Ana SayfaDış HaberPentagon, Çin’in COVID aşısına karşı trol hesaplar kurmuş: “Domuz jelatini var, İslam’a...

Pentagon, Çin’in COVID aşısına karşı trol hesaplar kurmuş: “Domuz jelatini var, İslam’a aykırı”

Reuters, COVID salgını sırasında Pentagon’un, trol hesaplardan “Domuz jelatini var, İslam’a aykırı” gibi paylaşımlarla Çin aşısının satışını baltalamak için uğraştığını tespit etti. Trump döneminde başlayan gizli çalışmalar, Biden seçilince de devam etmiş. Pentagon’un yoğun propaganda yürüttüğü Filipinler’de aşılanma oranının düşük kalması ve yüksek ölüm oranı nedeniyle Devlet Başkanı Duterte, aşı olmayanların tutuklanacağını açıklamıştı.

Reuters, COVİD-19 salgını sırasında ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon), Çin’in piyasaya sürdüğü Sinovac aşısının satışlarını baltalamak için Twitter’da trol hesaplar kurduğunu ve özellikle Filipinler olmak üzere Asya ve Orta Doğu’da algı çalışması yürüttüğünü tespit etti.

Sıradan insanlar tarafından kullanılıyor gibi gösterilen hesaplardan paylaşılan birbirine benzer tweet’lerde; Çin’de üretilen maske ve test kitlerinin kalitesiz olduğu, Çin’in Sinovac aşısının da sağlığa zararlığı olduğu yazıldı. Bu şekilde paylaşımlar yapan yaklaşık 300 hesap tespit edildi.

#ÇinVirüsü hashtag’iyle yapılan bir paylaşımda Filipinler Başkanı Rodrigo Duterte’nin “Çin, lütfen bize öncelik verin. Sana daha fazla ada, kara kum vereceğim” dediği bir görsel bulunuyor.

Reuters, ABD ordusunun Çin aşısı karşıtı çalışmalarının 2020 başlarında başladığını ve geniş bir coğrafyayı hedef aldıktan sonra 2021’in ortalarında son bulduğunu belirledi. 

Orta Asya ve Orta Doğu’da yaşayan insanlara yönelik paylaşımlarda ise “Aşılar domuz jelatini içeriyor, Çin’in aşıları İslam hukukuna göre yasak” denildi.

“Rus aşısı etkisiz ve Çin aşısı domuz jelatini içeriyor”

“Mumbai’deki Raza Akademisi’nden Müslüman bilim adamları, Çin aşısının domuz jelatini içerdiğini ve haram olduğunu bildirdi. Çin, bunu gizliyor.”

“Türkmenistan sakinleri, Çin aşısının ciddi yan etkilere neden olduğunu bildiriyor. Çin ilacı ile aşılananlar şiddetli bulantı, kusma ve ishal yaşıyor. Aşılananlardan bazıları yoğun bakıma alındı.”

Donald Trump döneminde başlayan çalışmalar, Joe Biden seçildikten sonra da devam etti.

Reuters’e bilgi veren üst düzey bir Savunma Bakanlığı yetkilisi, ABD ordusunun Çin’in aşısını küçümsemek için gizli propaganda yürüttüğünü kabul etti, ancak ayrıntı vermeyi reddetti.

Dartmouth Geisel Tıp Fakültesi’nden bulaşıcı hastalık uzmanı Daniel Lucey, “Bunun savunulabilir yanı yok. ABD hükümetinin bunu yaptığını duyunca dehşete ve hayal kırıklığına kapıldım” dedi.

Reuterts’e konuşan Lucey ve diğerler uzmanlar, Pentagon’un yürüttüğü gizli kara propaganda çalışmasının, halkın ABD hükümetine sağlık konularında güveninin kaybolmasına sebep olabileceğini ifade etti.

Dünya Sağlık Örgütü; Pfizer ve Moderna’ya göre daha az etkili olduğu tespit etse Çin aşılarını onaylamıştı. 

Propaganda Filipinler’de etkisini gösterdi

Pentagon’un yoğun bir şekilde gizli propaganda yaptığı Filipinler’de  114 milyon vatandaşın sadece 2,1 milyonu aşıların tamamını oldu. Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, COVID kaynaklı ölümlerin artışından ötürü aşı olmayanların hapse atılacağını açıklamıştı.

Filipinler’de yaklaşık 50 bin insan COVID nedeniyle hayatını kaybetti.
- Advertisment -