MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “DEM ile İmralı görüşsün” çağrısını partisinin meclis grup toplantısında yaptığında takvimler 26 Kasım 2024’ü gösteriyordu.
Bu çağrının ardından DEM Parti Adalet Bakanlığı’na yazılı başvuruda bulundu, İmralı’daki PKK lideri Abdullah Öcalan’la görüşme isteğini duyurdu.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, DEM Parti başvurusunun değerlendirildiğini açıklarken “uygun gün” belirlemeye çalıştıklarını söyledi.
DEM heyetinin İmralı’ya ne zaman gideceği sorusu siyaset kulislerinde merak konusu olurken, TBMM Genel Kurulu’nda 9 Aralık’ta başlayan bütçe maratonu nedeniyle süreçte bir gecikme yaşandığı ortaya çıktı.
Bütçe maratonu 12 günlük bir çalışmanın ardından 20 Aralık’ta tamamlandı.
Bütçe görüşmelerinden hemen sonra kulislere DEM heyetinin İmralı’ya gidişi için Adalet Bakanlığı’ndan beklenen iznin çıktığı bilgisi yansıdı.
Kulislerde İmralı’ya gidecek heyetin de belirlendiği; o isimlerin DEM İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile DEM Van Milletvekili Pervin Buldan olduğu öğrenildi.
Tek ziyaret olmayacak, yeni İmralı heyetleri de olacak
MHP lideri Devlet Bahçeli’nin 1 Ekim’te TBMM Genel Kurulu’nun açılışında DEM yöneticilerinin ellerini sıkması, sonrasında Öcalan’ı DEM meclis kürsüsünde konuşmaya çağırmasıyla başlayacağı sürecin nereye evrileceği konusunda hem iktidar hem de DEM cephesinde sorgulamalar sürüyor.
Sürece dair yılbaşından önce daha net cümleler kurulabileceğini söyleyen taraflar, sürecin iyi yolda ve kesintisiz ilerlemesinin ilk ziyarette Abdullah Öcalan’ın vereceği mesajlara bağlı olacağını söylüyor.
MHP cephesi “Öcalan kapsayıcı ve barışçıl mesajlar verecek” derken, DEM Parti “Hiç bilmiyoruz. Bizim için önemli olan barışı konuşabilmek” diyor.
Pervin Buldan ile Sırrı Süreyya Önder’in İmralı’ya yapacağı ziyaret ilk ziyaret olacak ancak son ziyaret olmayacak. Öcalan’ın vereceği mesajları parti yetkili organlarında değerlendirecek taraflar, İmralı’ya gidecek yeni isimleri belirleyip, heyetler oluşturacak.
Öcalan’ın ilk heyetle birlikte sadece Türkiye’deki gelişmeleri değil Suriye’deki gelişmeleri de değerlendirmesi bekleniyor.
“Türk-Kürt vatandaşları bu cumhuriyetin ortakları”
Bahçeli’nin bugüne kadar iktidarın Kürt halkı için kullandığı “Kürt kökenli vatandaşlar” deyimini bir kenara bırakıp “Kürt kardeşlerim, Kürt vatandaşlar” deyimini kullanmasının “tarihi bir önemi olduğu” görüşünde birleşen iktidar ile DEM Parti, Bahçeli’nin Erdoğan’ın deyimiyle “barış ve kardeşlik” için tarihi bir fırsat penceresi”ni araladığı görüşünde de hemfikir.
“Bahçeli, Türk ve Kürt vatandaşlarının bu cumhuriyetin ortak vatandaşları olduğu mesajını vurguladı” diyen DEM yetkilileri, adına -terörle mücadelede yeni dönem, çözüm süreci- ya da başka ne denilirse denilsin, yeni bir dönemin içinde olduğuna dikkat çekip, sürecin canlı olduğunu içinde fırsatlar kadar dengenin önemini öne çıkaracak risklerini de içerdiğini söylüyor.
Taraflar, sürecin iyi yolda gidebileceği konusunda umutlu. Bu umudu da “Bu Nevruz farklı olabilir” mesajıyla dile getiriyor.