Ana SayfaHaberlerGündem“‘Bu iş bir anayasa değişikliğinin ilk adımı mı' ihtimalini tamamen dışlayan bir...

“‘Bu iş bir anayasa değişikliğinin ilk adımı mı’ ihtimalini tamamen dışlayan bir süreçte mutabıkız”

DEM Parti'nin İmralı heyeti bugün CHP, DEVA ve YRP ile görüştü. Özgür Özel, görüşme sonrası, "‘Acaba bir takım siyasi çıkar ilişkileri mi var, bu iş bir anayasa değişikliğinin ilk adımları mıdır’ gibi bir noktada da bu ihtimali tamamen dışlayan bir sürecin içinde olunması gerektiği noktasındaki mutabakatımızı da memnuniyetle görmüş noktadayız" dedi. DEM Partili Önder: "Endişe ve itirazlar, verilen desteklerden daha anlamlı." DEM heyeti, DEVA ve YRP'ye ziyaretlerinde de genel başkanlar Ali Babacan ve Fatih Erbakan ile görüştü.

İmralı’da Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmenin ardından, görüşmeye katılan TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder ile Van milletvekili Pervin Buldan’ın yanı sıra Ahmet Türk’ün de dahil olduğu DEM Parti heyeti TBMM’de partilere ziyaretlere başlamıştı.

İlk olarak Devlet Bahçeli ile görüşen DEM heyeti, dün de AK Parti, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi’ni ziyaret etmişti.

DEM heyeti Özel ve CHP’lilerle görüştü

Heyet bugün ziyaretlerine CHP lideri Özgür Özel ve CHP heyetiyle başladı.

Özel: “Süreç, Meclis önderliğinde ilerlemeli”

Saat 10.30’da TBMM’de başlayan görüşme 1 saat 35 dakika sürdü. Görüşme sonrası ortak açıklama yapıldı.

Özel, görüşme sonrası yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Değerli heyetimizi misafir ettik. Kendilerini dinledik. İçinde bulunduğumuz sürece, döneme yönelik olarak ilk baştan beri Türkiye’nin 50 yıldır süren bir sorununu, ortadan kaldırmak, annelerin gözünün yaşını dindirmek, yeni şehitlerimizle sarsılmamak, daha fazla kayıplar vermemek adına atılacak her türlü adıma Cumhuriyet Halk Partisi olarak katkı sağlayacağımızı daha önce ifade etmiştik. Bu görüşlerimizi değerli heyetimizle de paylaştık. Bugüne kadarki ve bundan sonrasıyla ilgili beklentilerimizi, endişelerimizi, olumlu ve olumsuz gördüğümüz yönleri, eleştirilerimizi büyük bir açıklıkla dile getirdik.

Çok kısaca söylemek gerekirse bizim tarihsel tutarlılığımız, böyle bir sürecin Meclis odaklı, Meclis’in öncülüğünde, Meclis’in önderliğinde ve denetiminde ilerlemesi gerektiğidir. Bu konuda herhangi bir şüphemiz, herhangi bir farklı düşüncemiz yok. Bundan sonraki süreçte atılacak tüm adımlar için Meclis’te tüm siyasi partilerin içinde olduğu güçlü bir komisyon çalışmasına ihtiyaç olduğunu açık yüreklilikle ifade ettik.”

“Şehit ailelerinin de sözlerini söyleyebilecekleri mekanizmalar oluşturulmalı”

“Toplumsal mutabakatın önemli olduğunu, toplumun en hassas duygularının göz ardı edilmeden adımlar atılması gerektiğini ifade ettik. Daha önce de söylemiştik, biz toplumsal mutabakat dediğimizde tüm toplumun kendini dışlanmamış hissettiği, içinde olduğu bir süreci kastediyoruz.

Özellikle şehit aileleri ve gazilerin de bu süreçte rencide edilmeden, dışlanmadan, endişeleri, korkuları, duyguları göz önüne alınarak ve onların da sürecin içinde sözlerini söyleyebilecekleri mekanizmaların oluşturulmasına yönelik önerilerimizi de ifade ettik.”

“‘Bu iş bir anayasa değişikliğinin ilk adımı mı’ ihtimalini tamamen dışlayan bir süreçte mutabıkız”

“Ben hem ziyaretleri için hem de bundan sonra Türkiye’nin barışına yönelik olarak atılacak adımlarda hiçbir siyasi çıkar, pazarlık, beklenti olmaksızın esas olanın Türkiye’nin hep birlikte, Türkiye’deki bütün vatandaşların hep birlikte gelecek umutlarını yükseltmek, akan gözyaşlarını durdurmak, kanı durdurmak noktasında ifade edilen iradeyi önemsiyoruz. Buradan sonra atılacak tüm adımların hem demokratik, hem yasal adımlar olması gerektiğini, önemsiyoruz.

