“Öcalan’a kahvaltı veririm’ diyen Erzurumlu şehit yakını” hikayesi gerçek mi?: 2014’te Trabzon’daki sokak röportajında da söylenmişti

Mehmet Uçum’un “Çözüm Süreci döneminde Akil İnsan Heyeti ile görüştüğümüz Erzurum’da bir şehit yakını, ‘terör bitsin Öcalan’a evimde kahvaltı veririm’ dedi” iddiasıyla başlayan tartışma sürüyor. Ayhan Ogan da olayın kendisinin de sekreter olarak görev yaptığı Doğu Anadolu Bölgesi Akil İnsanlar toplantısında yaşandığını açıkladı. 2014’te Trabzon’da “bir akrabasının şehit olduğunu” belirten bir esnafın "Akan kan tamamen dinecekse, Öcalan'ı evimde de misafir ederim. Ölene kadar da bakarım” dediği röportaj gündem olmuştu.

Cumhurbaşkanı Danışmanı Mehmet Uçum, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Abdullah Öcalan’a umut hakkı çıkışıyla başlayan tartışmaları değerlendirdiği Ekol TV yayınında Çözüm Süreci döneminde Erzurum’da bir şehit yakınının “Türkiye’de terör bitsin, terör örgütü tamamen tasviye edilsin, bırakın Öcalan’ın serbest bırakılmasını, evimde adama kahvaltı vermezsem ben adam değilim” dediğini iddia etmişti.

Saymaz: “Rivayet uyduruyor”

Uçum, olayın Çözüm Süreci döneminde kendisinin Akil İnsanlar Heyeti’nin Doğu Anadolu grubundaki çalışmaları sırasında yaşandığını söylemişti.

Gazeteci İsmail Saymaz, Uçum’un bahsettiği olayın gerçek olmadığını iddia ederek X hesabından şöyle yazdı:

“Cumhurbaşkanı Danışmanı Mehmet Uçum, Bahçeli’nin İmralı teklifini mazur göstermek için akıllara ziyan bir rivayet uyduruyor. PKK silah bırakırsa Apo’ya evinde kahvaltı vereceğini söyleyen Erzurumlu şehit yakını kimmiş, çok merak ediyorum.”

Ogan: “Erzurum’da Akil İnsanlar toplantısında şehit ailelerinden biri söyledi”

O dönem Akil İnsanlar Heyeti’nin Doğu Anadolu grubunda yer alan bir başka isim olan Cumhurbaşkanı Danışmanı Ayhan Ogan, Saymaz’a yanıt vererek olayın doğru olduğunu iddia etti.

Ogan, X hesabından verdiği yanıtta şöyle yazdı:

“İsmail Bey o toplantı Erzurum’da Mustafa Kemal Atatürk ün Erzurum kongresini topladığı tarihi binada yapıldı. Doğu Anadolu genel sekreteri olarak toplantıyı ben organize ettim. Erzurum sivil toplum kuruluşları, kanaat önderleri, şehit aileleri vs. oluşan 150-200 kişinin hazır bulunduğu bir kahvaltı programı idi. Onlardan birisi söz alarak, ‘Eğer terör örgütü silah bırakacak, terör bitecekse ben evimde terörist başına kahvaltı veririm dedi. Bütün Akil İnsanlar Doğu Anadolu Heyeti toplantıda hazırdı.”

Ogan, Saymaz’ın “Ayhan Bey, bu sözü bir şehit babası mı söyledi, yoksa toplantıya katılanlardan birisi mi?” sorusuna da “Şehit ailelerinden birisi idi. Bu toplantıların hepsi kayıtlı devlet arşivinde var. Hem rapor olarak hem de görsel kayıtları alındı” diye cevap verdi.

Yerel gazeteci: “O gün olaylar çıkmıştı kim nasıl kahvaltı daveti yaptı?”

Erzurum’da yerel medya kuruluşu Erzurum Ajans’tan Onur Sağsöz ise 31 Mayıs 2013 günü kentteki Akil İnsanlar toplantısının Erzurum Kongresi’nin yapıldığı binada değil Müceldili Konağı’nda yapıldığını ve bina önündeki protestolar nedeniyle programın aksadığını iddia ederek Ogan’ı algı operasyonu yapmakla suçladı:

“Ayhan Bey hafızanızı fotoğraflarla güçlendireyim! Organize ettiğiniz toplantıyı Kongre binasında değil Müceldili Konağında yaptınız. Toplantı daha başlamamıştı ki, kapı önünde olaylar çıktı.

Dönemin Ülkü Ocakları ve kentin dinamikleri ayaktaydı! Akil insanlar korkusundan saatlerce konaktan çıkamamıştı. Hal böyleyken kahvaltı davetini kim nasıl yaptı? Bu yaptığınız algı operasyonundan başka bir şey değil.”

2014’te bir Trabzonlu: “Akan kan dinecekse Öcalan’ı evimde de misafir ederim, ölene kadar da bakarım”

Erzurum’da söylendiği iddia edilen sözlerin bir benzeri Çözüm Süreci’nin devam ettiği 2014 yılında Al Jazeera Türk’ün Trabzon’da yaptığı bir sokak röportajında dile getirilmişti. 

Al Jazeera’nin Trabzon’da konuştuğu “bir akrabası ile bir arkadaşının Güneydoğu’da şehit olduğunu” söyleyen bir esnaf, Çözüm Süreci’ni desteklediğini belirterek şunları söylemişti: 

“Akan kan tamamen dinecekse, Türkiye 1600-1700’lü yıllarındaki o huzuruna dönecekse ben Öcalan’ı evimde de misafir ederim. Ölene kadar da bakarım. Yeter ki bizim ülkemiz Osmanlı’daki gibi huzurlu yıllarına dönsün.”

Röportaj, o dönem medyada büyük ilgili görmüş, Trabzon’da bir esnafın bu sözleri daha sonra da çeşitli haber ve yazılarda kullanılmıştı.

Önceki İçerikAdı konulmayan süreçte ikinci bölüm
Sonraki İçerikİsrail, Beyrut ve Gazze’ye saldırmaya devam etti: Hizbullah sözcüsü ve Lübnanlı kadın futbolcu öldürüldü