Meta, Malezya Başbakanı Enver İbrahim’in Facebook ve Instagram hesaplarından Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye suikastı ile ilgili içerikleri kaldırdığı için hükümetin sert tepkisiyle karşılaştı. Başbakanlıkta düzenlenen toplantının ardından Meta, Malezya’dan özür diledi. Hükümet sosyal medya için yeni yasa çıkartıyor.
Meta sözcüsü Reuters’in sorularına verdiği e-posta yoluyla verdiği yanıtında içeriğin “doğru haber değeri etiketiyle” geri yüklendiğini belirtti.
Malezya, Enver’in öldürülen Hamas lideri hakkındaki gönderilerinin kaldırılması üzerine Meta’yı Başbakanlık Ofisine çağırdı, özür talep etti. Toplantının ardından Meta özür diledi ve paylaşımları geri yükledi.
Başbakanlık Ofisi, Meta’nın eylemlerini “ayrımcı, adaletsiz ve ifade özgürlüğünün bariz bir şekilde bastırılması” olarak gördüğünü açıkladı.
Malezya hükümeti 5 Ağustos Pazartesi günü, Facebook ve Instagram’ın ana şirketi olan Meta yetkililerini, Başbakan Enver İbrahim’in sosyal medya sitelerinde başsağlığı dilediği ve merhum Hamas lideri İsmail Haniye’ye saygılarını sunduğu birkaç gönderinin kaldırılması üzerine Başbakanlık Ofisi’ne çağırdı.
Canlı Yayın da askıya alındı
Ayrıca, Pazar gecesi Kuala Lumpur’da düzenlenen Filistin yanlısı bir mitingin Malezya devlet televizyonunun hesabı aracılığıyla Facebook’ta yapılan canlı yayının askıya alınmasıyla da kriz derinleşti.
Malezya Hükümet Ofisi dün (Pazartesi) yaptığı açıklamada, durumu düzeltmek için çeşitli önlemler alınmasını istemesine rağmen teknoloji firmasından bir özür talep ettiğini ve Meta’nın eylemlerini “ayrımcı, adaletsiz ve ifade özgürlüğünün bariz bir şekilde bastırılması” olarak görüldüğü de ifade edildi.
Açıklamada, “Bu tavır aynı zamanda Filistin halkının adalet ve insan hakları arayışındaki meşru mücadelesine bir hakaret olarak görülüyor” denildi.
“Ayrıca, bu paylaşımların kaldırılmasının, Filistin halkının çektiği acıların ve tarihte kaydedildiği gibi Siyonist İsrail rejiminin işlediği vahşetin çok iyi farkında olan Malezya halkını ve küresel toplumu derinden etkilediğini vurguladık.”
Açıklamada Meta’nın Enver’in hesaplarındaki içeriği sansürlemeye yönelik “tek taraflı kararının”, firmanın içerik denetleme politikalarının şeffaflığı hakkında soruları gündeme getirdiğini vurgulandı.
Toplantıda İletişim Bakanı Fahmi Fadzil ve Malezya İletişim ve Multimedya Komisyonu (MCMC) başkanı Muhammed Salim Fatih Din de hazır bulundu, ancak Meta’yı kimin temsil ettiği belirtilmedi.
Enver, kaldırılan sosyal medya paylaşımlarında, Haniye’yi “sevgili bir dost ve halkının cesur bir savunucusu” olarak tanımlamıştı.
Gönderilerin “tehlikeli kişi ve kuruluşlar” başlığıyla kaldırıldığı bildirildi.
Mayıs ayında Facebook, Enver’in Katar’da Haniye ile yaptığı görüşmenin basında çıkan haberleriyle ilgili birkaç gönderiyi de kaldırdı, ancak bunlar daha sonra geri yüklendi.
Pazartesi günü, Malezya Halk Partisi, önceki gece Filistin Kurtuluş Mitingi’ni yayınlayan Berita RTM hesabı aracılığıyla Facebook’ta canlı yayının askıya alınmasını sert bir dille eleştirdi.
“Sonuç olarak, Başbakanlık Ofisi, Meta’nın konuyu düzeltme kararlarının ayrıntılı bir açıklaması ve şirketten kamuoyu önünde özür dilenmesi de dahil olmak üzere çeşitli eylemler talep etti. Toplantı sırasında söz verildiği gibi, Meta kısa süre içinde bir basın açıklaması yayınlayacak” denildi.
Meta Platforms bugün (Salı), Malezya Başbakanı Enver İbrahim’in Facebook ve Instagram hesaplarından Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye suikastı ile ilgili içerikleri kaldırdığı için özür diledi.
Meta sözcüsü Reuters’in sorularına verdiği e-posta yoluyla verdiği yanıtında içeriğin “doğru haber değeri etiketiyle ” geri yüklendiğini belirtti.
Malezya Başbakanı Enver İbrahim, 4 Ağustos 2024’te Kuala Lumpur’da Filistin davasını savunan bir mitingde. (Fotoğraf: Facebook/Enver İbrahim)
Yeni Yasal Düzenleme
Geçen hafta Malezya, ülkede en az sekiz milyon kayıtlı kullanıcısı olan tüm sosyal medya ve internet mesajlaşma platformlarının uyması gereken yeni bir düzenleyici çerçeve sundu.
Bunlar arasında Facebook, ByteDance’in TikTok’u ve Elon Musk’ın X platformu yer alıyor.
Yeni sınıf ehliyeti kapsamında uygulama gelecek yıl 1 Ocak’tan itibaren başlayacak.
MCMC tarafından yayınlanan ayrıntılarda, lisans bir yıl geçerli olacak ve firmaların yıllık olarak başvuruda bulunmaları gerekecek.
Pazartesi günü ayrı bir gelişmede, İletişim Bakanı Fehmi, hükümetin kendi vatandaşları için kendi sosyal medya uygulamasını geliştirmeyi düşündüğünü söyledi.
Fehmi, bunun nedeninin bazı sosyal medya uygulama sağlayıcılarının Malezyalılardan kazanç sağlaması, ancak kullanıcı güvenliğini sağlayamaması olduğunu iddia etti.