Ayrıca toplumun da ‘Acaba bir takım siyasi çıkar ilişkileri mi var, bu iş bir anayasa değişikliğinin ilk adımları mıdır’ gibi bir noktada da bu ihtimali tamamen dışlayan bir sürecin içinde olunması gerektiği noktasındaki mutabakatımızı da memnuniyetle görmüş noktadayız. Önemli olan kanı, gözyaşını, Türkiye’nin bir bütün olarak kaybetmesini engelleyip, hep beraber yarınlara umutla bakabilmek. Biz bu umudu muhafaza ediyoruz.”

Önder: “Endişe ve itirazlar, verilen desteklerden daha anlamlı”

DEM Partili Önder de görüşme sonrası yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Çok kapsamlı bir görüşme imkanı bulduk. Sayın Başkan’ın da aktardığı gibi önerilerini, endişelerini, katkılarını dinledik. Hepsi birbirinden kıymetliydi.

Özellikle endişe ve itirazlar, verilen destekler kadar hatta ondan daha fazla anlamlı. Bu dar bir kesimin siyasi manevrası değil, bütün toplumun geleceğini ilgilendiriyor. Hepsine kulak kesilmek, çareler ve çözümler bulmak zorundayız.

Torunlarımıza, çocuklarımıza barış içinde bir ülke borcumuz var. Bu borçtan kaçamayız. Bu sorumlulukla yaklaşıyoruz. Bunu da hep birlikte toplum olarak sağlayacağımıza olan güvencimizle hepinizi selamlıyoruz.”

DEM heyeti Babacan’la görüştü

DEM heyeti, CHP ile görüşmesinden sonra DEVA Partisi Genel Merkezi’nde DEVA lideri Ali Babacan ile biraraya geldi. Görüşmede Babacan’a genel başkan yardımcıları Sadullah Ergin, Mehmet Emin Ekmen, İbrahim Çanakçı ve Ali İhsan Merdanoğlu eşlik etti.

Babacan, görüşmenin ardından yapılan ortak açıklamada şöyle konuştu:

“Türkiye’nin sorunlarının meşru çözüm zemini demokratik siyasettir. Bu temel ilkelerle hareket edilmesi her zaman amaca ulaşmayı kolaylaştırır. 1 Ekim’den bu yana ülkemizde yeni bir iklim var. Biz bu süreç içerisinde yapılan çalışmaların çözüm gayretinin kıymetli olduğunu düşünüyoruz. Çözüm amacıyla atılacak her bir samimi adımın arkasında oluruz. Bu süreçte hükümet ortaklarının tam bir samimiyet içerisinde hareket etmelerini önemsiyoruz. Bugüne kadar Sayın Erdoğan’ın bu konunun neresinde durduğunu açık olarak görmüş değiliz. Evet, Meclis çok önemli bir zemindir, ancak şu anki yönetim sistemini göz önüne aldığımızda Sayın Erdoğan’ın kendi durduğu noktayı da bir an önce netleştirmesi gerekir.”

Babacan’ın ardından konuşan Önder ise şunları söyledi:

“Büyük bir hüsnü kabul gördük. Çok kıymetli istişarelerde bulunduk. Kıymetli soruları oldu, açık kalplilikle şu ana kadar olagelen şeyleri aktardık. Bu paylaşımımız süreç boyunca aynı şekilde devam edecek. Her bir önerileri, şerhleri bizim için altın kıymetindedir. Daha kapsamlı bir açıklama yapacağız.”

“Ahmet Ağabey İmralı kısmına katılacaktır ama ne zaman olur bilemiyoruz”

Ahmet Türk’ün İmralı ziyaretine katılıp katılmayacağıyla ilgili soruya Önder, “Kesinleşmiş bir şey yok ama Ahmet Ağabey heyetimizdedir, İmralı kısmına katılacaktır ama ne zaman olur onu bilemiyoruz” diye yanıt verdi.

Önder, “Selahattin Bey’le ne zaman görüşeceksiniz?” sorusunu ise, “Bu trafiğin cevaz verdiği ilk fırsatta. Muhtemelen bu hafta içi” diye yanıtladı.

DEM heyeti YRP ile de görüştü

DEM heyetinin bugünkü üçüncü siyasi parti görüşmesi olan TBMM’de Yeniden Refah Partisi lideri Fatih Erbakan’a ziyareti de 16.10 sıralarında başladı. Fatih Erbakan ile YRP genel başkan yardımcıları Doğan Bekin ve Sacit Günbey ile Parti Sözcüsü Suat Kılıç, DEM heyetini kapıda karşıladı.

YRP ile DEM heyetinin görüşmesi 1 saat 20 dakika sürdü.

Görüşme sonrası kısa bir açıklama yapan Erbakan, “Süreçle ilgili sahip oldukları görüşleri bizlere ilettiler. Süreçle ilgili bizim taşıdığımız endişeleri ilişkin sorularımızı yanıtladır. Şimdilik bu kadarıyla yetinmek istiyorum” dedi.

Önder de, “Önerilerini aldık. Kendi şerh düştüğü konuları dinledik. Çok doyurucu bir görüşmeydi” diye konuştu.

- Advertisment -