Ana SayfaHaberlerGüney’de seçimleri AK Parti adayı yüzde 63.6 ile kazandı

Güney’de seçimleri AK Parti adayı yüzde 63.6 ile kazandı

7 yıl aranın ardından köy statüsünden belde statüsüne tekrar kavuşan Afyonkarahisar’ın Sinanpaşa ilçesine bağlı Güney beldesinde bugün belediye başkanlığı seçimleri gerçekleşti. Zaman zaman Gelecek Partisi'nin sandık müşahitleri ile AK Parti'nin sandık müşahitleri arasında tansiyonun yükseldiği seçimlerde 1830 seçmenin 1704'ü oy kullandı. Resmi olmayan sonuçlara göre kullanılan oyların 1021'ını alan AK Parti'den Erol Karabacak Güney'in yeni belediye başkanı oldu. BBP'nin 504 oy aldığı seçimde, CHP 29, İYİ Parti 23, Gelecek Partisi 17, Yeniden Refah Partisi 7, Saadet Partisi 4, Türkiye Komünist Partisi ise 1 oy aldı.

7 yıl aranın ardından köy statüsünden belde statüsüne tekrar kavuşan Afyonkarahisar’ın Sinanpaşa ilçesine bağlı Güney beldesinde bugün bin 800 seçmen 8 sandıkta oy kullandı.

Yeni kurulan Gelecek Partisi’nin ilk kez oy pusulasında yer aldığı seçim, hem iktidar partisinin hem de muhalefetteki partilerin kendilerini kanıtlaması için bir mücadeleye dönüştü. Birçok partinin üst düzey isimlerini seçim propagandası için gönderdiği beldedeki seçimi, resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti adayı Erol Karabacak Kazandı.

Afyonkarahisar’a bağlı, 1830 seçmenin olduğu beldede, 1704 kişi oyunu kullandı. Oyların 1606’sı geçerli sayıldı.

Seçimde AK Parti 1021, BBP 504, CHP 29, İYİ Parti 23, Gelecek Partisi 17, Yeniden Refah Partisi 7, SP 4 ve TKP 1 oy aldı.

Gün içinde neler yaşandı?

Sabah saatlerinde sakin başlayan oy kullanma işlemi, öğlen saatlerinde yerini gerginliğe bıraktı. Oy kullanılan sınıflarda Gelecek Partisi’nin görevlileri ile AK Parti görevlileri arasında başlayan tartışma bir süre sonra okul bahçesine taştı. Jandarma ekipleri tarafları ayırmak için biber gazı kullandı.

Yaklaşık 5 dakika süren kavganın jandarma ekipleri ve belde sakinlerinin araya girmesi ile sona erdi.

Kavganın ardından jandarma okul bahçesini komple boşaltarak oy kullanacak kişileri gruplar halinde okula almaya başladı. Beldede oy verme işlemi saat 17.00’de sona erdi.

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Gözel: AK Partililer saldırdı, jandarma yardım etti

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Gözel, Güney’de yaşananlara ilişkin Serbestiyet’e özel açıklamalarda bulundu. Gözel, şu ifadeleri kullandı:

“Biz burada demokratik seçimlerin gerçekleşmesi için teşkilatlarımızla, görevlilerimizle birlikte iştirak etmiştik. Sabahtan itibaren tabii gördüğümüz ilginç bir manzara vardı; jandarma silahları ile birlikte seçim yapılacak olan okula, koridorlara girmişti. Bu bizi rahatsız etse de, biz normal demokratik haklarımızı kullanarak seçimlerin işleyişini gözlemlemeye çalışıyorduk.

