Stoltenberg, akşam saatlerinde yaptığı yazılı açıklamada, Doğu Akdeniz’de karşı karşıya gelen Yunanistan ve Türkiye arasında teknik görüşmeler yapılması için mutabakata varıldığını açıkladı:
“Türk ve Yunan liderlerle yaptığım görüşmeler sonrasında iki müttefik ülke, Doğu Akdeniz’de askeri çatışmayı önleme mekanizmaları kurmak ve kazalarla olayları önleme riskini azaltmak için NATO’da teknik görüşmelere başlamak üzere mutabakata vardı. Yunanistan ve Türkiye iki değerli müttefik, ve NATO da ortak güvenliğimizi ilgilendiren her konuda danışalacak önemli bir platform. NATO dayanışması ruhu içinde gerilime çözüm bulmak için tüm ilgili müttefik ülkelerle yakın temas içinde kalmaya devam edeceğim.”
Türk Dışişleri’nden olumlu tepki: Diyaloga hazırız
Dışişleri Bakanlığı, resmi internet sitesinden bir açıklama yaparak Stoltenberg’in aldığı inisiyatife destek verdi:
“NATO Genel Sekreteri Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilimin azaltılması, deniz ve hava unsurları arasında istenmeyen kazaların önlenmesi için bir inisiyatif almıştır.Ülkemiz tarafından da desteklenen bu inisiyatif Genel Sekreterin bugün açıkladığı üzere, iki ülke arasında NATO bünyesinde askeri – teknik nitelikteki görüşmelerin başlatılmasına matuftur. Ayrıştırma (de-confliction) odaklı bu görüşmeler, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ikili meselelerin çözümüne değil, esasen iki ülke askeri makamları arasında evvelce ikili düzeyde de ele alınan düzenlemelerle alakalıdır. Yunanistan’ın NATO Genel Sekreteri’nin bu inisiyatifine destek vermesini bekliyoruz. Diğer taraftan, ülkemizin Yunanistan ile aramızdaki tüm meselelere, uluslararası hukuk çerçevesinde, adil ve hakkaniyete uygun kalıcı çözümler bulunması için, önkoşulsuz olarak diyaloğa hazır olduğunu bu vesileyle bir kez daha hatırlatmak isteriz.”
Atina’dan “basın yoluyla” yalanlama
Atina’dan bu açıklamalara resmi bir tepki henüz gelmiş değil. Fakat Yunanistan’ın köklü gazetelerinden Kathimerini, NATO Genel Sekreteri’nin “mutabakat” açıklamasını Yunan Dışişleri kaynaklarına dayandırarak yalanladı.
Gazeteye konuşan yetkili, gerilimin ancak Türk gemilerinin “Yunan kıta sahanlığından” çekilmeleriyle azaltılabileceğini söyledi.
“Stoltenberg’in gerilimi azaltmak için NATO içerisinde mekanizmalar kurulması niyetini dikkate alıyoruz. Ancak gerilimin azaltılması ancak tüm Türk gemilerinin Yunan kıta sahanlığından derhal çekilmesiyle mümkün”