Anayasa Mahkemesi (AYM), 2015-2023 yılları arasında sulh ceza hakimliği kararıyla kapatma kararı verilen 62 Twitter hesabı hakkında yapılan başvurular için hak ihlali kararı verdi.
Kapatma kararı alınan Twitter hesapları arasında; Serbestiyet yazarı Av. Levent Mazılıgüney, gazeteci Murat Aksoy ve Artı TV’nin Twitter hesabı da yer alıyordu.
AYM, sulh ceza hakimliklerinin kararlarının ifade özgürlüğünün ihlali olduğunu belirterek başvuruculara tazminat ödenmesine hükmetti. Karara göre, başvuruculara toplam 3 milyon 424 bin TL tazminat ile 1 milyon 128 bin TL de avukatlık ücretleri için ödeme yapılacak.
“Bir paylaşımı kaldırmak yerine komple hesabımı kapatmaya karar verilmiş”
Kendisine de 20 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmedilen Av. Levent Mazılıgüney, kararla ilgili Serbestiyet’e şu değerlendirmelerde bulundu:
“2022 yılında Twitter, bir sulh ceza hakimliği kararıyla Twitter hesabımın kapatılmasına karar verildiğini bildiren bir e-posta atmıştı. Bir paylaşımım nedeniyle alınmış bir karar. Ancak sadece o paylaşımı kaldırmak yerine komple hesaba erişim engeli getirilmesine karar verilmiş.
Karara neden olan paylaşım da ‘askeri öğrenciler masumdur’ şeklinde bir paylaşımdı. Hala da böyle düşünüyorum, askeri öğrencilerin 15 Temmuz darbe girişiminde bir dahli olmadığını ve masum olduklarını düşünüyorum.
Bu karara hızlı bir şekilde itiraz ettik, itirazımız da hızlı bir şekilde reddedildi ve karar kesinleşmiş oldu. Avukatım Hatice Yıldız tarafından AYM’ye bireysel başvuru yapıldı. Meğer 2015 yılından bu yana birçok Twitter hesabıyla ilgili benzer kapatma kararları verilmiş.”
“Bu tazminatlar, kararları alanlara ve aldıranlara rücu edilmeli”
“Demokrasilerde, ifade özgürlüğüne müdahale çok nadir olarak meşru görülür ve haklı gerekçelerin olması gerekir. Burada herhangi bir haklı gerekçe yoktu. İfade özgürlüğüyle alakalı hem AYM’nin hem de AİHM’nin geçmişte çok sayıda kararı var. Bu kararları veren sulh ceza hakimlikleri, hak ihlali kararıyla sonuçlanacağı belli olmasına rağmen tamamen hukuksuz erişim engelleme kararları verdi.
AYM, 62 başvurunun tamamı için ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi. AYM kararına göre; 62 ayrı dosya için 3,5 milyon TL tazminat ile 1 milyon TL’nin üzerinde de avukatlara vekalet ücreti ödenecek. Bu da maalesef yoksul halkın vergileriyle ödenecek. Halbuki bu tazminatlar, bile bile bu kararları hukuksuz şekilde veren yargı mensuplarına, bu kararları aldıranlara rücu edilmeli.”
“Hesabım, Twitter’ın inisiyatifiyle kapatılmadı; hükümet Twitter’a uyarılar yaptı”
“Benim hesabım kapatılmadı. Twitter burada bir inisiyatif kullandı. Biz başvurularımızı Twitter’a da göndermiştik, kapsamlı açıklamalar da yapmıştık. İfade özgürlüğünün net bir ihlali olduğu için de hesabım kapatılmamıştı. Diğer yandan bu süre içerisinde hükümetten Twitter’a defalarca hesapların kapatılması için uyarılar yapıldı.
Tabii hesabın kapatılıp kapatılmaması da önemli değil. AİHM’nin tabiriyle; bu baskı, insanlar üzerinde caydırıcı bir etkiye neden olur. İnsanlar hesaplarının kapatılmaması için, paylaşımlarına devam edebilmek için otosansür uygulamaya başlarlar.
İfade özgürlüğü demokrasilerin olmazsa olmazıdır. İfade özgürlüğüne yapılan haksız müdahalelere karşı hukuk içinde mücadeleye devam edilmeli. Sulh ceza hakimlikleri ve genel olarak yargımız yoksul halkın vergilerini tazminatlara harcamamak için AYM ve AİHM kararlarını dikkate alarak, özgürlükleri kısıtlamayacak, hak ihlaline neden olmayacak şekilde karar vermeli.”