Tabii bu sırada farklı şeylere şahit olduk. AK Partili bazı görevlilerin neredeyse sandığa kadar, seçim kullanacaklara eşlik ettiğini, yönlendirdiğini, seçime hukuki olarak aykırı olan şeylerin gerçekleştiğini gördük. Arkadaşlarımızın bu duruma itiraz etmesi üzerine, bazı jandarma personeline AK Partililer adeta talimat vererek “Bunları dışarı çıkartın” gibi talimatlarda bulunmuşlar. Bunun üzerine jandarma ilginç bir şekilde onların talimatını dinleyerek arkadaşlarımızı, müşahitlerimizi dışarıya çıkartmaya çalışmışlar.

Bu sırada arkadaşlarımız bir ayrımcılık olduğunu söylüyorlar. “Biz çıkacaksak bir siyasi partinin görevlileri olarak, diğer siyasi partilerin görevlilerinin de çıkması gerekiyor”.  Bu ifadelerden sonra arbede yaşanıyor.

Bir vatandaş arkadaşımızın boğazına sarılarak yere yatırmaya çalışıyor. Jandarma da adeta onlara yardım ediyor. Sonrasında biber gazları ile arkadaşlarımıza müdahale ediyorlar. Böyle çirkin hadiseler yaşadık. Burada şahit olduğumuz şey maalesef askeri personelin, bir siyasi partiden talimat alır hale gelmesi oldu.”

Gelecek Partili Özdağ: Hukuk dışına çıkmaya çalışanlara göz yummayacağız!

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, Güney’den gelen kavga görüntülerine sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile tepki gösterdi. Özdağ şu ifadeleri kullandı:

“Afyonkarahisar Sinanpaşa ilçesi Güney belde belediye seçimi bugün yapılıyor. Neler oluyor orada? Hukuk dışına çıkmaya çalışanlara göz yummayacağız. Sandıktan sadece Güneyli vatandaşlarımızın iradesi çıksın istiyoruz. Birileri ise muvazaalı işlere başvuruyorlar!!”

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün: Demokrasimizi yaralayan bu tür gayri hukuki müdahaleleri reddediyoruz

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye demokrası tarihinde siyasal iktidarların başta 1946 seçimleri olmak üzere seçimlere seçim kurulları, jandarma ve polisle müdahil olduğu bilinmektedir. Hafızalarımıza kötü bir tecrübe olarak kazınan anti demokratik ve hukuk dışı uygulamaların günümüz Türkiye sinde geride kaldığını ümit ederken maalesef 2021 yılına geldiğimizde jandarma gölgesinde seçim manzaralarını görmüş olmaktan ülkemiz demokrasisi adına  bir kez daha derin endişe duymaktayız.

Bugün gerçekleştirilen Afyonkarahisar ili Güney beldesi seçimlerinde jandarmanın iktidar lehine olan tutum ve davranışları ortamı germiş, adaylar ve seçmenler arasında istenmeyen olaylar vuku bulmuştur. Özellikle iktidar partisinin belediye meclis üyelerinin seçmenleri sandık yolunda etkileme ve yönlendirme çabalarına sonuna kadar göz yumulmuştur.

Jandarmaya bu taraflı tutumu hatırlatıldığında ise muhalif  parti adaylarını ve müşahitlerini itme, kakma, yere yatırma ve biber gazı sıkma suretiyle orantısız güç kullanmıştır. Korku iklimi yayarak Güneyli seçmenin iradesine müdahale edilmek istenmiştir.

Demokrasimizi yaralayan bu tür gayri hukuki müdahaleleri reddediyoruz. Ümit ederiz ki bu tür demokrasi dışı müdahaleler önümüzdeki genel seçimlerin bir provası olarak planlanmamıştır. Gelecek partisi olarak vatandaşlarımızın demokratik haklarını ve hukukunu  sonuna kadar koruyacağımızı ve sorumlular hakkına yasal yollara başvuracağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

“Yaşananlar yaşanacakların işaretini veriyor”

Gazeteci Cihat Arpacık ise kavga görüntülerini paylaşarak, “Yaşananlar, yaşanacakların işaretini veriyor” yorumunu yaptı.

- Advertisment -