14 Mayıs 2023 seçimlerinden sonra TBMM’de 44 milletvekiliyle temsil hakkı kazanan İyi Parti, arkası kesilmeyen istifalar yüzünden mecliste 32 vekile kadar düştü.
İstifaların, partinin kurucu lideri Meral Akşener’in 31 Mart 2024 seçimlerinden sonra genel başkanlığı bırakmasından sonra hızlandığına dikkat çeken isim bu kez; Akşener’den sonra partinin genel başkanı olmak isteyen ancak kurultayda ilk turda Koray Aydın’ın gerisine düşünce yarıştan çekilen Mehmet Tolga Akalın oldu.
Akalın hem parti kulislerindeki “Giden gidiyor. Taşlar yerine oturacak. Sayın Akşener de gelişmeleri dikkatle izliyordur” şeklindeki değerlendirmeleri daha da somutlaştırdı hem de Akşener’e tepki gösterdi.
Akalın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada istifaların Akşener’le ilgisi olduğunu öne sürdü:
“Fırıldağı üfleyen eski genel başkan”
“Şöyle ki; Türkiye’de bir seçim atmosferi olmamasına, partilerin geleneksel çizgilerinde bir kırılma yaşanmamasına, halk yeni bir siyasi parti ihtiyacı hissetmemesine rağmen, meydana gelen sistemli istifalar, bu rüzgarsız havada dönen fırıldağın bir üfleyeni olduğunu göstermektedir.
İstifa eden milletvekili sıfatlı şahısların gerek milletvekili adayı oluş süreçleri, gerekse politik kariyerleri göz önüne alındığında bu istifaların eski genel başkandan habersiz yapılması siyasetin doğasına ve hayatın akışına aykırıdır.”
“Saraydaki meşhur fotoğraftan bağımsız değil”
Akşener’in Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Erdoğan’la yaptığı görüşmeden sonra partiden kopuşların hızlanacağını İyi Parti Ankara Milletvekili Koray Aydın da öngörmüştü.
Tolga Akalın da; o görüşmeyi İşaret etti, istifa eden vekillerden “acizler” diye söz etti:
“Bu istifalar şüphesiz ki saraydaki meşhur fotoğraftan bağımsız olarak okunmamalıdır. Seçmen sadakati, parti aidiyeti, siyasi namus gibi kavramlardan bihaber mevcut ve müstakbel bazı acizler, elbette ki milletvekili oluşlarının ilave bedelini ödemek ihtiyacı hissedebilirler.
Ancak Türk siyasi tarihinin gördüğü en muazzam politik mücadelelerinden biri sonucu kurulmuş İYİ Parti, bu acizlerin tırmanma duvarı, beceriksiz siyasetçilerin de kendini Beştepe’ye ispat alanı değildir, olmasına da müsaade edilmemelidir.
Bu emel sahipleri ve talimat bekleyen milletvekili sıfatlı acizler, derhal ait oldukları yere, sarayın kapısına, cümle azmettirenleriyle beraber bırakılmalıdırlar. Böylelikle, İYİ Parti yaklaşık bir buçuk yıldır içine düşürüldüğü girdaptan çıkarak, kuruluş ayarlarına uygun milliyetçi-demokrat ve kalkınmacı bir Türkiye inşası idealine uygun mücadele sürecine ve iktidar yürüyüşüne başlayabilecektir.”