Ana SayfaHaberlerRTÜK ATV’ye sadece idari para cezası verdi, CHP’li üyeler itiraz etti

RTÜK ATV’ye sadece idari para cezası verdi, CHP’li üyeler itiraz etti

Ve beklenen oldu. Muhalif kanalları programlardaki konuşmalar nedeniyle günlerce kapatan, “genel ahlaka aykırı” diyerek dijital platformlara bile yayın durdurma ve en üst düzeyden para cezaları veren RTÜK, büyük tepki çeken ve şikâyet edilen DNA testli ATV’deki Esra Erol’da programına sadece idari para cezası verdi.

RTÜK’ün ATV ile ilgili merakla beklenen kararını CHP kontenjanından seçilen üyelerinden gazeteci Okan Konuralp Twitter’dan duyurdu.

Konuralp, “daha ağır bir yaptırım gerektiğini düşünerek İlhan Taşçı ile (CHP kontenjanından seçilen diğer RTÜK üyesi) birlikte  hayır oyu verdiklerini açıkladı:

“RTÜK toplantısının gündeminde, ATV’nin kamuoyunda tartışma yaratan programı da vardı. Üst Kurul oy çokluğuyla, kanala idari para cezası verilmesini yeterli gördü. 6 aylık bir bebeğin özne olduğu programa verilen cezayı yeterli görmememiz, daha ağır bir yaptırımı hak ettiğini düşünmemiz ve bu tür yayınların tüm kanalları kapsayacak şekilde sona erdirilmesi konusunda kurumsal bir adım atılması gerektiğine duyduğumuz inanç nedeniyle Sn. İlhan Taşçı ile birlikte karşı oy kullandık. Kamuoyunun vicdanına/bilgisine.”

ATV’nin reyting rekortmeni programı Esra Erol’da’da, bir çiftin çocuklarının evlilik dışı ilişkiden olduğunu ortaya çıkaran DNA testi gerilim müzikleri, son dakika yazıları eşliğinde açıklanmış, program sosyal medyada özellikle muhafazakârları ayağa kaldırmış, RTÜK’e çok sayıda şikâyet gitmişti.

İktidar çevrelerinde güçlü olan Turkuvaz grubunun kanalındaki programa karşı idari para cezasıyla yetinen RTÜK son dönemde “genel ahlaka aykırı” diyerek reklamlardan dizilere birçok formata ağır cezalar kesmişti.

En son Netflix’te yayımlanacak bir dizideki gay karakter senaryodan çıkartılmış, Cuties adlı dizi çocuk istismarı yapıldığı gerekçesiyle platformdan kaldırtılmıştı. 

RTÜK’ün son dönemde “genel ahlaka aykırı” bularak televizyonlara ve platformlara yaptığı diğer müdahalelerden ilk akla gelenler şöyle: 

  • ‘Modern Family’ dizisini yayımlayan beIN Series HD Comedy kanalına, dizideki evlilik dışı çocuk edinmenin olağan karşılandığı sahnelerle küfürlü diyaloglar için 2 program durdurma ve idari para cezası.
  • TV8’de yayımlanan Survivor yarışmasına, çıkan kavgalarda “ahlak sınırının aşılması” gerekçesiyle en üst sınırdan ceza.
  • Fox Life kanalına, 9-1-1 adlı dizide iki kadının saniyelik öpüşme sahnesi ‘milli ve manevi değerlere, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olduğu’ gerekçesiyle idari para cezası ve beş kez yayın durdurma cezası.

Şikayetvar.com sitesinin son iki senesinin RTÜK bölümüne bakıldığında, en çok şikâyet edilen TV  programlarının başında Esra Erol’un ATV’deki programı geliyor. Fakat RTÜK şimdiye dek bu programa yönelik bir yaptırımda bulunmamıştı.

Programın görüntülerinin yayılmasının ardından özellikle muhafazakâr kesimden ATV’ye yönelik sert eleştiriler yükselmiş, RTÜK’e şikâyetler yağmış, #ATVkapatılsın hashtag’i trending topic listesine girmişti. Gelen tepkilere Ahaber’den “Kaos seviciler iş başında! Çirkin saldırının arkasında kimler var?” başlıklı bir haberle cevap verilmişti.

Konuya ilişkin önceki haberimiz:

- Advertisment -