Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın gazetecilere yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında dün (8 Haziran) yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan gazeteci sayısı 21’i buldu. Ev baskınlarında Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı Serdar Altan, JİNNEWS Müdürü Safiye Alagaş, JİNNEWS editörü Gülşen Koçuk, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç ile gazeteciler Mehmet Ali Ertaş, Ömer Çelik, Suat Doğuhan, Ramazan Geciken, Esmer Tunç, Neşe Toprak, Zeynel Abidin Bulut, Mazlum Doğan Güler, Mehmet Şahin, Elif Üngür, İbrahim Koyuncu, Remziye Temel, Mehmet Yalçın, Abdurrahman Öncü, Lezgin Akdeniz ve Kadir Bayram gözaltına alındı. Aynı soruşturma kapsamında Feynaz Koçuk da Gebze’de gözaltına alındı.
3 Haziran’da gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu’nun gözaltına alınmasına tepki gösteren derneğin Eş Başkanı Serdar Altan’ın, bundan birkaç gün sonra gözaltına alınması dikkat çekti.
Eren Keskin: “Ape Musa’nın çocuklarını serbest bırakın”
İnsan Hakları Derneği Eş Genel Başkanı Eren Keskin 1992’de Diyarbakır’da öldürülen gazeteci Musa Anter’i anarak, “Ape Musa’nın çocuklarını serbest bırakın” çağrısında bulundu.
DİSK Basın İş’in Twitter hesabından Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’nun hesabı etiketlenerek Türkçe ve İngilizce yapılan açıklamada “Diyarbakır’da yapılan operasyonlarla gözaltına alınan gazeteci sayısı 21’i buldu. Tüm yurttaşları, dostlarımızı ve gazetecileri bu durum karşısında ses çıkarmaya çağırıyoruz. İktidarın OHAL sürecine benzer bir politikayı devreye sokmasına izin vermeyelim” çağrısı yapıldı.
Gazeteciler Cemiyeti de gazetecilere yönelik operasyona ilişkin “Soruşturmayı kaygıyla izliyoruz. Gazetecilere mesleki çalışmaları nedeniyle suç uydurmaya çalışılması yeni değil ama biz buna alışmayacağız. Gazeteciler serbest bırakılsın!” mesajı verdi.
HDP Grup Başkanvekili ve Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş da “Baskılar hep Kürtlerden başlar. Kürt siyasetçiler, gazeteciler ve devam eder. İktidarlar değişir, partiler değişir ama bu uygulama değişmedi” dedi.
Çok sayıda siyasetçi, gazeteci ve sivil toplum örgütü temsilcileri, Diyarbakır’da 21 gazetecinin gözaltına alınmasına yönelik “Gazetecilik Suç Değildir” etiketiyle sosyal medyada tepki göstermeye devam ediyor.