Ana SayfaHaberlerÖzdağ: “13 milyon yabancı var. 5 milyonu Suriyeli sığınmacı” Göç İdaresi: “Yasal...

Özdağ: “13 milyon yabancı var. 5 milyonu Suriyeli sığınmacı” Göç İdaresi: “Yasal kalan toplam yabancı 4,5 milyon, 3 milyonu Suriyeli”

Göç İdaresi Başkanlığı, Ümit Özdağ’ın “Türkiye’de 13 milyonun üzerinde yabancı var. Bu Zafer Partisi olarak kanıtladığımız rakam. 2 milyon Suriyeli kaçak var, 5 milyon da sığınmacı Suriyeli” sözlerini yalanladı: “Toplam 4.449.333 yasal kalış hakkı olan yabancı bulunmaktadır. 3 milyonu, geçici koruma altında bulunan Suriyeli.”

Göç İdaresi Başkanlığı, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın Türkiye’de yaşayan yabancı sayısının 13 milyonu aştığı iddiasını yalanladı.

“Zafer Partisi olarak kanıtladığımız rakam 13 milyon”

Özdağ, iddiasıyla ilgili şunları söylemişti:

“13 milyon bizim Zafer Partisi olarak kanıtladığımız rakam. Hatta 13 milyonu aştı şu anda. Her gün ülkemize 1000-1250 kişi giriyor kaçak olarak. Bazı rakamları biz de devlet kuruluşları da ancak çalışılmış tahmin ile tespit edebiliyoruz. Gaziantep’e bakıyorsunuz, oradaki kaçak nüfusu görüyorsunuz. Adana’dakini görüyorsunuz. Bunları topladığınız zaman sayı daha artıyor. Ve bir toplam sayıya ulaşıyorsunuz. Türkiye’de bizim çalışılmış tahminimize göre 2 milyona yakın Suriyeli kaçak var, 5 milyon da sığınmacı Suriyeli.”

“Zeytinburnu’nda Türkiye’den gelen Afganların listesini tutan adamın dükkanına girdim”

“İki sene önce tesadüfen, İstanbul Zeytinburnu’nda bir Afgan’ın dükkanına girdim. O Afgan, Türkiye’ye gelen Afganların listesini tutan adamdı. Dedim ki, Allah’ım sen ne büyüksün! Adamın listesinde 1 milyon 750 bin Afganistan’dan Türkiye’ye girmiş kişinin ismi vardı. Ve O rakam Afgan ordusu Türkiye’ye gelmeden önce aldığım rakamdı.”

“Nijeryalılar 650 bin olduklarını söylüyor”

“Onun üzerine bu ülkede 2 milyon Afrikalı var. Anadolu Ajansı, 2016’da İngilizce yayınında Türkiye’deki Afrika sayısını 1 milyon 450 bin olarak vermiş. Nijeryalılar, kendileri burada 650 bin olduklarını söylüyorlar. Özetle bunları birleştiriyorsunuz ve ortaya böyle bir rakam çıkıyor.”

Özdağ, devlet içinden kendisine Türkiye’de yaşayan yabancı sayısının 18 milyon olduğuyla ilgili bilgi geldiğini ancak kanıtı olmadığı için “Zafer Partisi olarak kanıtladığımız rakam” dediği 13 milyon sayısını kullandığını söyledi.

Göç İdaresi: “4.449.333 yasal kalış hakkı bulunan yabancı bulunmaktadır”

Göç İdaresi Başkanlığı, Özdağ’ın adını vermeksizin yayımladığı açıklamada, Türkiye’de yasal kalış hakkı bulunan yabancı sayısının toplam 4.449.333 olduğunu belirtti. Açıklamanın tamamı şöyle:

“Bir internet haber sitesinde yayınlanan röportajda yer alan mesnetsiz iddialara ilişkin açıklama yapma ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

Ülkemizde yasal kalış hakkı bulunan yabancıların sayısı, Başkanlığımız internet sitesinden şeffaf bir şekilde paylaşılmakta ve bu sayılar her hafta düzenli olarak güncellenmektedir. Ülkemizde bugün itibarıyla; 3.109.867’si geçici koruma altında bulunan Suriyeliler, 228.290’ı uluslararası koruma kapsamında bulunan yabancılar, 1.111.176’sı ikamet izniyle kalan yabancılar olmak üzere toplam 4.449.333 yasal kalış hakkı bulunan yabancı bulunmaktadır.

Diğer taraftan düzensiz göçmenlerin tespiti ve yakalanmasına yönelik operasyon ve denetimler, 7 gün 24 saat esasına göre kesintisiz bir şekilde ve kararlılıkla yürütülmektedir. Tüm büyükşehirlerimiz dahil olmak üzere toplam 63 ilimizde Mobil Göç Noktası araçlarımız aracılığıyla kolluk birimlerimizle koordineli olarak denetim ve uygulamalar yapılmakta, tespit edilen düzensiz göçmenlerin sınır dışı işlemleri hemen başlatılmaktadır. Düzensiz göçmen yakalama ve sınır dışı işlemleri dahil tüm bu işlemlere ilişkin veriler, resmi olarak kayıt altına alınmakta ve kamuoyuna duyurulmaktadır.

Hem ülkemizde yasal kalış hakkı bulunan yabancılar hem de düzensiz göçle mücadeleye ilişkin veriler, sürekli güncellenerek kamuoyu ile paylaşıldığı halde zaman zaman gerçekle ilgisi olmayan sayılar gerçekmiş gibi kamuoyuna açıklanmaktadır. Başkanlığımızın verilerini esas almadan yapılan bu açıklamaların hiçbir dayanağı yoktur.

Ayrıca söz konusu haberde, Başkanlığımızın adı kullanılarak Türk vatandaşlığı konusu ile ilgili ileri sürülen iddialar gerçek dışıdır. Hem Göç İdaresi Başkanlığımızın iş ve işlemlerinin yer aldığı mevzuat hem de Türk vatandaşlığı kazanılmasıyla ilgili mevzuat birlikte incelendiğinde bu iddianın tamamen gerçek dışı olduğu ve hukuki açıdan gerçekleşmesinin mümkün olmadığı görülecektir.

Başkanlığımız, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu çerçevesinde ‘sadece’ yabancıların ülkeye girişi, kalışı ve çıkışına ilişkin idari iş ve işlemleri yürütmekte olup görev tanımının içinde -Türk vatandaşlığı verilmesi- yer almamaktadır. Bahse konu haberde yer aldığı gibi Başkanlığımızca vatandaşlık verildiği yönündeki iddiaların gerçekle ilgisi yoktur. Türk vatandaşlığı, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği hükümlerine göre kazanılmaktadır. Aynı haberde, Başkanlığımız personeliyle ilgili de dayanaktan yoksun, gerçek dışı iddialar yer almıştır. Göç İdaresi Başkanlığı, kanunda tanımlanan iş ve işlemleri, devletimize bağlılık içinde ve milli menfaatlerimiz doğrultusunda; kamu düzeni ve güvenliğimizden asla taviz vermeden; insan haklarına, hukuka, medeniyet değerlerimize uygun olarak yürütmektedir.”

- Advertisment -