Ana SayfaHaberlerFransa, İtalya ve İspanya’dan Lübnan’daki BM askerlerine saldıran İsrail’e ‘öfke’li kınama: “Derhal...

Fransa, İtalya ve İspanya’dan Lübnan’daki BM askerlerine saldıran İsrail’e ‘öfke’li kınama: “Derhal ateşkes”

Fransa, İtalya ve İspanya liderleri, Cuma günü Lübnan'daki BM Barış Gücü misyonunu, UNIFIL'i hedef alan İsrail ordusu saldırılarını kınayarak bu tür saldırıların "mazur görülemez" olduğunu ve "derhal sona erdirilmesi" gerektiğini belirtti.

İsrail ordusuna göre, Cuma günü İsrail’in bir saldırısı sonucu Lübnan’ın güneyindeki bir gözetleme kulesi yakınlarında iki BM barış görevlisi yaralandı, aynı zamanda İsrail güçlerinin Hizbullah ile çatıştığı sırada barış güçlerinin ana üssünü sarsan patlamalar 48 saat içinde ikinci kez yaşandı.

UNIFIL’e personel açısından en büyük Avrupa katkıda bulunan Fransa, İtalya ve İspanya, Naqoura’daki UNIFIL ana üssünde birkaç barış görevlisinin vurulmasından sonra ortak bir açıklama yaparak “öfke”lerini dile getirdi. Açıklamada, “Bu saldırılar, İsrail’in BMGK (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararı) 1701 ve uluslararası insani hukuk çerçevesindeki yükümlülüklerinin ciddi ihlalleridir,” denildi. Açıklamada ayrıca, “Tüm barış güçlerinin korunması gerektiğini hatırlatıyor ve bu zorlu bağlamda UNIFIL birliklerinin/personelinin sürekli ve vazgeçilmez taahhüdünü tekrar övüyoruz,” ifadelerine yer verildi ve “derhal ateşkes” çağrısı yapıldı. Üç ülke, İsrail’in Lübnan’daki BM ve ikili barış misyonlarının güvenliğine ve bölgede faaliyet gösteren uluslararası örgütlere olan bağlılığını beklediklerini belirtti.

- Advertisment -