Medipol Üniversitesi Akdeniz Araştırmaları Merkezi 11 Ekim’de üniversitenin Kavacık’taki kampüsünde “Seçim Sürecine Doğru Mülteciler: Siyaseti Hak Temelli Bir Şekilde Dönüştürmek” başlıklı bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantının amacı, 2023’te gerçekleşmesi planlanan yerel ve genel seçimler öncesinde mültecilerin siyaset malzemesi yapılmasının nasıl önlenebileceğinin konuşulması, tartışılmasıydı.
Toplantıya siyasetçiler, medya, STK, uluslararası örgüt, akademi ve mülteci temsilcileri katıldı. Konunun neredeyse tüm paydaşlarının temsilcilerini bir araya getiren önemli bir toplantıydı.
İGAM Başkanı Metin Çorabatır: “Heyet görüşmelere yeni bir yasa taslağı ile gitmeli”
Yaklaşık üç buçuk saat süren toplantının açılış konuşmasını İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) Başkanı Metin Çorabatır gerçekleştirdi.
Çorabatır, Türkiye’de Suriye krizi patlak verene kadar bir göç politikası olmadığını belirterek, Suriyeli göçmenlerin gelişinin bu konuda bir dönüm noktası olduğunu söyledi.
2019’daki yerel seçimlerde mülteci meselesi üzerinden siyaset yapmanın “tatlı” bir oy kaynağı olduğunun keşfedildiğini söyleyen Metin Çorabatır, son dönemde CHP ile AK Parti’nin mültecileri geri gönderme konusunda aynı noktaya geldiğini fakat söylem olarak farklılaştığını ifade etti.
Metin Çorabatır ayrıca, siyasi partiler ile görüşmek üzere bir heyetin kurulması halinde, bu heyetin görüşmelere elinde mülteci ve göçmen haklarını düzenleyen yeni bir yasa tasarısı ile gitmesi gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Bekir Berat Özipek: “Süreci tersine çevirmek için somut adımlar atmak gerekiyor”
Medipol Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bekir Berat Özipek ise yaptığı konuşmada yükselen ayrımcı önyargının somut ve ürkütücü insan hakları ihlallerine dönüştüğü bir dönemde olduğumuzun altını çizdi. Gittikçe artan kaygılar ve büyüyen tehlikelere karşı somut adımlar atılmasının gerektiğini belirten Özipek, “Bu atmosferi dağıtmak için siyasi partiler ile, kanaat önderleri ile, STK temsilcileri ile beraber görüşmek ve süreci tersine çevirmek gerekiyor” dedi.
Hepimiz Göçmeniz Platformu’ndan Yıldız Önen: “Bugüne kadar biz Suriyelilerden şikâyetçiydik ama artık onlar da rahatsız”
Bekir Berat Özipek’ten sonra söz alan Hepimiz Göçmeniz Platformu üyesi Yıldız Önen, 2019 seçimleri öncesinde karşılaştıkları göçmen karşıtı manzaranın 2023 öncesi için ipuçları verdiğini, siyasetçilerin bizzat göçmen karşıtı açıklamalar yapmasa dahi bu konularda sessiz kalarak sorunu büyüttüğünü söyledi. Önen, mültecilere karşı oluşan olumsuz havanın yukarıdan aşağıya indirilen bir sorun olduğunu düşündüğünü ifade etti.
Yıldız Önen ayrıca, iktidarın Suriyeli göçmenler meselesi ile ilgili iki somut adımı acilen atması gerektiğini söyledi:
- Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler gibi örgütlerden mülteciler için ne kadar para alındığı ve bunun ne şekilde harcandığı şeffaf bir şekilde açıklanmalı.
- Çalışan Suriyelilerin durumu açıklanıp çalışma izni verilmeli.
Yıldız Önen’in toplantıda ifade ettiği “Bugüne kadar biz Suriyelilerden şikâyet ettik ama artık Suriyeliler de bizden rahatsız” tespiti de dikkat çekiciydi:
Taha Elgazi’den “Siyaset üstü bir anlaşma” çağrısı
Geçtiğimiz günlerde Kemal Kılıçdaroğlu’nun görüştüğü Suriyeliler arasında yer alan öğretmen ve insan hakları aktivisti Taha Elgazi de toplantının katılımcıları arasındaydı.
