Ana SayfaHaberlerDünyaMİT’in arabuluculuğunda Batı-Rusya mahkum takası Ankara’da yapıldı

MİT’in arabuluculuğunda Batı-Rusya mahkum takası Ankara’da yapıldı

MİT’in arabuluculuğunda ABD, Almanya, Polonya, Norveç, Slovenya ile Rusya ve Belarus arasında son zamanların en büyük mahkum takası yapıldı. Wall Street Journal muhabiri Evan Gerşkoviç ile eski ABD Deniz Piyadesi Paul Whelan dahil toplam 26 mahkum Ankara Esenboğa Havalimanı’nda takas edildi.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Ankara’da 7 ayrı ülkenin (ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus) cezaevlerinde bulunan toplam 26 şahsın karşılıklı değişimini içeren son dönemin en geniş kapsamlı takas operasyonuna imza attı.

Takas operasyonu kapsamında; ABD’den 2, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç ve Rusya’dan birer uçak olmak üzere toplam 7 uçak ile Ankara Esenboğa Havalimanı’na nakledilen şahıslardan; 2’si çocuk 10 rehinenin Rusya’ya, 13 rehinenin Almanya’ya, 3 rehinenin de ABD’ye nakledilmesi sağlandı.

Takas edilenler arasında The Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich ile ABD Deniz Piyadesi Paul Whelan, Belarus’ta cezaevinde bulunan Almanya vatandaşı paralı asker Rico Krieger, Rus muhalif İlya Yashin ve Almanya’da cezaevinde bulunan FSB subayı Vadim Krasikov var.

Rus mahkemesi, Gerşkoviç’in Mart 2023’te CIA talimatıyla Sverdlovk Bölgresi’nde Rus silah firması ‘Uralvagonzavod’un faaliyetleri hakkında bilgi topladığına hükmetmişti, Gerşkoviç ise suçlamaları reddetmişti.

Evan Gerşkoviç

Paul Whelan’ın da Rus istihbarat servisi FSB’nin eğitim kurumundaki öğrenciler hakkında bilgi toplamaya çalıştığınahükmedilmiş, Whelan da hakkındaki suçlamayı reddetmiş ve bir arkadaşının düğünü için ülkeye girdiğini söylemişti.

Paul Whelan
- Advertisment -