Fransa’da on binler yeni güvenlik yasa tasarısına karşı sokaklarda. Ulusal Meclis’ten geçen ve ocak ayında Senato’nun onayına sunulacak olan yasanın en fazla tepki çeken maddesi, polislerin fotoğraf ve videolarının çekilmesini ve yayımlanmasını yasaklayan düzenleme.
Tepkiler üzerine yasaya eklenen “Polisin fotoğrafını kötü niyetle çekme” şartı da polis şiddetinin üzerini örtme ve basın özgürlüğünü ihlal eleştirilerini dindirmedi.
Aralarında yönetmen Costa Gavras, siyaset bilimci Oliver Roy, eski milli futbolcuLilian Thuram’ın da olduğu 33 ünlü isim Macron’a bir açık mektup yazarak “Size bunun için oy vermedik” dedi ama eleştiriler Macron’u durdurmadı.
Yasaya karşı basın kuruluşları, sendikalar, sanatçılar ve insan hakları derneklerinin oluşturduğu “Genel Güvenlik Yasasına Hayır” kolektifinin çağrısıyla başlayan eylemler sürüyor.
Şu âna kadar Fransa’nın çeşitli yerlerinde 100’den fazla eylem yapıldı, göstericiler polisle çatıştı, bazı binalar ateşe verildi.
Polis kaynaklarına göre Paris’teki protestolara 46 bin kişi katıldı.
Fransa Merkez Bankası binası ve etrafındaki bazı araç ve kafeler göstericilerin saldırısına uğradı.
Paris’teki Republique Meydanı’nda toplanan binlerce eylemci, Nation Meydanı’na kadar yürüdü.
Bastille Meydanı’nda bulunan Merkez Bankası da bir grup gösterici tarafından ateşe verildi.
Merkez Bankası’nın hemen yanında bulunan bar, kafe ve bir gazete büfesi alevler içerisinde kaldı. İtfaiye çıkan yangına müdahale ederken, polis eylemcileri tazyikli su ve biber gazı ile dağıtmaya çalıştı.
Polis, göstericilerin lüks mağazaların bulunduğu semtlere gitmesini engellemek amacıyla bazı cadde ve sokaklara barikatlar kurdu. Çıkan olaylarda çok sayıda kişi gözaltına aldı. İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre başkentteki gösteriye 46 bin kişi katıldı, 9 kişi gözaltına alındı.
Dün (28 Kasım) düzenlenen protestolar sadece Paris’le sınırlı değildi; Bordeaux, Lille, Montpellier, Nantes ve daha küçük şehirlerde de eylemler vardı.
Paris’te “Macron istifa” sloganları atan göstericiler ilginç pankartlar taşıdı.
Gösterilere katılan ünlü Fransız oyuncu Marion Cotillard ile oyuncu ve yönetmen eşi Guillaume Canet’nin Instagram hesaplarında fotoğraflarını paylaştıkları bazı pankartlar şöyle:
“Marine le Pen yasana destek veriyorsa insan bir sorgular.”
“Drone cumhuriyeti.”
Siyah müzisyen Michel Zecler’e polis şiddeti Macron’u bile şoke etti
Tasarı, güvenlik güçlerinin görüntülerini yayımlayanlara 1 yıl hapis ve 45 bin avroya kadar para cezası öngörüyor. Ayrıca polise, gösterilerde dronların yanı sıra güvenlik güçlerinin görev sırasında kullandığı kameralarla insanları izleme yetkisi veriliyor.
Fransa’da sarı yeleklilerin gösterilerinde ve emeklilik reformuna karşı yapılan eylemlerde, polisin protestoculara karşı kullandığı şiddetin görüntülenerek sosyal medyada paylaşılmasının ardından polisler hakkında soruşturma açılmıştı.
Yasa tasarısı tartışılırken, geçen hafta Paris’te yaşanan bir polis şiddeti vakasına ait görüntüler ise büyük tepki çekmişti. Paris’in 17. bölgesinde genç Siyah müzik yapımcısı Michel Zecler stüdyosuna girdiği sırada arkasından içeri giren ikisi üniformalı 3 polis memuru tarafından şiddete maruz kalmış, 20 dakika boyunca polislerce darp edilmişti.
Görünler medyada yayımlanmış, büyük tepki çekmiş, Cumhurbaşkanı Macron da “şoke oldum” demişti.
Polis 23 Kasım’da da Republique Meydanı’nda çadır kuran çoğunluğu Afgan 500’e yakın sığınmacıyı yaka paça dışarı atmış, biber gazıyla müdahalede bulunmuş, bu da büyük tepki çekmişti.
Senatodan geçmesi halinde tasarı, bir kez daha Meclis’te oylanacak.