Ana SayfaHaberlerHrant Dink davasında dokuz sanığa müebbet hapis cezası verildi

Hrant Dink davasında dokuz sanığa müebbet hapis cezası verildi

Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin Yargıtay’ın bozma kararının ardından 14 kamu görevlisinin yeniden yargılandığı davada karar açıklandı. 9 sanık müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in 19 Ocak 2007’de öldürülmesine ilişkin, kamu görevlilerinin yargılandığı ve bazı sanıklar açısından Yargıtay’ın bozma kararı verdiği davada, 9 sanık müebbete çarptırıldı.

Anadolu Ajansına göre eski Trabzon İl Jandarma Komutanı Ali Öz ile birlikte Okan Şimşek, Mehmet Ayhan, Onur Karakaya, Osman Gülbel ve Hasan Durmuşoğlu’nun, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin anayasal düzenini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ayrı ayrı müebbet hapisle cezalandırılmalarına karar verdi.

Sanıklardan eski subay Muharrem Demirkale, “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Agos Gazetesine göre kamu görevlileriyle ilgili iddianamede Demirkale’nin Agos gazetesi çevresinde bulunan ve Ogün Samast’ı takip eden jandarma görevlilerinin komutanı olduğu öne sürülüyordu.

Sanık Yavuz Karakaya ise “tasarlayarak kasten öldürmeye yardım etme” suçundan 12 yıl 6 ay, Bekir Yokuş da aynı suçtan 10 yıl hapisle cezalandırıldı.

Sanık Veysal Şahin’e “ihmali davranışla adam öldürmek” suçundan 15 yıl hapis cezası veren heyet, Şahin’in “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin anayasal düzenini ortadan kaldırmaya teşebbüs” ve “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlarından beraatine hükmetti.

Mahkeme, Volkan Şahin, Şükrü Yıldız ve Mehmet Ali Özkılınç’ın beraatına hükmetti.

Ne olmuştu? 

Kamu görevlilerinin yargılandığı Hrant Dink Cinayeti Davası 2021’de sona ermişti.

Mahkeme, aralarında dönemin kamu görevlileri tutuklu sanıklar Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer’in de bulunduğu 26 sanığı 3 yıl 4 ay ila ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezalarına çarptırmıştı. 

Aralarında eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun ve dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın da bulunduğu 39 sanık hakkında düşme ve beraat ile ret kararı vermişti.

Mahkeme heyeti ayrıca, haklarında yakalama kararı bulunan, Fetullah Gülen, Ekrem Dumanlı ve Zekeriya Öz’ün de aralarında olduğu 13 firari sanığın dosyasını ayırmıştı.

Haklarında ceza verilen sanıkların avukatları ile cezaların yetersiz olduğunu öne süren Dink ailesi avukatları karara itiraz etmişti. 

Yargıtay 62 sanık yönünden temyiz incelemesi yaptığı dosyaya ilişkin kararını 21 Haziran 2023’te açıklamıştı.

Eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek’e “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapisleri onayan Daire, diğer sanıklar hakkındaki cezaları az bularak bozmuştu.

Daire, bu kapsamda bozma hükmü kurduğu sanıklar eski subay Muharrem Demirkale, eski Trabzon İl Jandarma Komutanı Ali Öz, Osman Gülbel, Yavuz Karakaya, Bekir Yokuş, Hasan Durmuşoğlu, Faruk Sarı, Mehmet Ayhan, Onur Karakaya, Okan Şimşek, Gazi Günay, Veysal Şahin, Volkan Şahin, Şükrü Yıldız ve Mehmet Ali Özkılınç yönünden dosyayı yerel mahkemeye göndermişti.

Dink’in öldürülmesine ilişkin dönemin Trabzon İl Emniyet İstihbarat Şube Müdürlüğünde görevli eski polis memurlarının aralarında bulunduğu sanıklar Hasan Durmuşoğlu, Mehmet Ayhan, Onur Karakaya ve Osman Gülbel’in yargılanmasına ilişkin açılan yeni dava bu dosya ile birleştirilmişti.

Bu iddianamede sanıkların, ihmali hareketleri nedeniyle Dink’in ölümüne neden oldukları, “kasten öldürme” suçundan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandıkları ve aldıkları cezanın Yargıtay kararıyla da kesinleştiği ifade edilerek, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin anayasal düzenini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları istenmişti. (BBC Türkçe)

- Advertisment -