Novák, sosyal medyada yaptığı paylaşımda “Elon Musk, Budapeşte Demografi Zirvesi’ne katılamamıştı. Şimdi toplantının telafisini yapıyoruz” ifadesini kullandı. Novák ilgili demografi krizininin iklim krizine kıyasla yeterince ilgi görmediğine dikkat çekti.
Fabrika gezisi sırasında Musk’ın yanında oğlu X Æ A-XII de yer aldı. Geçtiğimiz hafta Elon Musk’ın BM Genel Kurulu öncesinde New York’taki Türkevi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan’la gerçekleştirdiği toplantıda da oğlu X Æ A-XII kucağındaydı.
Elon Musk, geçtiğimiz ay yaptığı bir paylaşımda “düşük doğum oranlarından kaynaklanan nüfus çöküşü, medeniyet için küresel ısınmadan çok daha büyük bir risktir” demişti.
Budapeşte Demografi Zirvesi’nde neler yaşandı?
İki yılda bir düzenlenen Budapeşte Demografik Zirvesi’nin beşincisinde Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novák Katalin, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Macaristan Başbakanı Viktor Orbán gibi liderlerin yanı sıra Jordan Peterson gibi entelektüeller de yer aldı. Zirveye Türkiye’den Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş da katıldı.
14-15 Eylül’de gerçekleşen zirvede yaptığı konuşmada Avrupa’nın “aile dostu ve muhafazakar güçlerinin” önemini vurgulayan Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa’nın hâlâ ilerici ve liberal bir elit tarafından yönetildiğini, ancak kıtanın önemli sorunları yerine demografik konuların tartışılmadığını da söyledi.
Orban hükümeti, 2015 yılında evli genç çiftler için sübvansiyonlu bir konut planı hayata geçirmişti. 2019’da açıkladıkları politikalar arasında da dört veya daha fazla çocuk sahibi kadınlar için ömür boyu vergi muafiyeti yer alıyordu.
Macaristan hükümeti, 2011’de 1.000 kişi başına 3,6 olan evlilik oranının ikiye katlanarak 2021’de 7,4’e çıktığını, bu rakamın o yılki AB ortalaması olan 3,9’un çok üzerinde olduğunu belirtiyor.
Ülkedeki doğum oranı 2011’de tarihteki en düşük oran olan 1,23’e düşmüştü. 2021’de ise doğum oranı, AB kadın başına 1,53 olan AB ortalamasının üzerine çıkarak 1,61’e yükseldi. Ancak nüfustaki azalmayı tersine çevirmek için hükümetin 2030 yılına kadar hedeflediği 2,1’lik bir doğum oranının yakalanması gerekiyor.