Ana SayfaHaberlerDünyaPfizer/BioNTech'in ürettiği koronavirüs aşısının fiyatı belli oldu

Pfizer/BioNTech’in ürettiği koronavirüs aşısının fiyatı belli oldu

Alman BioNtech ve Amerikan ilaç devi Pfizer'in birlikte geliştirdiği ve üçüncü klinik deneme sonuçlarında yüzde 95'ten fazla koruma sağlayan koronavirüs aşısının fiyatı belli oldu. İki doz halinde uygulanan aşı Avrupa Birliği'nde yaklaşık 31 euro olacak.

Avrupa Birliği (AB) ile birlikte aşı geliştiren ABD’li Pfizer ve Alman BioNTech şirketleri arasında tedarik anlaşması imzalandı.

AB, 300 milyon doz aşı karşılığında 4,65 milyar euro ödeme yapacak.

AŞININ MALİYETİ 31 EURO

Bu kapsamda, Avrupa Birliği “BNT162b1” adlı aşının dozuna 15,5 euro (yaklaşık 140 Türk lirası) ödeyecek. Aşı iki doz halinde uygulandığından, maliyeti 31 euroya (yaklaşık 280 Türk lirasına) denk geliyor.

ŞAHİN: NOEL’DEN ÖNCE DAĞITABİLİRİZ

Uğur Şahin önceki gün yaptığı açıklamada, koronavirüs aşısının Noel’den (25 Aralık) önce dağıtılabileceğini söylemişti. Şahin, “Eğer her şey yolunda giderse ABD’den acil durumda kullanım iznini Aralık ayının ilk yarısında ya da ikinci yarısının başlarında alabileceğiz” demişti. Şahin, Avrupa Birliği’nin şartlı onayının ise Aralık ayının ikinci yarısında verilebileceğini dile getirerek, “Bunların hepsi şartları karşılamamıza bağlı” kaydını dile getirmişti.

KORUYUCU ETKİSİ YÜZDE 95

Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin şirketi BioNTech ile ABD merkezli ilaç şirketi Pfizer’ın geçen hafta müjdesini verdiği koronavirüs aşısı hakkında, geçtiğimiz günlerde kritik bir açıklama yapılmıştı. Aşının virüse karşı koruyucu etkisinin yüzde 90’dan yüzde 95’lere yükseltildiği belirtilmişti. Pfizer ve BioNTech tarafından paylaşılan verilerde koronavirüs aşısının 65 yaş üzerinde olanlarda etkisinin yüzde 94 oranında olduğunu açıklanmıştı.

- Advertisment -