Ana SayfaHaberlerEser Karakaş KHK hikâyesini anlattı: İstifa etmiş ama yine de atılmış!

Eser Karakaş KHK hikâyesini anlattı: İstifa etmiş ama yine de atılmış!

“1 Ekim 2016 tarihi itibariyle kamu hizmeti ile hukuki ilişkim sonlandı. Ama burası Türkiye, üstelik anayasanın değiştirilmesi teklif bile edilemeyen ikinci maddesinde ‘hukuk devleti’ ibaresi var. Ve, bendenizin kamu hizmetinden ayrılmasından yaklaşık bir ay sonra (29 gün) yayınlanan 675 sayılı KHK ile kamu hizmetinden ihraç (?) edildim.”

Prof. Eser Karakaş, Artıgerçek’teki köşesinde dört yıl önce Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamu görevinden uzaklaştırılışının hikâyesini anlattı.

Karakaş yazısını, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Başkanı İzlanda hakimi Robert Spano’nun önümüzdeki günlerde Türkiye’ye gelip İstanbul Üniversitesi’nden fahri doktora alacak olması vesilesiyle kaleme almış. Bir tür sitem yazısı yani…

Karakaş’ın KHK ile uzaklaştırılması hikâyesini ilginç kılan bir nokta var, yazısında şöyle anlatıyor:

“20 Temmuz ile birlikte başlayan KHK’larla kamu hizmetinden ve üniversitelerden “hukuk dışı atılmalar” başlayınca bu hukuki garabetin bana da ulaşabileceğini tahmin ettim, Erdoğan’ı eleştiren herkes gidiyordu ve başıma mesela pasaportumun iptali gibi saçmalıklar gelmesin diye üniversitedeki görevimden istifa ettim.

“İstifamda 1 Ekim 2016 tarihinde İstanbul Üniversitesi Rektörü tarafından kabul edilerek istifa sürecim tamamlandı, tüm resmi belgeler elimde, hatta hemen o gün 1 Ekim-15 Ekim arasına  ilişkin maaşımı (malum, devlet memurları maaşlarını peşin alırlar) da üniversiteye (Hazineye) iade ettim.

“Böylece 1 Ekim 2016 tarihi itibariyle kamu hizmeti ile hukuki ilişkim sonlandı.

“Ama, burası Türkiye, üstelik anayasanın değiştirilmesi teklif bile edilemeyen ikinci maddesinde “hukuk devleti” ibaresi var.

“Ve, bendenizin kamu hizmetinden ayrılmasından yaklaşık bir ay sonra (29 gün) yayınlanan 675 sayılı KHK ile kamu hizmetinden ihraç (?) edildim.”

Karakaş bunu öğrendiğinde yurtdışındaymış ve döndüğü takdirde bir daha yurtdışına çıkamayacağı, böylece yurtdışında bir üniversitede verdiği dersleri kaybedeceği endişesiyle ülkeye dönmemiş.

Eser Karakaş’ın KHK hikâyesinin tamamını şuradan okuyabilirsiniz: https://artigercek.com/yazarlar/eserkarakas/khk-durumumun-ilami-ve-bir-fahri-doktora

- Advertisment -