Güney Amerika ülkesi Peru’daki kriz, Devlet Başkanı Pedro Castillo’nun devlet televizyonuna çıkarak çoğunluğunu muhalefetin oluşturduğu Kongre’yi feshedeceğini ve “özel acil durum hükümeti” kuracağını açıklamasıyla başlamıştı. Castillo, aynı yayında olağanüstü hal ilan ettiğini de duyurdu. Ancak parlamento ondan hızlı davranarak toplandı ve Castillo’yu azletme kararı aldı.
101 milletvekili azil yönünde oy kullanırken sadece altı milletvekili ‘hayır’ oyu verdi; 10 vekil de oylamaya katılmadı.
Azlin ardından Anayasa Mahkemesi Castillo’yu “darbe girişimiyle” suçladı, ülkenin polis ve diğer güvenlik birimleri de arka arkaya açıklamalar yayımlayarak anayasal düzene sadık olduklarını açıkladı.
Böylece Castillo meclisi feshedemedi, meclis oylamasıyla görevden azledildi. Başkan Yardımcısı Dina Boularte azlin ardından yeni devlet başkanı olarak göreve başladı, Castillo ise anayasal düzeni yıkma suçlamasıyla gözaltına alındı.
Castillo destekçileri Boularte’nin başkan olmasına tepki göstermek ve erken seçim talep etmek amacıyla sokağa çıktı. Peru’nun yeni devlet başkanı Dina Boularte buna karşılık ülkede 30 gün boyunca OHAL ilan edildiğini; eylem yapma, toplantı ve yürüyüşe katılma haklarının askıya alındığını; polisin mahkeme kararı olmadan evlerde arama yapabileceğini ve gece sokağa çıkma yasağı ilan edebileceğini açıkladı.
Dün ise Peru’daki ilk derece mahkemesi, Peru eski devlet başkanı Pedro Castillo’nun hakkındaki iddialar netleşinceye kadar 18 ay boyunca gözaltına kalmasına hükmetti. Castillo destekçileri eylemlerine devam ediyor.
Peru’daki gösterilerde şimdiye kadar 22 gösterici hayatını kaybetti. Yeni Devlet Başkanı Dina Boularte’nin hükümetinde görev alan Eğitim ve Kültür Bakanları göstericilere karşı hükümetin şiddet uygulamasına karşı çıkarak kabineden istifa etti.