Ana SayfaHaberlerRTÜK bu programın efektini sevmedi: 25 bin TL ceza

RTÜK bu programın efektini sevmedi: 25 bin TL ceza

Verdiği kararlarla sansür kuruluna dönen RTÜK’ten bir ceza da TV5’e geldi. Kanala, Elazığ depreminin konuşulduğu programda “bazı ailelere cenazelerinin ‘Cumhurbaşkanı geldiğinde cenazeleri hep birlikte kaldırmak istiyoruz’ denerek verilmediğiyle ilgili haber yapmak”, “programda abartılı ses ve görüntü, doğal sesin dışında efekt kullanmak” gibi suçlamalarla 25 bin TL para cezası verildi. Tekrarı halinde kanala yayın durdurma ve ikinci kez tekrarlandığında ise lisansın iptali cezası verilecek.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) yine bir kanala kestiği ceza ile gündem oldu. Kuruldan TV5 kanalına gönderilen karar metninde, Elazığ depreminin konuşulduğu bir program için 25 bin 881 TL ceza kesildiği ifade edilirken, “ihlalin” tekrarı halinde yayın durdurma cezasının verileceği, 2. kez tekrarı halinde ise kanalın lisansının iptal edileceği belirtildi.

TV5 yayın koordinatörü gazeteci Mustafa Yılmaz’ın sosyal medyadan paylaştığı RTÜK kararında, kanal ‘Toplumda özgürce kanaat oluşmasına engel olmak’ , “Tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerini esas almamak’, ‘Haberin verilişinde abartılı ses ya da görüntüye yer vermek’, ‘Doğal sesin dışında efekt ve müzik vermek’le suçlanıyor.

Programda ne konuşulmuştu?

Cezanın sebebi 28 Ocak 2020 tarihinde TV5’de Elazığ’daki depremin konuşulduğu “Kulis Ankara”  programı.

Programda, 24 Ocak’ta depremin gerçekleştiği Elazığ’a giden siyasi parti heyetlerine canlı bağlantılar yapılarak gözlemleri ve görüşleri alındı.

Esas neden Cumhurbaşkanı’nı da ilgilendiren eleştiri

Bu esnada programda, depremde hayatını kaybeden bazı vatandaşların cenazelerinin ailelerine, “Cumhurbaşkanı geldiğinde cenazeleri hep birlikte kaldırmak istiyoruz” denilerek verilmediği, ailelerin itirazı üzerine ise cenazelerin teslim edildiği konuşuldu. Bu iddianın kaynağı cenaze sahibi vatandaşların anlatımları.

RTÜK bu iddiaların dillendirilmesini suç kabul ederek, “Kamuoyunun böylesi durumlarda her türlü malumatı doğru kabul edebileceği düşünülmeden, araştırılmadan, doğruluğu ispat edilmeden, iftira nitelikli bu tarz ifadelerin kriz zamanlarında sağduyu ortamını yaralayacak türden olduğu” na karar verdi.

Tek karşı oy Ali Ürküt’ten

Tebligata göre karar Üst Kurul Üyesi Ali Ürküt’ün karşı oyuna rağmen oy çokluğu ile kabul edildi.

Mustafa Yılmaz: “Depremi bile konuşamayacaksak…

Ceza ile ilgili görüşünü sorduğumuz TV5 yöneticisi gazeteci Mustafa Yılmaz tek cümle ile cevap veriyor: “Deprem hakkında bile özgürce konuşamayacaksak, bu ülkede artık neyi konuşabileceğiz?”

- Advertisment -