Yeni Şafak, bugün (22 Kasım) “Erdoğan döneminde dolar 19 yılda 6,5 kat, önceki 20 yılda 11.882 kat arttı” manşetiyle çıktı.
Doların spekülatif artışıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hedef alındığına işaret edilen manşet haberde, “Erdoğan iktidara geldiği Kasım 2002’de 1 dolar tam olarak 1 milyon 687 bin 268 Türk lirasına karşılık geliyordu. Koalisyonlar döneminde zayıf düşen TL, AK Parti’nin iktidarıyla kendine geldi” denildi.
“8 bin TL maaşla işçi yok”
Türkiye gazetesi ise dün (21 Kasım) “8 bin TL maaşla işçi yok” sürmanşetiyle çıkmıştı.
Haberde; “Dünyaya gemi üreten Yalova’daki tersane, kesenin ağzını açtığı halde eleman bulamıyor”, “İş beğenmeme problemi üretimi frenlemeye başladı”, “Anadolu’da birçok işletme, işçi açığını kapatmak için maaşı yükseltti”, ve “Maaş 8 bin lira ancak çalışmak isteyen yok” gibi ifadeler yer almıştı.
Aynı gazeteler aynı gün aynı konu: İşçi bulamayan işverenler
18 Kasım günü her iki gazete de birinci sayfalarından iş bulamayan işverenlerin sıkıntılarını işlemişti.
Türkiye’nin “Restoranlar eleman bulamıyor herkes şef olmak istiyor” başlığıyla verdiği haberinde, Happy Moon’s Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aymutlu’nun “Her şubede 3-5 tane eksiğimiz var. Komi, bulaşık, çırak, aşçı çırağı gibi. Bu konuda eskisi gibi alaylı, alttan, çıraklık yapayım, işin ustası olayım diye düşünülmüyor. Herkes yemeğin üzerindeki süsü koyma peşinde” sözleri yer almıştı.
Aynı gün Yeni Şafak da sanayi üreticilerinin işçi bulma sıkıntılarını, “İzmir’de de çalışacak işçi bulamıyorlar” başlığıyla haberleştirmiş, şöyle demişti: “İstanbul ve Ankara’daki Organize Sanayi Bölgelerinde son günlerde gündeme gelen üreticilerin çalıştıracak işçi bulamaması sorunu İzmir’de de yaşanıyor. İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde de her iş yerinde aynı pankart asılı, tüm işletmeciler aynı sorundan şikâyetçi: ‘Çalışacak eleman arıyoruz, işçi bulamıyoruz.’”
Yeni Şafak, bu haberinden sadece üç gün önce (15 Kasım) yine bir “iş çok çalışan yok” haberiyle çıkmıştı: “Biz de işçi bulamıyoruz: Siparişler yetişmiyor.”
Devamında:
“’İstanbul İkitelli OSB bölgesinde 50 bin işçi arandığı’ haberi dikkatleri diğer şehirlerdeki OSB ve işletmelere çevirdi. Ankara’da Gersan, Ostim, İvedik, Şaşmaz Sanayi Siteleri’nin sokakları iş ilanları ile dolu. Gersan Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Metin Biro, ‘403 işletmenin her biri en az 2-3 işçi arıyor’ dedi. Araçlar için polen filtresi üreten Rıza Aktürk, aşçı bulamadığı için çalışanlarına kendi yemek hazırlıyor.”
“İş beğenmeme üretimi frenlemeye başladı”
“İş beğenmeme”nin Türkiye ekonomisinin en büyük sorunlarından biri haline geldiği, bu iki gazetenin her fırsatta işlediği bir tema. Yeni Şafak’a göre bu durum işverenlerin “sitem”ine yol açıyor. Gazetenin 11 Ağustos’ta verdiği bir haber bu “sitem”i yansıtıyordu: “İş dünyasını sitem ettiren tablo: İşsizlik var ancak eleman aradığımızda kimse başvurmuyor.”
Serbestiyet, iki gazete arasında cereyan eden ilginç yarışı izlemeye devam edecek.