İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin “Özgür ve yenilikçi birey”, “Çoğulcu-katılımcı toplum” hedefleri üzerine kurulan eğitim eylem planını, mevcut sisteme “bilimden uzak, eşitsizlikleri büyüten” eleştirisini getirerek anlattı.
Türkiye’de bugün sadece parası olanların çocuğunu okuttuğu bir eğitim düzeni olduğundan yakınan Akşener, öğretmen ve köy okullarının bilinçli bir şekilde kapatıldığını söyledi:
“Özel okullara mecbur kalınması ve sadece orada iyi eğitim alınabilir anlayışının olması, sınavlara güvenilmemesi gibi konular Türkiye’deki gençlerin yurt dışına gidip garson olarak çalışmasına neden oluyor. Aileler çocuklarını okutmak için çırpınıyor ama üniversitelerde eğitim yok. Yurt dışına gitmek isteyen öğrencilere nobran tavırlarla yaklaşılıyor. Öğretmenler atanamıyor, mutsuz. Plansız, programsız açılan üniversitelerden mezun olan gençler işsiz, mutsuz. Geçmişten bugüne getirdiğimiz siyasilerin beslendiği o itilaf sahalarından oy devşirmenin önüne geçilmesi bu zihniyeti değiştirmekten geçiyor. Söz veriyorum, değiştireceğiz.”
“Ezber odaklı model yerine bilimsel model”
Eylem planının ayrıntılarını İyi Parti Eğitim Politikaları Başkanı Sevinç Atabay sundu. “Ezber odaklı model yerine bilimsel model öneriyoruz” diyen Atabay, okul yöneticilerinin atanmasından başlayarak eğitim sistemindeki tüm atamalarda liyakatı öne çıkaran yasal düzenlemelerin altyapısını oluşturduklarını söyledi. Planda öne çıkan başlıklar şöyle:
*Okulların ihtiyaçları dikkate alınarak okul temelli esnek bütçeleme yapılacak. Öğretmenlerin mesleki gelişimine bütçeden pay ayrılacak. Eğitim harcamalarında KDV kaldırılacak.
*Öğrenci Destek Kartı projesi hayata geçirilecek. Anaokulu, ilkokul ve ortaöğretim öğrencileri için “Okullu Kart”, lise ve üniversite öğrencileri için “Genç Kart”, 25-64 yaş arasındakilerin hayat boyu öğrenme kurslarından yararlanması için “Hayat Kart” devreye girecek. Her eğitim öğretim yılı başında kitap ve kırtasiye harcamaları için belirlenen miktar “Okullu Kart”a yüklenecek. Müze ve ören yerlerine ücretsiz giriş, devlet tiyatrolarında iki oyunu ücretsiz izleme, okullar açık olduğu sürece ücretsiz internet ve ulaşımda KDV istisnası sağlanacak.
250 bin öğretmen atanacak
*Atanamayan öğretmen kalmayacak. Öğretmen mülakat uygulaması kaldırılacak. Sözleşmeli ve ücretli öğretmen uygulamasına son verilecek. İktidar değiştiğinde hemen 250 bin öğretmen ataması yapılacak.
*Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik uygulamaları kaldırılacak. Meslekte beş yılını dolduran öğretmen bir derece kazanacak ve bu öğretmenlere en yüksek devlet memuru aylığının brüt tutarının yüzde 60’ı kadar eğitim ve öğretim tazminatı ödenecek. Meslekte 15 yılını tamamlayan öğretmenler de bir derece alacak, bu öğretmenler de en yüksek devlet memuru aylığının brüt tutarının yüzde 120’si kadar tazminat alabilecek.
*”Güçlü Okul Modeli” hayata geçirilecek. Model, bir yıllık zorunlu okul öncesi, 5 yıllık ilkokul eğitimi öngörürken, Liselere Geçiş Sınav’ının (LGS) kaldırılacağını söylüyor. Model gereğince liyakat temelli okul yönetimleri oluşturulacak.
*Köy okulları yeniden açılacak, yabancı dil öğretimi yeniden düzenlenecek. Ders kitapları pedagojik ve bilimsel ilkeler çerçevesinde yeniden düzenlenecek.
Üniversiteler rektörlerini kendileri seçecek
*YÖK’ün yerine ulusal düzeyde planlama ve koordinasyondan sorumlu Yükseköğretim Planlama Kurulu (YPK) kurulacak. Üniversitelerin mali ve akademik özgürlüğü sağlanacak. Her üniversite kendi rektörünü kendi seçecek.