Yerel saatle 04:30’da başlayan İsrail saldırıları, 2006’da taraflar arasındaki geniş çaplı savaştan bu yana en büyük ölçekli operasyon oldu.
Hizbullah ve müttefiki Emel Hareketi, İsrail saldırılarında üç savaşçılarının öldürüldüğünü açıkladı.
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ülkede 48 saat olağanüstü hal (OHAL) ilan etti.
Hizbullah, İsrail’e 320 Katyuşa roketi ve insansız hava aracı (İHA) gönderdiğini ve 11 askeri tesisi hedef aldığını açıkladı.
Yapılan açıklamada, “İsrail’e saldırının ilk aşaması başladı. Bugünkü operasyon başarıyla tamamlandı” denildi.
Örgüt daha sonra İsrail’in kuzeyindeki Manara bölgesine de saldırılar düzenlediğini açıkladı.
İsrail ordusu ülkenin kuzeyinde 21 yaşındaki bir donanma askerinin bugün erken saatlerde çıkan bir çatışmada öldürüldüğünü bildirdi ancak daha fazla ayrıntı vermedi.
Ordu daha önce 100’e yakın savaş uçağının, 40’dan fazla tesiste, Hizbullah’ın binlerce roketatar namlusunu imha ettiğini duyurmuştu.
Hizbullah, Lübnan’ın güneyinde iki savaşçısının öldüğünü açıkladı.
Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail’in düzenlediği saldırıda en az üç kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı ancak bu kişilerin Hizbullah ile bağlantılı olup olmadıkları net değil.
Saldırının ardından Tel Aviv’de Ben Gurion Uluslararası Havaalanı’na yapılan uçuşlar, başka havalanlarına yönlendirildi.
İngiliz havayolu şirketi British Airways Tel Aviv uçuşlarını Çarşamba gününe kadar askıya aldı.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), bölgedeki Amerikan birliklerinin İsrail’e destek için konuşlandırıldıklarını açıkladı.
Netanyahu: Bize kim zarar verirse biz de ona zarar veririz
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, son gelişmeler üzerine ulusal güvenlik kabinesini Tel Aviv’de olağanüstü topladı.
Binyamin Netanyahu toplantı öncesi yaptığı açıklamada, “Ülkemizi korumak, kuzeyde yaşayanların güvenli şekilde evlerine dönmelerini sağlamak için her şeyi yapmaya kararlıyız” dedi.
Netanyahu, “Bize kim zarar verirse, biz de ona zarar veririz” diye konuştu.
İsrail ordusunun Hizbullah’ın kendilerine saldırmak için hazırlık yaptığını tespit ettikten sonra “tehdidi ortadan kaldırmak için önleyici saldırılar” düzenlediğini ve ülkenin kuzeyini hedef alan binlerce roketi imha ettiğini kaydeden Netanyahu, “İsrail ordusu tehditleri engellemek için yoğun şekilde çalışıyor” ifadelerini kullandı.
İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz da X hesabından yaptığı açıklamada, “İsrail bölgede topyekun bir savaş istemiyor. İsrail, vatandaşlarını ve topraklarını, İran’ın liderliğindeki şer eksenine karşı koruma amacıyla hareket ediyor” dedi.
İsrail, 30 Temmuz’da Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta düzenlediği saldırıda Hizbullah komutanlarından Fuad Şükür’ü öldürmüştü.
Hizbullah lideri Hasan Nasrallah suikast sonrası Fuad Şükür’ün cenaze töreninde yaptığı konuşmada Nasrallah, İsrail’e yanıt vereceklerini belirterek, “Düşman ve düşmanın arkasında olanlar bizim kaçınılmaz cevabımızı beklemelidir” demişti.
Hizbullah’ın elinde, bazıları İsrail’e ulaşabilecek yaklaşık 150 bin roket olduğu sanılıyor.
Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’de düzenlediği saldırılar ve İsrail’in Gazze’deki saldırıları sonrası 10 aydır Lübnan-İsrail sınırında da Hizbullah ve İsrail karşılıklı saldırılar düzenliyordu.
Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye 31 Temmuz’da İran’ın başkenti Tahran’da suikast sonucu öldürülmüş, İran ve Hamas suikastten İsrail’i sorumlu tutmuş, İsrail ise suikastla bağlantısını ne doğrulamış ne de yalanlamıştı.
İran da İsrail’in saldırısına yanıt vereceğini açıklamıştı.
Nasrallah: Tel Aviv yakınındaki İsrail askeri üssünü hedefledik
Hizbullah’ın lideri Hasan Nasrallah, saldırıyla ilgili akşam saatlerinde bir konuşma yaptı.
TV’de yayımlanan konuşmasını aktaran BBC Arapça servisine göre Nasrallah, bu süreçte hedeflerinin siviller veya sivil yapılar değil askeri olduğunu belirtti.
Hizbullah lideri öncelikli hedef olarak, İsrail’e 110 km uzaklıkta, Tel Aviv’e 1,5 km uzaklıktaki Glilot askeri üssünü belirlediklerini söyledi.
Nasrallah, bu üssün, “büyük miktarda askeri ekipmana” ev sahipliği yaptığını ve bölgedeki “birçok suikastın buradan yönetildiğini” belirtti.
Nasrallah, saldırının “destek hedefi”nin sınırdan 70 kilometre uzaklıkta bulunan Ayn Şemra’daki füze savunma üssü olduğunu belirterek, çok sayıda Silahlı İnsansız Hava Aracı’nın (SİHA) “bu iki hedefe ulaşabildiğini” kaydetti.
İsrail ordusunun önleyici saldırılarla “büyük bir saldırıyı” önlediği iddialarını yalanlayan Nasrallah, “saldırı başlamadan önce hiçbir platformun vurulmadığını” ve “tüm SİHA fırlatıcıların saldırılara rağmen” düzgün çalıştığını ve “operasyondan önce veya sonra hiçbir tesisin zarar görmediğini” vurguladı.
Hizbullah lideri bu saldırının sonuçlarını değerlendireceklerini ve yeterli görülmediği takdirde ileride yeni saldırılar olacağını ekledi.