spot_img
Ana SayfaHaberlerGündemKULİS | MHP, CHP’nin randevu teklifine “evet” dedi. CHP ile MHP kayyım...

KULİS | MHP, CHP’nin randevu teklifine “evet” dedi. CHP ile MHP kayyım için buluşuyor

TBB Başkanı İmamoğlu’nun girişimiyle 10 muhalefet partisinin ortak imzasıyla meclis başkanlığına sunulan kayyım yasa teklifi için CHP ile MHP’nin meclis grup başkanvekilleri görüşecek. Görüşmenin yarın mecliste olması bekleniyor. Yasa teklifi ancak kesinleşmiş yargı kararıyla kayyım ataması yapılabileceğini öngörüyor.

İstanbul’da Esenyurt Belediyesi’nin CHP’li Başkanı Ahmet Özer 30 Ekim’de “PKK/KCK terör örgütünün mensup ve faaliyetlerinin tespit edilmesine yönelik yürütülen soruşturmalar kapsamında” gözaltına alınmış, sonrasında tutuklanmıştı.

CHP İl Başkanı Özgür Çelik, 4 Kasım’da Esenyurt Belediyesi’nde başkan yardımcılarının da görevden alındığını açıklamıştı. 

İktidarın kayyım uygulamasını “hukuksuz” bulup, bu uygulamaya karşı siyasi ve toplumsal muhalefeti birleştirmek için harekete geçen isim Türkiye Belediyeler Birliği (TBB)  Başkanı Ekrem İmamoğlu oldu. 

TBB’nin kayyım uygulamalarına karşı hazırladığı çalışmayı yasa teklifine dönüştüren, teklife son şeklini Ankara’da siyasi partilere yaptığı ziyaretlerle veren İmamoğlu’na MHP lideri Devlet Bahçeli “siyasetini tasvip etmiyorum” diyerek randevu vermemişti. 

10 parti imza attı 

CHP’nin kayyıma karşı başlattığı yasa teklifi muhalefeti birleştirdi. 

Parlamentoda temsil edilen 10 siyasal parti, kayyım uygulamasının kaldırılmasını istedi. TBMM’de grubu bulunan CHP, DEM, İYİ Parti ve Saadet-Gelecek grubu ile DEVA ve mecliste grubu bulunmayan Yeniden Refah Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Emek Partisi ve Demokrat Parti kayyımın kaldırılmasını öngören kanun teklifine imza attı.

CHP’nin teklifinde, Genel Başkan Özgür Özel ve grup başkanvekillerinin yanı sıra milletvekillerinin ve destekleyen diğer partilerin milletvekillerinin imzaları yer aldı. 

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, parlamentoda bulunan 10 siyasal partinin kayyım düzenlemesinin kaldırılması yönünde verdiği teklifin demokrasi açısından önemli olduğunu vurguladı.

Kanun teklifiyle 3 Temmuz 2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 45’inci maddesinin ikinci fıkrasının yürürlükten kaldırılması öngörüldü. Maddenin gerekçesinde, “5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 45’inci maddesinin belediye başkanı veya başkan vekili ya da meclis üyesinin terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları sebebiyle görevden uzaklaştırılması ile buna ilişkin usul ve esasları düzenleyen ikinci fıkrasının Anayasa’nın 2, 5, 123 ve 127’nci maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle yürürlükten kaldırılması amaçlanmaktadır” ifadeleri yer aldı.

CHP’nin randevu isteğine MHP olumlu yanıt verdi 

İktidarın kayyım uygulaması Esenyurt’la sınırlı kalmadı. DEM Partili belediyelere atananlarla birlikte kayyım atanan belediye sayısı 8’e çıktı. 

CHP MYK, 10 siyasi partinin ortak imzasıyla kayyıma karşı hazırlanan yasa teklifi konusunda, CHP Grup Başkanvekillerinin ve TBMM Anayasa Komisyonu üyelerinin, MHP’den randevu talep etmesini kararlaştırmıştı. 

MHP’li kaynaklardan edinilen bilgiye göre CHP’nin randevu teklifine MHP olumlu yanıt verdi. İki partinin grup başkanvekillerinin yarın buluşması bekleniyor.

- Advertisment -