Ana SayfaHaberlerGündemBolivya’da darbe girişimi: Devlet Başkanı Cumhurbaşkanlığı kapısında darbecilerin karşısına çıktı

Bolivya’da darbe girişimi: Devlet Başkanı Cumhurbaşkanlığı kapısında darbecilerin karşısına çıktı

Güney Amerika ülkesi Bolivya'da ordu darbe girişiminde bulunuyor. Askerler hükümet binasına zorla girdi. Devlet Başkanı Luis Arce, cumhurbaşkanlığı sarayında darbecilerin karşısına çıktı. Geçtiğimiz günlerde görevden alınan ve şimdi darbeye liderlik eden general Zuniga yerine atanan José Wilson Sánchez, yemin ettikten sonra orduya kışlaya dönme emri verdi.

Güney Amerika ülkesi Bolivya’da ordu, darbe girişiminde bulunuyor. 

Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce, X hesabından yaptığı paylaşımda “Bolivya ordusunun bazı birimleri tarafından bazı askeri birliklerin usulsüz şekilde harekete geçirilmesini kınıyoruz. Demokrasiye saygı gösterilmelidir.” ifadesini kullandı.

Hükümet binasının kapısını kıran askerler, polislerle karşı karşıya geldi. 

CNN Şili’nin aktardığına göre Devlet Başkanı Louis Arce halen hükümet binasında bulunuyor.

Darbeye liderlik eden general günler önce görevden alınmıştı

Darbeye Bolivyalı general Juan Jose Zuniga önderlik ediyor. 

Eski Başkan Evo Morales’i tutuklamakla tehdit eden Zuinga, Salı günü bu açıklaması nedeniyle görevden alınmıştı.

Morales, Zuinga’nın tehdidine dün “Bu tür tehditler demokrasilerde hiçbir zaman olmaz. Demokrasimiz günden güne tehlike altına giriyor” yanıtını vermişti.

Darbe girişimine liderlik eden General Zuñiga, Başkan Arce ile hükümet binasında görüştü. Görüşmenin ardından Arce’nin binayı terk ettiği iddia ediliyor.

Darbe karşıtları sokağa döküldü

Darbeye karşı Bolivya vatandaşları başkent La Paz’da sokaklara döküldü. 

Dünyadan destek

Bolivya hükümeti, darbe girişimine karşı uluslararası topluma ülkenin meşru iktidarına destek çağrısında bulundu.

Venezuela lideri Maduro, “Faşizme hayır” diyerek Bolivya’daki darbe girişimini kınadı.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Josep Borrell “Avrupa Birliği, Bolivya’daki anayasal düzeni bozmaya ve demokratik olarak seçilmiş hükümetleri devirmeye yönelik her türlü girişimi kınar ve seçilmiş hükümetle ve Bolivya halkıyla dayanışmasını ifade eder” açıklamasını yaptı.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez “Bolivya Hükümetine ve halkına desteğimizi ve dayanışmamızı gönderiyoruz ve onları demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne saygı duymaya çağırıyoruz” dedi.

Yeni askeri liderden askere “kışlaya dön” emri

Devlet Başkanı Arce, darbe girişimi devam ederken general Zuniga yerine yeni askeri lider olarak José Wilson Sánchez’i atadı. Sanchez hükümet binasında yemin ettikten sonra orduya kışlaya dönme emri verdi

- Advertisment -