Ana SayfaHaberlerDünyaRusya: Seçim tiyatrosunda bugün son perde

Rusya: Seçim tiyatrosunda bugün son perde

Rusya’da üç gün süren DUMA seçimlerinde bugün (19 Eylül) son gün. Sonuçların yarın kesinleşecek. İktidar, etkili muhaliflerin DUMA’ya seçilmesini önlemek için işi sağlam tuttu, onların seçime girmesini engelledi. Navalny’nin grubundan Violetta Grudina: “Yirmi gün boyunca zorla Covid servisine yatırıldım. Mahkeme kararıyla beni karantinaya aldılar ki seçime girmek için gerekli belgelerle başvurumu yapamayayım.”

Rusya’da geleneksel olarak Pazar günleri yapılan parlamento seçimleri bu defa pandemi koşulları nedeniyle sandık önlerindeki birikmeyi engellemek amacıyla üç güne yayıldı. Cuma günü başlayan oylama bugün sona erecek, sonuçlar yarın belli olacak.

Rusya’nın yönetim sisteminde Başkan’ın çok güçlü yetkileri var fakat yasa çıkarmadaki rolü nedeniyle parlamento seçimleri de önemli.

Seçimlere 10’un üzerinde siyasi parti ve yüzlerce bağımsız aday katılıyor. Anayasaya göre Duma’ya 450 milletvekili seçiliyor. Bunlardan 225’i siyasi partilerin listesinden, 225 de bağımsızlardan belirleniyor.

Seçim kampanyasında siyasi partilerden çok seçime girmesi engellenen muhalif adaylar konuşuldu. Resmi açıklamalara göre bu kişiler, haklarında devam eden soruşturmalar nedeniyle seçimlere giremiyor. Bağımsız gözlemcilere göre bu doğru, fakat o soruşturmalar zaten bu sonucu almak için açılmıştı.

Apostro / Spektrum’dan İlkim Emirler, Rus makamlarının seçime girmesini engellediği bazı muhalif siyasetçileri konu ettiği haberinde şunları anlatıyor:

“İktidarın hız kesmeden seçim hazırlığı yaptığı Rusya’da, muhalefet de sessiz çığlıklar atarak çalışmalarını sürdürdü. ‘Sessiz çığlıklar’ diyorum çünkü muhalif partiler bir yandan seçim çalışması yaparken bir yandan hükümetin kendilerine uyguladığı güçlü baskıdan kurtulmaya çalıştı.

“Ülkenin güçlü muhaliflerinden biri olarak görülen Aleksey Navalni, 3,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Haziran ayının başlarında Putin ve parlamentonun kabul ettiği düzenlemeyle ‘aşırı’ grup liderlerinin 5 yıl boyunca seçime katılamayacakları, grup üyeleri ve parasal destek sağlayanların da parlamento seçimlerine üç yıl boyunca aday olamayacakları duyuruldu. Rusya’da savcılık daha önce Navalni’nin grubunun ‘aşırı’ olarak değerlendirilmesi için mahkemeye başvurmuştu. Yasanın Navalni’ye yakın isimlerinin seçimlere katılmasının engellenmesi için çıkarıldığı değerlendiriliyor.

“Navalni’nin grubunun Murmansk’taki eski liderlerinden biri olan Violetta Grudina, polisin seçime girmesini engellemek için yaptıklarını şöyle anlatıyor: ‘Yirmi gün boyunca zorla Covid servisine yatırıldım. Mahkeme kararıyla beni karantinaya aldılar ki seçime girmek için gerekli belgelerle başvurumu yapamayayım. Televizyondaki suç dramaları gibiydi. Ama bu Putin Rusya’sındaki bir muhalefin gerçeği.’

“Seçime girmesi engellenen tek muhalif Navalni’nin grubu değil; ‘Sivil Girişim’ partisi üyesi Dimitri Gudkov da seçime katılmak istediği ancak polisin kendisini ve ailesini evlerine baskın yaparak, gözaltına aldığını anlatarak şunları söyledi: ‘Putin’in popülaritesi azalıyor. Yetkililer bağımsız milletvekili çıksın istemiyor. Bu yüzden tüm tanınmış muhaliflerden kurtulmak istiyorlar. Putin’in zaferi için güvenlik kurumları, polis ve savcılar kilit önemde bulunuyor.’

“Birleşik Rusya partisinin önde gelen isimlerinden Senatör Andrey Klimo, durumun birkaç kişiden ibaret olduğunu savunarak, ‘Siyasi duruşları nedeniyle değil, soruşturmalar nedeniyle seçime sokulmuyorlar. Ülkemdeki seçim şartları diğer ülkelerle hemen hemen aynı gibi’ dedi.

“Bağımsız seçim gözlemcisi Golos’un eş başkanı Stanislav Andreyçuk, ‘Rus yetkililerin, istemedikleri herhangi bir adayı seçime sokmayabilecekleri bir durumla baş başayız. Aynı zamanda büyük hile ve sahtecilik vakaları da bekliyoruz’ diyor.”

- Advertisment -