Gazeteci Erk Acarer, videoyu sosyal medya hesabından, “İstanbul Medipol Üniversitesi… Öğrenciler, buna benzer tuhaf gösterilerin üniversitenin farklı yerlerinde sık sık yapıldığını dile getiriyor. Bunlar kim, bunun amacı ne, bunlara kim izin veriyor” diyerek paylaşmıştı.
Acarer’in paylaşımından sonra görüntüler bazı internet sitelerinde ve sosyal medyada, “Taliban veya başka silahlı oluşumlarla bağlantılı kişiler” iddiasıyla yer aldı.
Haberleri gören Yemenliler durumu izah etmeye çalışsa da pek başarılı olamadılar.
Ve saatler içinde sosyal medyada binlerce öfkeli mesaj paylaşıldı.
İstanbul Medipol Üniversitesi Basın Yayın Ofisi, Serbestiyet’e, görüntülerin 17 Kasım günü Medipol Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Ofisi tarafından düzenlenen Uluslararası Öğrenciler Festivali’nde çekildiğini ve görüntülerdeki kişilerin Medipol Üniversitesi’nin Yemenli öğrencileri olduğunu açıkladı.
Üniversite yetkilisinin verdiği bilgilere göre, öğrencilerin kıyafetleri Yemen toplumunun geleneksel kıyafetleri, ellerindeki hançerler de o giyimin geleneksel bütünleyicisi olan cenbiyenin plastik imitasyonları.
Uluslararası Öğrenci Günü kapsamında düzenlenen etkinliğe 29 farklı ülkeden, tamamı Medipol Üniversitesinden öğrenciler katıldı. Bazı mecralarda diğer öğrenciler dersteyken gürültü yapıldığına ilişkin iddialar ortaya atıldığını da belirten Medipol görevlisi, “Etkinlik giriş katta yapıldı, müzik sesleri duyuldu ama derslikler üst katlarda ve derslere engel bir durum yaşanmadı” diye konuştu.
Serbestiyet’e konuşan Medipol Üniversitesi öğretim üyesi Bekir Berat Özipek, “üç-beş dakikalık bir Google araştırmasıyla işin aslını öğrenmek mümkündü” diyor:
“İster anlayıp dinlemeden hükme varma hatası olsun, isterse de etnosentrik önyargı; bunun folklorik bir etkinlik olduğunu izah etmek durumunda olmak bile dramatik bir durum. Özellikle de Bursa’nın kılıç kalkan ekibini, Erzurum’un hançer barını, Trabzon’un bıçak horonunu, Kazak, Kafkas veya Azeri kılıç raksını üreten bir kültürel coğrafyada. Elbette yaşadığımız coğrafyanın kültürel ögelerine eleştirel bir perspektiften bakmak mümkün. Ama kırıp dökmeden, haksızlık ve ayrımcılık yapmadan.”
Festivale katılan 29 ülke arasında Türkiye ve Yemen dışında, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, ABD, Rusya, İspanya, Hollanda, Suriye, Ürdün, Filistin, Lübnan, Endonezya, Mısır, Fas, Tunus, Cezayir, İran, Irak, Kenya, Moritanya, Hindistan, Afganistan, Pakistan, Suudi Arabistan yer aldı.
Etkinlik gününe ait sosyal medya paylaşımlarında renkli görüntüler yer alıyor.