Ana SayfaHaberlerEski Hazine Müsteşarı Çanakcı: Kendi vatandaşımız da döviz talep ediyor, onlara ne...

Eski Hazine Müsteşarı Çanakcı: Kendi vatandaşımız da döviz talep ediyor, onlara ne diyeceksiniz?

Karar TV’de Fuat Atik ve İbrahim Kahveci’nin sorularına yanıt veren eski Hazine Müsteşarı ve DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Halil Çanakcı, dövizin zirve yaptığı günü değerlendirdi.

Çanakcı, AK Partili bakanların ve milletvekillerinin, #BeratAlbayrakYanındayız hashtagiyle, dövizdeki yükselmeyi küresel çetelerin saldırısına bağlayan mesajları için şöyle dedi:

“Şu anda böyle bir tablo söz konusu değil. Yani yurtdışından herhangi bir olumsuz açıklama söz konusu değil. Ne deniliyordu ekonomi yönetimine yakın analistler ve gazeteciler tarafından? ‘Bu spekülatif atakların kaynağı kurutuldu’ deniliyordu.  ‘SWAP yasaklamalarıyla, getirilen bu finansal piyasalarla ilgili düzenlemelerle bunların kaynağı kurutuldu’ deniliyordu. Bununla övünülüyordu. ‘Bakın biz spekülatif atağın kökünü kestik’ deniliyordu. 

Ne oldu peki? Bugün o adımlardan tek tek geri adım atılıyor. BDDK bugün SWAP piyasasıyla ilgili atılan adımlardan geri adım atıyor. Şimdi bunu neyle açıklayacaksınız? Yurtdışından 2018’de olduğu gibi Türkiye’yi sıkıntıya sokacak açıklamalar gelmiyor. SWAP piyasalarının da tedbirini aldık diyorsunuz. Peki niye oluyor bu? 

Yurt içindeki döviz talebine ne diyeceksiniz? 

“Sadece dışarıdan gelmiyor ki bu kur üzerindeki baskı. Kendi vatandaşımız da döviz talep ediyor. Niye? Çünkü ekonomi politikalarına güvenmiyor. Ekonomi yönetimine güvenmiyor. Yurtiçindeki vatandaşları neyle izah edeceğiz? Onlara ne diyeceğiz, adına ne koyacağız? Dolayısıyla bu tür hamasi söylemlerden kaçınmak lazım. Gerçekçi olmak lazım. Objektif olmak lazım. Tutarlı olmak lazım. Şeffaf olmak lazım. Sorunu doğru teşhis etmek lazım.

Bu içe kapanmacı, korumacı, müdahaleci, adil rekabeti engelleyici anlayıştan süratle vazgeçilmesi lazım. Yani Türkiye’yi 1970’li, hatta 1930’lu yıllara götürerek sorunları çözemezsiniz. Türkiye’yi ancak geleceğe taşıyarak, 21. yüzyıla hazırlayarak bu sorunların üstesinden gelebilirsiniz. Bu noktayı biz çok önemsiyoruz. Birçok yanlış uygulamanın arkasında yatan budur.”

- Advertisment -