Ana SayfaHaberlerKürt prensesi Leyla Bedirhan’ın Paris’teki mezarı bulundu

Kürt prensesi Leyla Bedirhan’ın Paris’teki mezarı bulundu

1903 doğumlu, bilinen ilk Kürt modern dans sanatçısı Leyla Bedirhan’ın mezarı bulundu.

İlk Kürt opera sanatçısı Pervin Çakar bu gelişmeyi sosyal medya hesabından şu not ile paylaştı:

“Kürt Prensesi balerin/modern dans sanatçımız Leyla Bedirxan’ın mezarının yoğun çalışmalar sonucunda bulunduğunu öğrendim az önce. Emeği geçen herkese çok çok teşekkür ederim. Bize kalan mirasa ve sanatçılarımıza sahip çıkmak en büyük görevimiz olmalı. Mezarını Paris’te Saint-Cloud Mezarlığı’nda ziyaret edebilirsiniz. Ben de çiçeklerimle gideceğim.”

Leyla Bedirhan kimdir?

1903 yılı İstanbul doğumlu olan Bedirhan; Yahudi bir anne olan Henriette Hornik ve Bedirhan ailesinden Abdulrezzak Bedirhan’ın kızı. Babasının sürgün edilmesi nedeniyle babasız büyüdü.

Türkiye, Mısır ve Avrupa kültürü ile büyüdü, 1930’larda Avrupa’da dans etmeye başladı.

Çocukluğunu Mısır’da geçirdi, babasının ölümü üzerine annesi Henriette Hornik ile birlikte Viyana’da yaşamaya başladı. İlk dans eğitimini Viyana’da aldı. İlk kez Viyana Operası’nda sahneye çıktı. Fransa’da kalabilmek için uzun süre birlikte yaşadığı Henri Touache ile evlendi.

Uzakdoğu, Ortadoğu ve Avrupa’dan ilham aldı, bütün gösterilerini Kürtçe bir isimle adlandırdı. Ailesi ve yakın çevresinin tepkisine rağmen dans etmekte ısrar etti, pek çok ülkede sahne aldı.

Dünya basınının, soyadını Osmanlı’da Cizre bölgesinde isyan çıkartarak hükümet kuran bir Kürt lideri olan Bedirhan Bey’den aldığı için ‘Kürt prensesi’ olarak bahsettiği Leyla, 26 Aralık 1986’da Fransa’nın Montauban kentinde hayatını kaybetti.

- Advertisment -