Geçtiğimiz günlerde, pandemi tedbirleri kapsamında 65 yaş üstüne yeniden getirilen sokağa çıkma yasağı nedeniyle Moskova’da kaloriferlerin bu yıl erken yakılmasına karar verildi. Gerçi şu aralar pastırma yazı yaşayan Moskova’da ev içi sıcaklıkları 20 derece civarında ama, karar kışın evlerini en fazla ısıtan ülkelerin başında gelen Rusya’da alınınca kimse şaşırmıyor.
Buna karşılık İngiltere’de 20 derecede kalorifer yakmak pek az İngilizin yapacağı bir şey. On yıl kadar önce İngiltere’de ortalama ev içi sıcaklığı 17,5 dereceydi, iklim değişikliğine dair kaygılarla birlikte zamanla azaldı. Şimdilerde İngiliz evlerinde kışın ortalama sıcaklık 15,5 derece olarak ölçülüyor. (1970’lerde İngiliz evlerinde kışın ortala sıcaklık 12 derece imiş.)
On yıl önce İngiliz evlerindeki sıcaklık 17,5 dereceyken iklim değişikliği konusunda hükümete tavsiyelerde bulunan bilim ekibinin başkanı David MacKay, BBC’ye verdiği demeçte termostatı evde bulunduğu sırada aşağı yukarı 13 derecede tuttuğunu, ama sabah yataktan kalkma saatlerinde kendine biraz daha iyilik edip 15 dereceye çıkarttığını söylemişti.
David MacKay, ”yünlü kazaklarla evde oturan seksi kişilerin” televizyonlarda, dergilerde öne çıkarılmasının toplumun algısını değiştirebileceğini savunuyormuş o zamanlar. 10 yıl içinde ev içi sıcaklıkların iki derece daha düşürüldüğü göz önüne alındığında başarılı olduğu söylenebilir.
İngiltere Avrupa ülkeleri arasında bu konuda yalnız değil. Birçok ülkede kışın evler 20 derecenin altında ısıtılıyor.
Küresel ısınma ve benzeri konuları takip eden Brightside verilerine göre bazı Avrupa ülkelerinde kışın ev içi sıcaklıklar şöyle:
Rusya. 24 derece.
Romanya. 20 derece.
Çekya. 18,5 derece.
Danimarka. 18,4 derece.
İtalya. 17,3 derece.
Almanya. 17 derece.
Fransa. 16,8 derece.
Hollanda. 16 derece.
İngiltere. 15,2 derece.