Diyarbakır merkezli Rawest, bu araştırmasını Ocak 2021’de Diyarbakır, Mardin, Urfa, Van şehirlerinde ve merkez ilçeler dahil olmak üzere toplam 20 ilçeyle 100 mahallede, 1497 kişiyle yüz yüze anket uygulamasıyla gerçekleştirdi. Katılımcıların %85’i Kurmanc ve Zaza, %15’i Arap ve Türklerden oluşuyor.
Araştırmanın sonuçlarına göre AK Parti bölgede güç kaybediyor. 2018’de AK Parti’ye oy vermiş 100 kişiden 25’i partiden uzaklaşmış durumda. Çoğu kararsız olan bu 25 kişiden 9’u sandık başında olması durumunda partisine dönme eğilimi gösteriyor.
Anketin dikkat çekici bir diğer sonucu da CHP’nin 2018’de %2,5 civarında olan oyunu yaklaşık üç katına çıkarmış olması.
HDP desteğini büyük ölçüde koruyor.
DEVA ve GELECEK, bölgede seçmenin yarısı tarafından biliniyor.
Davutoğlu’nun eski başbakan olması sebebiyle kendisi ve partisi daha çok biliniyor ama Babacan ve DEVA daha az bilinmesine rağmen daha fazla ilgi görüyor. Kararsızların oransal dağıtıldığı tabloda Gelecek Partisi bölge seçmeninden %3 ve Deva Partisi %5 oy alıyor.
Ankette Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ve muhtemel cumhurbaşkanı adayları hakkında da sorular sorulmuş.
Ankete katılanların %70’i parlamenter sisteme dönülmesi gerektiğini düşünüyor. Bu katılımcıların önemli bir kısmı parlamenter sistemin de eskisi gibi kalmaması gerektiğini, iyileştirilmesi gerektiğini vurguluyorlar.
AK Partililerin de yaklaşık üçte biri başkanlık sisteminin yerine parlamenter sistemi savunuyor. Bölgedeki seçmenin yaklaşık %61’i Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı görevini iyi yapmadığını düşünüyor.
Muhtemel bir Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’a oy vereceğini söyleyenlerin oranı %30’u geçmiyor ama Erdoğan’ın seçimi kazanabileceğini düşünenlerin oranı %55’i aşıyor.
Muhtemel bir seçimde muhalefetin ortak adayı olarak en çok öne çıkan isim Ekrem İmamoğlu. Bölgedeki katılımcılar Yavaş’a ülkücü geçmişi sebebiyle şerh koysalar da Yavaş ile aralarındaki mesafe Akşener kadar değil. Abdullah Gül bölgedeki seçmen için hâlâ güçlü bir alternatif. Babacan ve Davutoğlu da cumhurbaşkanı adayı olarak ismi zikredilenler arasında.
Ankete göre bölgedeki her üç kişiden ikisi en büyük sorunun ekonomi olduğunu söylüyor.
Son birkaç yılda hanesinin ekonomik durumunun kötüye gittiğini söyleyenlerin oranı %67. Sorun algısı, ekonomiden sonra bölgesel bir bağlam izliyor. Ana dil, adalet, ayrımcılık ve eğitimsizlik gibi sorunlar dile getiriliyor.