Elgazi; ayrımcılık, nefret, kin söylemlerinin son yıllarda sadece sığınmacı topluma zarar vermediğini, artık okullarda küçük çocuklarda bile nefret söylemlerinin ortaya çıkmaya başladığını söyledi.
Kanada’da partiler arasında mültecilere yönelik saldırı içeren politika yapılmamasına yönelik bir misak olduğunu hatırlatan Taha Elgazi, Türkiye’de de böyle bir siyaset üstü anlaşma için Birleşmiş Milletler Türkiye Temsilcisi’nin inisiyatif kullanabileceğini, tüm partiler ile görüşüp bu anlaşmanın yapılabileceğini söyledi.
UNHCR Türkiye Marmara Bölge Temsilcisi İpek Misçioğlu: “Yerel yöneticiler ile de görüşmeler yapılmalı”
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Marmara Temsilcisi İpek Misçioğlu da toplantının katılımcıları arasındaydı. Misçioğlu, mülteci meselesinin ulusal ve uluslararası boyutu kadar yerel boyutunun da olduğunun altını çizerek 2023’e giden yolda yerel yöneticilerle de mutlaka temas halinde olunması gerektiğini söyledi.
Misçioğlu ayrıca, bu tarz çalışmaların veri temelli yapılmasının önemine dikkat çekti.
Gülçin Avşar: “Medya yöneticileri ile de görüşülmeli”
DEVA Partisi Yönetim Kurulu Üyesi Av. Gülçin Avşar, televizyonlarda reyting için mülteci meselesinin açık oturumlarda tartıştırılmasındaki tehlikeye vurgu yaptı. Avşar, oluşturulacak olan bir heyetin televizyon ve gazete yöneticileri ile de görüşmeler yapması ve bu rahatsızlığı dile getirmeleri gerektiğini söyledi.
Furkan Övündür: “Göç Bakanlığı kurulmalı”
Gelecek Partisi İstanbul İl Başkan Yardımcısı Furkan Övündür ise siyasetçiler olarak sahada sürekli olarak bu mesele ile karşılaştıklarını ve sorunun yukarıdan aşağı inen bir tarafı olduğu kadar aşağıdan yukarı çıkan bir tarafı da olduğunu söyledi.
Türkiye’de bu meselelerle ilgilenmek üzere bir göç bakanlığı kurulması gerektiğini söyleyen Övündür, siyasetçilerin kısa vadede kendilerine yarar getirmek için uzun vadede topluma büyük zararlar verebilecek böylesine bir konuda popülizmden uzak durmaları gerektiğini ifade etti.
Av. Rıdvan Arslan: “Toplumsal uyum için çaba harcanmalı”
AK Parti İstanbul İl Başkanlığı’ndan Av. Mehmet Rıdvan Arslan yaptığı konuşmada, toplumsal uyumun ve göçmenlerin ülkeler için öneminin altını çizdi.
Arslan, görüştükleri tekstil ve sanayicilerin kendilerine “Suriyelileri geri gönderirseniz biz çalışacak eleman bulamaz ve iflas ederiz” dediklerini söyledi.
“Mülteciler ve mülteci haklarını savunanlar bir güç noktası oluşturmalı”
Mülteciler Derneği’nden Halil İbrahim Akıncı yaptığı konuşmada mülteci meselesinde AK Parti’nin uzun bir süre yalnız bırakıldığını, bu yalnızlığın sonucunda da AK Parti’nin mülteci politikasında değişikliğe gittiğini savundu.
Akıncı, mültecilerin ve mülteci haklarını savunanların bir güç noktası oluşturması gerektiğini, birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
Toplantının katılımcıları arasında yer alan Suriyeli mülteciler de yaşadıkları zorlukları ve problemleri dillendirerek bu tarz toplantıların ve alınacak kararların önemine değindiler.
Toplantı sonunda planlanan heyetin ivedilikle oluşturulması, heyetin ziyaret ve temaslara başlaması kararlaştırıldı.