Ana SayfaÖZEL HABERSERBEST ZAMANLAR | Havada popcorn kokusu var: Yazlık sinemalar İstanbul’a geri döndü

SERBEST ZAMANLAR | Havada popcorn kokusu var: Yazlık sinemalar İstanbul’a geri döndü

Eski İstanbul yazlarının en büyük eğlencesi yazlık sinemalar, filmlerin artık bir internet bağlantısı kadar uzakta olduğu modern zamanlarda İstanbul’a geri döndü. Bu aralar denize karşı Arizona Dream, Oz Büyücüsü, La Vi en Rose ve E.T. gibi filmleri izleyebileceğiniz İstanbul’un 6 yazlık sinema mekânını derledik.

İstanbul’un kültür-sanat tarihi bakımından yaz mevsimi denince akla gelen ilk şeylerden biri yazlık sinemalar kuşkusuz.

Sinema salonları bugünkü gibi büyümüş ve konforlu hale gelmemişken, sinema sezonu kış ve yaz sezonu olmak üzere ikiye ayrılırdı.

Kışın kapalı alanlarda gerçekleşen film gösterimleri yaz mevsimi geldiğinde ise yerini geceleri yapılan açık hava gösterilerine bırakırdı.

İstanbul’da neredeyse her semtte kurulan yazlık sinemalarda dönemin öne çıkan filmleri gösterilirdi.

Yazlık sinema etkinliği sadece bir film gösteriminden ibaret olmazdı, sahne gösterileri ve çeşitli etkinlikler de gerçekleşirdi.  

Yazlık sinemaların olmazsa olmazları ise gazoz ve beraberinde verilen leblebilerdi. Popcorn kültürünün bu kadar yayılmadığı zamanlarda yerli marka gazozlar film boyunca leblebi eşliğinde içilirdi.

Film başlarında, aralarında ve sonlarında ise tahta kutulara vurularak satılan Alaska Frigo dondurmaları sıcak yaz gecelerinde insanları serinletirdi.

Orhan Pamuk, 1970 ve 1980’li yıllarda geçen Masumiyet Müzesi romanında yazlık sinema geleneğiyle ilgili şu cümlelere yer veriyor:

“Yıllar sonra dut ve çınar ağaçları kesilerek üzerlerine apartmanlar dikilen, araba park yerine ya da yeşil plastik halılarla kaplı mini futbol sahalarına dönüştürülen bu büyük sinema bahçelerinin, kireçle badanalanmış duvarlar, imalathaneler, çökmekte olan ahşap konaklar ve iki-üç katlı apartmanlarla ve sayısız balkon ve pencereyle çevrilmiş bu hüzünlü mekânların kalabalığı, her seferinde beni şaşırtırdı. Çoğu zaman seyretmekte olduğumuz melodramatik filmin kederiyle sandalyelerde çekirdek yiyerek oturan binlerce kişinin kıpır kıpır hayatiyeti, bütün o kalabalık ailelerin, başörtülü annelerin, sürekli sigara tüttüren babaların, gazoz içen çocukların ve bekâr erkeklerin insanlığı, filmin anlattığı şeyle kafamda birbirine karışırdı.”

Masumiyet Müzesi” - Arkitera

Her ne kadar geçmişten gelen bir gelenek olduğu için her zaman sevenleri olsa da koronavirüs pandemisinin ardından hem açık havada gerçekleşmesi hem de mesafe koşuluna daha uygun olması sebebiyle yeniden sinemaseverlerin tercih ettiği bir etkinlik halini aldı yazlık sinemalar.

Bu etkinliklerden biri, 18-26 Haziran tarihleri arasında İstanbul’daki Prens Adaları’nda gerçekleşen; İBB Kültür Daire Başkanlığı ve Adalar Belediyesi tarafından organize edilen ‘SinemAda’ etkinliğiydi.

Büyükada, Heybeliada ve Burgazada’da toplamda 20 filmin gösteriminin yapıldığı etkinlik kapsamında filmlerin yönetmenleri ve bazı oyuncuları ile gösterim öncesi buluşmalar gerçekleştirildi.

Bu güzel etkinliği kaçırdığınız için üzülmenize gerek yok. Halen gerçekleşmekte olan açık hava film gösterimlerinden 6’sını Serbestiyet okurları için derledik.

1-) Fişekhane Açık Hava Film Gösterimleri (Zeytinburnu)

Osmanlı mimarisine ait ve 100 yılı aşkın bir süre kamunun kullanımına kapalı kaldıktan sonra, dünya standartlarında bir restorasyon çalışmasıyla yeniden yaşama kazandırılan Fişekhane, şehrin yeni deniz semti Büyükyalıʼnın tam kalbinde yer alıyor.

