Ana SayfaHaberlerSavcılık ön raporu: “Diyarbakır-Mardin yangını elektrik kaynaklı.” DEDAŞ, köylüleri yalanlayan açıklama yapmıştı

Savcılık ön raporu: “Diyarbakır-Mardin yangını elektrik kaynaklı.” DEDAŞ, köylüleri yalanlayan açıklama yapmıştı

Diyarbakır Çınar ile Mardin Mazıdağı arasındaki çıkan yangında 15 kişi hayatını kaybetmişti. Görgü tanığı köylüler, yangının genleşen elektrik telleri nedeniyle çıktığını iddia etmişti. DEDAŞ ise iddiayı yalanlamıştı. Diyarbakır Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturmada çıkan ön raporda, yangının elektrik kaynaklı olduğu tespiti yer aldı.

Diyarbakır’ın Çınar ilçesi ile Mardin’in Mazıdağı ilçesi arasında çıkan ve 7 köyü etkileyen yangında, 15 kişi hayatını kaybetmişti.

Diyarbakır Valiliği, yaptığı ilk açıklamada faciaya anız yangının neden olduğunu iddia etmişti.

Ancak olayın görgü tanığı ve mağduru olan birçok köylü, yangının nedeninin, elektrik tellerinin genleşmesinin etkisiyle birbirlerine temas etmesi sonucu çıkan kıvılcımların otlara ve ağaçları tutuşturması olduğunu söylemişti.

Dicle Elektrik (DEDAŞ) ise “Yaptığımız incelemelerde yangının elektrik iletim hatlarından kaynaklanmadığını belirledik. Hatta yangının meydana çıktığı bölge olarak belirtilen bazı alanlardan elektrik iletim hatlarının dahi geçmediğini gördük” açıklaması yapmıştı.

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan da yangınla ilgili yayımladıkları yazılı açıklamada, yangının nedeni olarak köylülerin elektrik telleri iddiasına yer vermişti.

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da “Bu tip yangınlarla ilgili olağan şüpheliler vardır, bunlardan biri DEDAŞ’tır. Elektrik iletim hatlarının bakım, onarım, altyapı çalışması yeterli şekilde yapılmadığı için, özellikle bu mevsimdeki yangınlar enerji hatlarından kaynaklanıyor” açıklamasında bulunmuştu.

Sabah’ın haberine göre; yangınla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturmada hazırlanan ön raporda yangının elektrik kaynaklı olduğu tespiti yer aldı.

Savcılığın ön raporu, jandarma olay yeri inceleme ekiplerinin elde ettiği deliller ve görgü tanığı köylülerin ifadeleriyle oluştu.

Muhtar: “Yıllardır elektrik tellerinde sıkıntı vardı”

Yangının çıktığı Köksalan köyünün muhtarı Hüseyin Çelebioğlu da Sabah’a yaptığı açıklamada elektrik tellerine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Rüzgar çıktı, elektrik tellerinde patlama sesleri geldi. Sonra fırına ile birlikte her yeri alevler sardı. Biz alevlerin arasına daldık, çobanları kurtarmaya çalışıyorduk. Her taraf cehennem gibiydi. Benim de alevler nedeniyle kolum ve sırtım yandı. 40 dakikada hem camlarımız gitti, hem mallarımız. Yıllardır elektrik tellerinde sıkıntı vardı.”

Baro suç duyurusunda bulundu

Köylüler, ekiplerin yangına müdahalede geç kaldığını ve havadan müdahale yapılmadığından dolayı da tepkili.

Diyarbakır Barosu, yangına geç ve yetersiz müdahale edildiği iddialarıyla ilgili “Birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet verme” suçlamasıyla, Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu.

- Advertisment -