Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi Macar milletvekili Jozsef Szajer, Brüksel’deki bir eşcinsel barda düzenlenen yasa dışı seks partisine yapılan baskında, üzerinde uyuşturucu ile yakalandı.
Polis izinsiz partiye baskın düzenledi
Belçika medyasına göre, 22:00 – 06:00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı uygulanan Brüksel’de polis, geçen Cuma akşamı yasağa rağmen kent merkezindeki Steenstraat’ta izinsiz parti düzenlendiği ihbarını aldı. Polis merkezine yakın konumdaki bir eşcinsel barın birinci katında düzenlenen yasa dışı etkinliği sonlandırmak için binaya giren polis, eşcinsel seks partisi düzenleyen, büyük bölümü çıplak 25 kişiyle karşılaştı.
Partide Jozsef Szajer de vardı
Eşcinsel seks partisine katılanlar arasında, son dönemde LGBT karşıtı görüşleri nedeniyle eleştirilen Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın partisine mensup Avrupa parlamenteri Jozsef Szajer ile iki üst düzey Avrupa Birliği (AB) diplomatının da bulunduğu ortaya çıktı.
Macaristan anayasasında eşcinsel evlilikleri yasaklayan değişikliğin mimarı olarak bilinen Szajer; bu olayın ardından görevinden istifa ettiğini açıkladı.
Eşcinsellere hayatı dar etmişti
Jozsef Szajer, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın 2010’da iktidara gelmesinin ardından Macaristan için hazırlanan yeni anayasanın mimarıydı. Muhalefete ve hükümet dışı herhangi bir kuruma danışılmadan hazırlanan bu anayasa, Macaristan’da büyük tepki çekmişti.
Szajer’in anayasa metninde en çok tepki çeken kısımlardan birisi de eşcinsel evlilikleri imkânsız hale getiren maddeydi.
Bu madde sadece eşcinsel evlilikleri yasaklamakla kalmadı; gelecekte LGBT bireylerinin haklarını ve özgürlüklerini kısıtlayan uygulamaların da öncüsü oldu.
Mayıs’ta parlamentonun çoğunluğu, anayasanın bu maddesine sığınarak “translar için yasal tanımayı sona erdirme” yönünde oy kullandı.
Son olarak da 11 Kasım’da, sadece heteroseksüel evli çiftlerin çocuk sahiplenebileceğine dair bir anayasa değişikliği yapıldı.
Jozsef Szajer’in hazırladığı anayasa ve ilgili maddeler, sadece içerdikleri ile değil, içermedikleri ve eksikleri ile de tartışılıyordu. Örneğin cinsel yönelim esasına dayalı ayrımcılığa karşı herhangi bir anayasal koruma bulunmaması eleştiri konusu oluyordu.