Ana SayfaÖZEL HABERKULİS | CHP’de olağanüstü kurultay havası: Özel rakipsiz

KULİS | CHP’de olağanüstü kurultay havası: Özel rakipsiz

CHP 6 Nisan’da genel başkan seçimli olağanüstü kurultaya gidecek olsa da, parti ve siyaset çevrelerinde kurultay heyecanından eser yok. CHP Genel Merkez yönetimi kurultayı hem İmamoğlu’nun tutuklanması hem de tutuklama sonrası ülke genelindeki protestolar ve gözaltıların önüne geçecek büyük bir organizasyonla yapmak istemiyor. İktidar cephesinden gelen ve kurultayla CHP’ye kayyum tehlikesinin ortadan kalkmadığına dair değerlendirmeler de genel merkezde endişe kaynağı. Partinin bin 400 delege ve 700 onur kurulu üyesi dikkate alındığında sadece bin 600 kişilik bir salonda, basına kapalı bir kurultay yapma kararına “CHP’de böyle kurultay olmadı, olmaz” tarzında sert eleştiriler var. Kılıçdaroğlu’nun aday olmayacağı, sürprizlere açık olsa da Özel’in rakipsiz yarışacağına kesin gözüyle bakılan kurultayın CHP’deki lider tartışmalarını bitirebileceği öngörülüyor ancak kulislerde Özel’in partiyi toplamak için parti içi muhaliflerle daha uzun süre uğraşacağı yorumları öne çıkıyor.

CHP lideri Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart’ta gözaltına alınmasından hemen iki gün sonra 21 Mart’ta “partiye kayyum atanabileceği bilgisini aldık” deyip, CHP’yi 15 gün içinde (6 Nisan) olağanüstü kurultaya götürme kararı aldığını duyurmuştu. 

Bu kararı “Çok aceleci ve acemice” bulanlar olduğu kadar, “isabetli” bulanlar da olmuş, olağanüstü kurultayla ilgili tartışmalar sadece CHP içiyle sınırlı kalmamıştı. 

Özel’in, 4-5 Kasım 2023’teki 38.Olağan Kongre’de genel başkan seçildiğini, liderliğine güvenmediğinden partideki özellikle eski genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu çevresinde dönen muhalefeti bitirmek için bugüne kadar olağanüstü kurultay toplamaktan uzak kaldığını öne sürenler 6 Nisan’daki olağanüstü kurultay kararına da “Özgür Özel yangından mal mı kaçırıyor. Bu neyin acelesi” tepkisiyle yaklaşmıştı. 

Bu tepkiye karşın Özgür Özel’e yakın kurmaylar 38.Olağan Kongre ve öncesindeki İstanbul İl Kongresi için açılan ‘hile ve usulsüzlük’ gerekçeli soruşturmalar olduğunu hatırlatıp, bu soruşturmalarla bağlantılı davaları düşürmenin, partinin kayyumdan kurtulmasının tek yolunun bir olağanüstü kurultaya gitmek olduğunu savunmuştu. 

Özel’e yakın kurmayların bu savunmasına ise Cumhur İttifakı’nın MHP cephesinden 6 Nisan’da olağanüstü kurultay yapılsa bile soruşturmalar sürdüğü için, soruşturmalar çerçevesinde açılan davaların ne zaman sonuçlanırsa sonuçlansın mevcut ya da oluşacak yeni parti yönetimini “geçersiz, hukuk dışı” bırakacağını iddiası gelmişti. 

Kılıçdaroğlu aday değil ama 

İmamoğlu’nun tutukluluğu, sonrasında ülke genelinde yaşanan gözaltı ve tutuklama silsilesi ortamında CHP’nin kurultaya nasıl gideceği tartışmaları gündemin gerisinde kaldı. Geride kalmayan en tartışmalı konu; Kılıçdaroğlu’nun aday olup olmayacağıydı. 

