Ana SayfaRÖPORTAJCHP’nin HÜDA PAR stratejisi: Şeytanlaştırmayacağız

CHP’nin HÜDA PAR stratejisi: Şeytanlaştırmayacağız

Anayasanın ilk 4 maddesi üzerinden gerilim yaşayan CHP ile HÜDA PAR arasında ilişkilerin nasıl seyredeceği merakla beklenirken CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut’tan “Şeytanlaştırmayacağız” açıklaması geldi. Bulut, “Hiçbir güç anayasanın ilk dört maddesini değiştirme gayretinde bulunamaz” derken, CHP’nin meclis çatısı altında temsil edilen her partiyle demokratik yöntemlerle iletişim kuracağını, toplumun gündemini konuşacağını söyledi.

CHP, anayasanın dördüncü maddesinin değişmesinden yana olan HüdaPar’la her yeni bir açıklamayla farklı bir boyut kazanan tartışmanın bitmesini istiyor. 

HüdaPar Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun “Ahmağa anlatır gibi tek tek söyledim. Buna rağmen anlamamakta ısrar ediyorlar. Anayasanın 4.maddesine karşıyız” sözlerinin ardından CHP Sözcüsü Deniz Yücel de “Gerizekalıya anlatır gibi anlatalım. Toplumun sinir uçlarıyla oynayarak siyaseten var olmaya çalışan Hizbullah artığı birkaç zibidiye pabuç bırakmayız” çıkışı yapıp anayasanın ilk dört maddesinin değiştirilmesine asla izin vermeyeceklerini duyurmuştu. 

14 Mayıs 2023 cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı destekleyen, AK Parti listelerinden seçilen 4 milletvekili ile TBMM’de temsil hakkı kazanan Hür Dava Partisi (HüdaPar) ile CHP’nin ilişkilerini nasıl sürdüreceği siyaset kulislerinde merak konusu. 

Bu merağın büyümesinde CHP’li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın tüzük kurultayında CHP’ye “DEM ve HüdaPar’a mesafe konulmalı” tavsiyesinde bulunmasının da rolü var. 

CHP Medya ve Tanıtımdan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, Ankara’da gazetecilerle buluşmasında anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili tartışmalara “Hiçbir güç anayasanın ilk dört maddesini değiştirme gayretinde bulunamaz” sözleriyle gönderme yaparak CHP’nin DEM ve HüdaPar da dahil olmak üzere meclis çatısı altında bulunan partilerle demokratik yöntemlerle iletişimi sürdüreceğini söyledi: 

“Biz meclis çatısı altındaki hiçbir partiyi şeytanlaştırmaktan yana değiliz. CHP, toplumun gerçekleriyle hareket edip ona göre strateji geliştiren bir parti. HüdaPar Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun gündemde kalma çabası var ama anayasanın ilk dört maddesinin değişmesi gündem değil, olamaz. CHP, toplumun gerçek gündemini konuşmayı sürdürecek.” 

“Erdoğan’la yarışmayı tercih eder pozisyondayız” 

Burhanettin Bulut, toplumda erken seçim talebinin her geçen gün arttığını kamuoyu anketleriyle de belirlediklerini anlatırken de, CHP lideri Özgür Özel’in erken seçim ve Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı adaylığı için belirlediği Kasım 2025’e kadar toplumun seçim beklentisinin en üst düzeye çıkacağını anlattı. Bulut, Özel’in neden Erdoğan’ın adaylığına onay verdiğini de şöyle açıkladı: 

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın rakip olmasından çekinmiyoruz. Onunla yarışmayı tercih eder pozisyondayız. CHP iktidara yürüyor. Seçim startını da tüzük kurultayıyla verdik. Kampanya da –Var bir çaresi: Cumhuriyet Halk Partisi- sloganıyla başladı. Toplumun sesini duyduk. Her soruna çözüm üretiyoruz. Bakınız; kent lokantaları.”

“İmamoğlu’nun arkasındayız. Mansur Yavaş’la sorun yok” 

Bulut, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na olası bir siyasi yasak kararını “Hukukla gram ilgisi olmayan bir karar” olarak göreceklerini ve bu hukuksuzluk karşısında İmamoğlu’nun arkasında olacaklarını da söyledi. Bulut, CHP’nin cumhurbaşkanlığı adayını belirlemede hiçbir sorun yaşamayacağını, bu belirlemeyi kaosa dönüştürmeyeceklerini anlattı: 

“CHP’de Mansur Yavaş’la Ekrem İmamoğlu arasında tartışma bekleyenler çok bekler. CHP’nin adayı cumhurbaşkanı olacak. Bizim yaptırdığımız tüm anketlerde olası aday olarak gösterdiğimiz isimler Erdoğan’ın üzerinde oy alıyor. İktidar her türlü yönteme başvuruyor. Umarız, İmamoğlu’na siyasi yasak getirmeye yeltenmezler. Kimse endişe duymasın. CHP, İmamoğlu’nun arkasındadır.”

- Advertisment -