Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’de yerleşik yerli ve yabancı medya kuruluşlarının temsilcilerine yönelik basın toplantısında dış politika gündemini değerlendirdi.
Dış politikanın güvenlik ve savunma, enerji, ekonomi gibi çok katmanlı diplomatik hamlelerle yürütüldüğünü belirten Fidan, Türkiye’nin “donmuş ve sıcak çatışmaların” ortasında olması nedeniyle güvenliğin en önemli katman olduğunu söyledi.
Suriye’nin ağırlıklı konu olduğu toplantıda Fidan, 2024 yılının en önemli gelişmelerinden birinin Suriye’de “eli kanlı rejimin 61 yıllık mezaliminin” sona ermesi olduğunu hatırlattı. “Suriye konusundaki hikayemiz yeni başlıyor” diyen Fidan, Suriye’nin yeniden imar ve kalkınması çabalarına destek olmaya başladıklarını kaydetti. Fidan, Suriye’nin terörden arındırılmasının 2025 yılı için öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurgulayarak, “bölgedeki terör örgütleri için yolun sonu” ifadesini kullandı.
“Amerika ile konuşuruz, arkasına takılan ülkelerle değil”
Hakan Fidan, açıklamaları sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. ABD ve Fransa’dan gelen Suriye’nin kuzeyindeki Kürt güçlere destek açıklamalarına ilişkin bir soruya yanıtında Fidan, Fransa’nın söylediklerini “dikkate almadıklarını” belirterek, bölgedeki muhataplarının ABD olduğunu vurguladı. Fidan şunları söyledi:
“Avrupa’daki küçük ülkelerin Amerika’nın şemsiyesi altında belli operasyonlara katılıp, oradan söz söyleme ile ilgili geliştirdikleri politikaların ne kendilerine ne de bölgeye katkı yaptığını düşünmüyorum. Amerika’nın olmadığı bir yerde kendileri bölgeye gelip operasyon yapabiliyor veya askeri güç bulundurabiliyorlarsa görelim. Ama bunun böyle olmadığını biliyoruz. Amerika’nın gücünü kullanarak, onun arkasına saklanarak kendi menfaatlerini ilerletme konusunda söz söyleyen ülkeleri açıkçası dikkate almıyoruz. Bu konuda muhatabımız bizim Amerika’dır, Amerika ile konuşuruz, arkasına takılan ülkelerle değil.”
Fransa’ya kendi vatandaşı olan IŞİD’lileri geri alma çağrısı
Hakan Fidan, Fransa’ya Suriye’nin kuzeyindeki kamp ve hapishanelerde tutulan kendi vatandaşı IŞİD’lileri de geri alma çağrısı yaptı:
“Fransa’nın yapacağı bir şey varsa, anayasa ile kendi vatandaşı olarak tanımladığı insanları hapishanelerden alıp kendi ülkesine getirip, kendi hapishanesine koyup, kendi mahkemesinde yargılamasıdır. Orada, YPG’ye, başka bir terör örgütüne hapishane hizmetleri verdirip daha sonra ben onu destekleyeceğim demesi değildir.”
Omurgasını YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) IŞİD ile mücadeleye destek verdiği gerekçesiyle ABD tarafından destekleniyor. Türkiye ise YPG’yi PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor. Türkiye’nin gerekirse Suriye’nin kuzeyine operasyon yapılabileceği yönündeki mesajları üzerine son günlerde ABD’den de SDG’ye destek açıklamaları geliyor.
Austin’in açıklamalarına yanıt
Basın toplantısında Fidan’a ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in IŞİD’lilerin kaldığı hapishanelerin kontrolü için SDG’nin bölgedeki varlığını sürdüreceği ve buna ABD’nin destek vereceği yönündeki açıklamaları da soruldu.
Bu soruya yanıtında “Bir terörist örgütü hapiste tutmak için başka bir terörist örgütü kullanmak yanlış, bunu herkes biliyor, kendileri de biliyor” diyen Fidan, bunun “Müttefiklik ruhunu öldürdüğünü söyledik, her türlü dayanışma ruhuna aykırı olduğunu ifade ettik” diye konuştu. Bu konuda Türkiye’nin “kendi milli menfaatlerine” öncelik vereceğini bildiklerini söyleyen Fidan “Amerikalı ortaklarımız bir operasyon düzenlediğimiz zaman, terörle mücadele konusunda bir sıkıntımız olmadı bugüne kadar. Bundan sonra da olacağını düşünmüyorum. Bunlar yeni yönetimin konusu, eski yönetim artık bu konuda çok söz sahibi değil” ifadelerini kullandı.