Ana SayfaDış Haber“İran’daki Mossad ajanları daha önce odaya yerleştirilen yapay zekalı bombayı uzaktan patlattı....

“İran’daki Mossad ajanları daha önce odaya yerleştirilen yapay zekalı bombayı uzaktan patlattı. Suikast sonrası ABD’ye bilgi verildi”

İsmail Haniye için Katar’ın başkenti Doha’da cenaze namazı kılındı. Cenazeye Türkiye'den Numan Kurtulmuş, Cevdet Yılmaz Hakan Fidan, İbrahim Kalın, Ahmet Davutoğlu, Mustafa Destici, Zekeriya Yapıcıoğlu ve Fatih Erbakan katıldı. Amerikan Axios haber sitesi istihbarat kaynaklarına daynadırarak Haniye suikastının detaylarını yazdı: "İsrail istihbaratı Haniye'nin Tahran ziyaretleri sırasında hangi tesiste ve tam olarak hangi odada kalacağını öğrendi. Bomba odaya önceden yerleştirildi. Yapay zeka kullanan yüksek teknoloji ürünü bir cihazdan oluşan bomba Haniye'nin gerçekten de odada olduğuna dair istihbaratı aldı. Bomba, İran’da bulunan Mossad ajanları tarafından uzaktan patlatıldı. İsrailli yetkililer, ABD'li mevkidaşlarına operasyonun detayları hakkında bilgi verdi."

New York Times (NYT) gazetesinin 7 istihbarat kaynağına dayandırdığı haberine göre  Mossad, Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye’ye, Tahran’daki İran hükümetinin resmi konutundaki yatak odasına önceden yerleştirilmiş bir patlayıcıyı patlatarak suikast düzenledi. ABD merkezli haber sitesi Axios da “konuyla ilgili bilgisi olan iki kaynağa” dayandırdığı özel haberinde NYT’nin haberini teyit etti. Barack Ravid imzalı “Yerleştirilen bomba, uzaktan kumanda ve yapay zeka: Mossad İran’da Hamas’ın liderini nasıl öldürdü?” başlıklı Axios haberinde suikast sürecinin detayları özetlendi: 

Mossad’ın patlayıcıyı yüksek güvenlikli bir tesise yerleştirmeyi başarmış olması, sadece İsrail istihbarat servislerinin İran’a derinlemesine sızdığını değil, aynı zamanda İran istihbarat ve güvenlik aygıtının güvenlik açıklarını da gösteriyor.

Yerleştirilen patlayıcıyla ilgili ayrıntılar ilk olarak New York Times tarafından bildirildi ve iki kaynak tarafından Axios’a doğrulandı.

Haniye’yi öldüren patlama (30 Temmuz) Salı gecesi gerçekleşti, ancak suikastın resmi duyurusu birkaç saat sonra (31 Temmuz) Çarşamba sabahı yayınlandı.

  • Hamas’tan yapılan ilk açıklamada, Haniye’nin İsrail hava saldırısında öldürüldüğü belirtildi.
  • İran medyası ilk olarak üç füzenin bir insansız hava aracı tarafından fırlatıldığını ve daha sonra füzenin İran dışından fırlatıldığını bildirdi.

Axios’a bilgi aktaran kaynaklar, İsrail istihbaratının Haniye’nin Tahran ziyaretleri sırasında hangi tesiste ve tam olarak hangi odada kaldığını öğrendiğini aktardı.

  • Bomba odaya önceden yerleştirildi.
  • Yapay zeka kullanan yüksek teknoloji ürünü bir cihazdan oluşan bomba Haniye’nin gerçekten de odada olduğuna dair istihbarat alındıktan sonra İran’da bulunan Mossad ajanları tarafından uzaktan patlatıldı.
  • Devrim Muhafızları, olayla ilgili soruşturma başlattığını açıkladı.
  • İsrail,  suikasttan önce ABD’yi veya başka bir müttefikini bilgilendirmedi. Ancak kaynaklar, Çarşamba akşamı İsrailli yetkililerin ABD’li mevkidaşlarına operasyonun detayları hakkında bilgi verdiğini söyledi.

İsrail: “Hava saldırısı yapmadık

İsrail Ordusu Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında, Salı gecesi Beyrut’taki hava saldırısı dışında Ortadoğu’nun hiçbir yerinde İsrail hava saldırısı veya füze saldırısı olmadığını söyledi. Bu açıklama hedef şaşırtmaca değilse bomba yerleştirildiğine dair senaryoyu güçlendiriyor. 

Kaynakların Axios’a aktardığına göre Mossad’ın doğrudan sorumlusu olan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Haniye’ye suikast kararı aldı. Kaynaklar, Hamas’ın Gazze’de tuttuğu rehinelerin serbest bırakılması ve ateşkes sağlanması için yapılan müzakerelerin karar alma sürecinde dikkate alındığını söyledi.

Kaynaklardan biri, Mossad’ın tutumunun, Haniye suikastının 7 Ekim’deki saldırının kurbanlarına adalet getireceği ve rehine anlaşmasının önündeki bir engeli kaldıracağı yönünde olduğunu söyledi. Kaynak, Haniye’nin anlaşma konusunda Hamas’ın Gazze’deki lideri Yahya Sinvar’dan daha sert bir görüşe sahip olduğunu ve anlaşmayı zorlaştırdığını iddia etti. Kaynak, “Haniye, arabuluculara pragmatik bir yüz sundu, ancak Hamas içinde içeride sert bir çizgi izledi” dedi.

İsrail’den yayın yapan ve istihbarat sızıntıları ile sosyal medya platformu X’te içerik üreten World News IL hesabının, suikast mahalli Sadâbât mahallesindeki Devrim Muhafızları’na ait binanın koordinatlarını Eylül 2021’de yayınlaması da Axios’un bina ile ilgili önceden istihbarat toplandığına dair haberini teyit eder nitelikte.

World News IL, binanın Kudüs Gücü İmam Ali karargahının eğitim binası olduğunu, Irak, Körfez ülkeleri ve Çeçenistan’dan insanların getirilip bu binada eğitildiğini, binada poliganların, açık eğitim alanlarının, dersliklerin ve yatakhanelerin bulunduğunu 18 Eylül 2021’de iddia etmişti.

- Advertisment -