Ana SayfaAltyazıPutin: Filistinliler kendi topraklarını terk etmeyecek, çözüm için bağımsız Filistin kurulmalı

Putin: Filistinliler kendi topraklarını terk etmeyecek, çözüm için bağımsız Filistin kurulmalı

Rusya lideri Putin: “İsrail, Filistinlileri maddi olarak tatmin etmenin yeterli olduğu savunuyor ama bunun ötesinde manevi ve tarihi problemler var. Filistinliler topraklarını terk etmeyecek. Orası onların toprağı. Ayrıca, insani sorunlar ne kadar büyürse, onları savunacak o kadar çok insan ortaya çıkar. İsrailliler de artık bunu anlıyor. Filistin meselesinin ana çözümü, tam bağımsız bir Filistin devleti kurulmasıdır.”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BRICS üyesi ülkelerin önde gelen medya kuruluşlarının yöneticileri ile biraraya geldi.

Filistin hakkında soruyu yanıtlayan Putin şunları söyledi:

“Filistin Devlet Başkanı’nı BRICS zirvesine davet ettim”

Bu konudaki duruşumuz iyi biliniyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin İsrail ve Filistin devleti olmak üzere iki devlet inşa etme kararını uygulamasını savunuyoruz. Sorunun ana sebebi bu ve BRICS zirvesinde bunu esaslıca ele alacağız. Bu arada, Filistin Devlet Başkanı’nı da zirveye davet ettim, Görüşlerini bizzat kendisinden dinleyeceğiz. Bu konuda hem İsrail ve Suudi Arabistan liderleriyle hem de Filistin liderleriyle çok fazla görüşme yaptım. İsraillilere farklı bir çözümün imkansız olduğunu söylüyorum. 

“Filistin meselesi sadece maddi yardımla çözülmez”

Filistin meselesi sadece maddi yardımlarla çözülemez. Şunu demek istiyorum, İsrail yönetimi, o topraklarda yaşayan Filistinlileri maddi olarak tatmin etmenin yeterli olduğu savunuyor. Fakat bana göre, maddi kaygıların dışında, manevi, tarihi ve halkının özlemleriyle ilgili problemler var. Bu çok daha derin bir mesele. Daha çok çaba göstermemiz gerekiyor. 

“ABD, Orta Doğu Dörtlüsü’nü dağıtıp tekelleşti ve felakete yol açtı”

Büyük bir fikir birliği sağlamamız gerekiyor. ABD’yi hep suçluyor gibi olmak istemem ama Orta Doğu Dörtlüsü’nü dağıtmak çok yanlıştı. Dört ülke çalışıyordu ve bu format işe yarıyordu. Şimdi işi tekellerine aldılar ve sonu felaket oldu. Belki de bu dörtlü formata geri dönmek gerekiyordur. 

“Filistinliler topraklarını terk etmeyecek, orası onların toprağı”

Bölgelerin yeniden inşasını, insanların evlerine dönüşünü konuşmamız gerekiyor. Filistinliler topraklarını terk etmeyecek. Orası onların toprağı, onlara ait topraklar. Ayrıca, insani sorunlar ne kadar büyürse, onları savunacak o kadar çok insan ortaya çıkar. İsrailliler de artık bunu anlıyor. İsrailliler de artık bunu anlıyor. İsrail’le temas kurma fırsatım var. İsrail ile temas halindeyiz. Filistin ile irtibatımızı sürdürüyoruz. Doğal olarak, bizim duruşumuz Sovyetler Birliği dönemine kadar uzanan çok geleneksel bir tutum ve tekrar ediyorum, Filistin meselesinin ana çözümü, tam bağımsız bir Filistin devleti kurulmasıdır.

- Advertisment -