Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BM öncülüğünde Ukrayna’da tahıl koridorunun açılmasına dönük çabaların yoğunlaştığı, Türkiye’nin de Suriye’nin kuzeyine yeni bir askeri operasyon hazırlığı içinde olduğu bir dönemde Ankara’yı ziyaret etti.
Lavrov, başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında tarafların ilk olarak Ukrayna’da tahıl koridoru açılmasına dönük girişimlere yaklaşımlarını dile getirmeleri dikkat çekti.
Bakan Çavuşoğlu “Ukrayna’ya açılacak tahıl koridoru için BM, Rusya, Ukrayna ve Türkiye arasında oluşturulabilecek bir mekanizmadan bahsediyoruz. Türkiye olarak biz bunu uygulanabilir bir plan olarak görüyoruz. Dünyanın hem Ukrayna hem de Rusya’dan ihraç edeceği ürünler varsa bunun önünü hep birlikte açmamız gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.
Çavuşoğlu, Rusya ile Ukrayna’nın müzakere masasına dönmeleri konusunda son haftalarda iyimser bir tablonun ortaya çıktığını, Türkiye’nin yeniden görüşmelere ev sahipliği yapabileceğini söylese de, Lavrov basın toplantısında Zelensky’yi hedef alan açıklamalarda bulundu.
Tahıl sevkiyatı için Karadeniz’de koridor oluşturulması konusunda Türkiye’nin çabalarını desteklediklerini anlatan Lavrov, “Dünyada bir gıda krizi varsa bunun nedeni Ukrayna savaşı değil. Ukrayna’nın payı yüzde 1. Biz Ukrayna limanlarından çıkan gemilerin güvenliğini her türlü sağlamaya hazırız. Ukrayna tarafı mayınsızlaştırma faaliyetlerine hazırsa biz de hazırız. Ama Ukrayna uzlaşmaya yanaşmıyor. Top artık Ukrayna’nın sahasında” diye konuştu.
“Askeri harekatımız hedefine ulaşacak”
Lavrov, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky arasında bir görüşme olup olmayacağına ilişkin bir soruyu yanıtlarken; Zelensky’nin kendilerine verdiği sözü tutmadığını öne sürdü:
“Zelensky görüşmek istiyor ancak tutumunu da sürekli değiştiriyor. 29 Mart tarihinde Ukrayna heyeti başka bir şey söyledi, fikirleri sürekli değişiyor. İki aydır top Ukrayna’nın tarafında. İstanbul’da söz verdiler, gerekli adımları atacaklardı. Nisan ayının ortasında biz kendi taslağımızı verdik, ancak o zamandan bu yana cevap alamadık. Ama biz her durumda askeri harekatımızın hedeflerine ulaşacağız.”
Türkiye’ye destek, Amerika’ya eleştiri
Görüşmelerde Suriye ile Libya’daki gelişmelerin de değerlendirildiğini söyleyen isim Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu oldu. Çavuşoğlu, Şam yönetiminin Suriye’deki iç savaşın sona ermesi için siyasi çözüme yanaşmadığını dile getirdi. “Suriye’nin kuzeyinde artan PKK/YPG tehdidine karşı tedbir almamız gerekiyor” diyen Çavuşoğlu’na Lavrov’un “Türkiye’nin sınır güvenliği hassasiyetini önemsiyoruz. Türkiye’nin sınırlarında oluşturulan tehditlerle ilgili hassasiyetlerini dikkate alıyoruz. ABD, burada birtakım örgütleri besliyor. Aynı şeyi bizim sınırlarımızda da yaptı” sözleriyle yanıt vermesi dikkat çekti.
Suriye’nin toprak güvenliğinin korunmasında her iki ülkenin de aynı fikirde olduğunu belirten Çavuşoğlu ile Lavrov, Astana formatı çerçevesinde bir sonraki Suriye toplantısının Temmuz’da Kazakistan’ın başkenti Nursultan’da olacağını duyurdu.
Basın toplantısında Ukraynalı bir gazeteci Lavrov’a soru yöneltmek isteyince Lavrov’un soruyu kabul edip etmeyeceği merak konusu oldu. Lavrov “Kabul ederim elbette. Biz Ukrayna’da değiliz, Türkiye’de, özgür bir ülkedeyiz” diyerek soruyu aldı ve cevap verdi.