Özel’in partiyi yönetemediğinden şikayetçi Kılıçdaroğlu taraftarları Kılıçdaroğlu’nun adaylığı için delegelerden imza toplamaktan geri durmadı. Kılıçdaroğlu da önce “Ben hiçbir zaman genel başkan adayı olurum demem” açıklaması yapmakla yetinip, adaylığı reddetmeyince CHP kulislerinde spekülasyon üstüne spekülasyon yapıldı. 

Son olarak Kılıçdaroğlu’ndan gelen “aday değilim” açıklaması kulisleri biraz rahatlatmış olsa da, Kılıçdaroğlu’nun CHP’de Özgür Özel liderliği ve politikasıyla zaman zaman ters düşen CHP TBMM Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın’la anlaşıp, onu destekleyebileceği bilgisi kulislere yansıdı. Ancak bu bilginin de henüz doğrulanmadığını hatırlatalım. 

Kılıçdaroğlu’nun Gökhan Günaydın’dan öte Ekrem İmamoğlu’yla anlaştığını, Özel’in karşısına başka bir aday çıkaracağını iddia edenler de oldu. Ancak bu iddialar taraflarca yalanlandı. 

CHP’de Kılıçdaroğlu destekçileri 600 imza bulmak için son güne kadar çalışacaklarını, Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığı için adaylıkta ısrar edeceğini söylüyor ancak Kılıçdaroğlu’nun bu ısrarı taktirle karşılamakla yetineceği öngörülüyor. Kılıçdaroğlu’nun partiden tamamen elini çekmeyeceğini söyleyen çok sayıda CHP’li, Özgür Özel-Kılıçdaroğlu çekişmesinin süreceğini söylüyor. 

Özgür Özel kimleri tasfiye edecek? 

Özgür Özel’in karşısına bir aday çıkmasına artık sürpriz gözüyle bakılan CHP’de büyük tartışmanın Parti Meclisi (PM) için olacağı öngörüsü hakim. 

CHP lideri Özgür Özel’in, PM’nin blok liste ile şekillenmesi gerektiği yönündeki önerileri geri çevirdiği “çarşaf liste” seçeneğinde ısrarlı olduğu söyleniyor. Bu seçenekte delegeler listelerdeki kendi tercih ettikleri adayı oylayıp, oy oranına göre PM’ye üye yapabiliyor. 

Özel’in blok listeyi tercih etmesi ihtimalinin bile “partiyi tamamen yok etmek” olacağını anlatan çok sayıda partili, “Özgür Özel bunu yapacak bir genel başkan olmamalı” uyarısında bulunuyor. 

Çarşaf liste ile PM üyelerinin belirlenmesi yönteminde Özgür Özel’in kendi “anahtar listesi”ni yapması mümkün. 

Parti içindeki muhalefet de Özel’in anahtar listesini delerek PM’ye üye yollayabilir. 38.Olağan Kongre’de Özel’e karşı alternatif liste çıkaran İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı’nın 6 Nisan’daki kongrede de böyle bir çalışma içine girmesi mümkün. 

Kulislerde Özgür Özel’in mevcut PM listesindeki İmamoğlu ağırlığını korumak istemediği, listede daha çok o yönde bir değişiklik yapmak istediği konuşuluyor. 

Basına kapalı kurultay 

CHP’nin 6 Nisan’daki olağanüstü kurultayının 1600 kişilik Yenimahalle Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi’nde yapılmasına dönük planlamaya parti çevrelerinden büyük tepki var. 

Parti genel merkezi yer darlığı nedeniyle kurultayın basına kapalı yapılacağını duyurunca bu tepki daha da büyüdü. 

Bin 400 delege, 700 kişilik onur kurulu üyeleri dikkate alındığını kurultayın 1600 kişilik salonda yapılmasının anlamsız bulan çok sayıda partili “Koskoca Ankara’da onlarca belediyesi olan CHP, bula bula 1600 kişilik salonu mu buldu. CHP’de böyle kurultay olmadı, olmaz” yorumu yapıyor.

- Advertisment -