Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ve Ahmet Türk’ten oluşan DEM İmralı heyeti TBMM’de temsil edilen partilerle 2 Ocak’ta başlattıkları görüşme trafiğini tamamladı.
Heyet; görüşme trafiğinin son gününde CHP Genel Başkanı Özgür Özel, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’la biraraya geldi.
Özgür Özel’le görüşmeye CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen de katıldı.
DEM İmralı heyetinin CHP ekibiyle görüşmesi 1 saat 35 dakika sürdü. Heyetin AK Parti’yle görüşmesi 1 saat 20 dakika sürmüştü.
“Komisyon kuralım, geniş kapsamlı demokratikleşme açılımı yapalım”
DEM heyetiyle görüşmede Türkiye’nin geniş kapsamlı bir demokratikleşme açılımına ihtiyaç duyduğundan bahseden CHP lideri Özel’in, bu açılıma dönük adımları belirlemek üzere mecliste bir toplumsal mutabakat komisyonu kurulmasını önerdiği öğrenildi. Özel, bu komisyona tüm partilerin üye vermesini istedi.
CHP’nin neden böyle bir komisyon önerisinde bulunduğunu CHP’li bir isim “Biz Türkiye’nin tüm demokrasi sorunlarını ele almak istiyoruz. Türkiye’nin tek sorunu, Kürt sorunu mu? Cezaevinde haksız yere yatan insanların tamamı Kürt mü? Değil. Demokrasi herkes için olmalı” sözleriyle anlattı.
CHP’nin yeni bir komisyon kurulması önerisini DEM heyeti de “makul ve mantıklı” buluyor.
“Bu süreç bir anayasa değişikliğine evrilmez”
CHP, DEM heyeti ile görüşmesinde Bahçeli’nin Öcalan’ın meclise gelip konuşması yönünde 22 Ekim’de yaptığı çağrıyla başlayan sürecin yeni bir anayasa değişikliğine evrileceği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir dönem daha cumhurbaşkanlığının yolunun açılacağı yönündeki “kaygılar”ı da gündeme getirdi.
DEM heyetinden somut bir taahhüt gelmese de, yapılan konuşmalar sonrasında CHP, sürecin yeni bir anayasa değişikliğine evrilmeyeceğine ikna oldu.
“Ahmet Türk onlara göre terörist. Sürecin parçası olarak mecliste nasıl dolaştı”
CHP ekibi, görüşmede EM İmralı heyetinde yer alan Ahmet Türk’ün terörden hüküm giydiği gerekçesiyle Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atandığını görüşmede hatırlattı.
CHP, Türk’ün iktidara göre “terörist” sayıldığını ama bir taraftan da, bir terörist yaftasıyla sürecin aktörü olarak mecliste partileri dolaşmasının yarattığı çelişkiyi de görüşmede gündeme getirdi.
CHP’liler, kayyum politikasının son bulması için muhalefetin ortak verdiği kanun teklifine gönderme yaptılar ve “Cumhur İttifakı için bu teklifin mecliste gündeme alınıp, görüşülmesi bu süreçte bir samimiyet testi olacak” değerlendirmesini yaptılar.
CHP, DEM heyetine “Öcalan’ın yapacağı çağrı kimleri bağlayacak, muhatabı kim olacak” sorusunu da yöneltti.
Asıl amaç Türkiye’nin demokratikleşmesi mi?
CHP’de, Bahçeli’nin 22 Ekim’deki Öcalan çağrısıyla başlayan yeni sürecin Türkiye’nin gerçek anlamda demokratikleşmesi için atılmış bir adım olmadığına dair endişeler varlığını koruyor.
“Kürt meselesinde konunun bir özgürlük, bir de güvenlik boyutu var. İki boyutun da çok ağır olduğu dönemler yaşadı Türkiye. Şimdi bir sabah uyandılar ve bu sorunu çözmeye mi karar verdiler?” Sorusunun sorulduğu CHP kulislerinde, İmralı sürecine dair sorgulamanın süreceği görülüyor.
CHP, iktidarın Türkiye’nin gerçek anlamda demokratikleşmesi için bir adım attığını toplumun tüm kesimini ikna etmesi için mecliste şeffaf bir şekilde oluşturulacak komisyona üye vermesi gerektiğini savunuyor.
DEM İmralı heyetinin AK Parti ile görüşmesinin CHP ile görüşmesiyle aynı yönde olmadığı yönünde de sorgulama yapan CHP’liler “AK Parti, bizim bildiğimiz şeylerden çok daha şey biliyor büyük ihtimal. Bu yöndeki sorularımız da sürecek” diyor.
CHP “Demokratikleşme çalışma grubu” oluşturdu
CHP, Kürt sorunun da içinde yer aldığı, Türkiye’nin tüm alanlarda ihtiyaç duyduğu demokratikleşme adımlarının ne olması ve nasıl hareket edilmesi gerektiğinde hukukçulardan oluşan bir “demokratikleşme çalışma grubu” da oluşturdu.
CHP’nin hukukçu kurmaylarıyla birlikte çalışan bu grubun, TBMM’de ortak bir komisyon kurulmasa da çalışmalarının sonuçlarını kamuoyuyla paylaşması bekleniyor.