Birçok kültür-sanat etkinliğine ev sahipliği yapan mekanın bahçesi, yaz akşamları da açık hava sinema etkinliklerine ev sahipliği yapıyor.

Fişekhane’de yaklaşan film gösterimleri şöyle:

  • Arizona Dream – 27 Temmuz Çarşamba – 21.00
  • Domuz – 5 Ağustos Cuma – 21.00
  • Neredesin Be Birader? – 6 Ağustos Cumartesi – 21.00

Neden tercih edilebilir?

Hem ulaşım açısından rahat bir konumda olması hem kaliteli film seçkisi, hem de gösterim öncesinde ve sonrasında keyifli vakit geçirebileceğiniz mekanlar barındırması sebebiyle Fişekhane’deki açık hava film gösterimleri tercih edilebilir.

Biletler için:

https://biletinial.com/mekan/fisekhane-cinemo

2-) Swissotel The Bosphorus (Beşiktaş)

İstanbul Boğazı’nın Avrupa kıyısında, şehrin tarihi ve turistik noktalarına yakın bir konumda, Dolmabahçe Sarayı’nın tarihi bahçesinde 65 dönümlük bir alanda hizmet veren Swissotel The Bosphorus, geniş bahçesinde açık hava film gösterimlerine de ev sahipliği yapıyor.

“Havada popcorn kokusu var” sloganı ile Swissotel The Bosphorus’ta gerçekleştirilen açıkhava film gösteirmlerinin takvimi şu şekilde:

  • The Gentlamen – 1 Ağustos Pazartesi – 21.00
  • Gucci Ailesi – 8 Ağustos Pazartesi – 21.00
  • Deadpool 2 – 22 Ağustos Pazartesi – 21.00
  • Eternals – 29 Ağustos Pazartesi – 21.00

Neden tercih edilebilir?

Çünkü hem tarihten gelen bir geleneği, geleneği yaşatan bir mekanda deneyimlemek hem de Swissotel’in muazzam bahçesinde keyifli bir vakit geçirmek için ideal. Fakat tabii bilet ücretleri de bu sebeple biraz tuzlu.

Biletler için:

https://www.biletix.com/etkinlik-grup/325797680/ISTANBUL/tr

3-) Sinematek – Sinemaevi: Yıldızların Altında Sinema (Kadıköy)

Kadıköy Belediyesi çatısı altında kurulan Sinematek-Sinema Evi’nin her sene Kalamış Atatürk Parkı’nda gerçekleştirdiği “Yıldızlar Altında Sinema” etkinliği 3 Temmuz pazar günü başladı.

Kalamış Yaz Festivali ile birleştirilen organizasyon kapsamında 1 Temmuz – 31 Ağustos tarihleri arasında 17 film seyirci ile buluşacak.

“Yıldızlar Altında Sinema” mottosu ile gerçekleşen etkinlik kapsamındaki film gösterimleri şu şekilde:

  • Oz Büyücüsü – 24 Temmuz Pazar – 21.00
  • Chungking Ekspresi – 27 Temmuz Çarşamba – 21.00
  • E.T. / E.T. the Extra – 31 Temmuz Pazar – 21.00

Neden tercih edilebilir?

  • Çünkü Kalamış’ta, deniz kenarında. Martı sesleri ve deniz hışırtıları eşliğinde film seyretmek için ideal. Ayrıca bilet ücretleri sadece 10 TL. Yerinizi ayırtmak için acele etmenizde fayda var.

Etkinlik biletleri için:

https://www.mobilet.com/event/et-12736-8c0b

4-) Metro İstanbul Açıkhava Film Gösterimleri (Esenler)

İBB iştiraki Metro İstanbul’un Esenler’deki genel müdürlük yerleşkesinde bu sene ikinci kez “Açık Hava Sinema Günleri” düzenleniyor.

19 Temmuz’da ilk gösterimle başlayan etkinlik her Salı ve Perşembe günleri saat 21.00’de ücretsiz olarak devam edecek.

Daha çok aile ve çocuk filmlerine ağırlık verilen etkinliğin takviminde önümüzdeki günler yer alan filmler şu şekilde:

  • Fantastik Canavarlar: Grindelwald’ın Suçları – 26 Temmuz Salı – 21.00
  • Sonsuz Aşk – 28 Temmuz Perşembe – 21.00
  • Coco – 2 Ağustos Salı – 21.00
  • Dönerse Senindir  – 4 Ağustos Perşembe – 21.00

Neden tercih edilebilir?

En önemli etken ücretiz olması elbette. Ama bu tek etken değil. Eğer ailenizle, çocuklarınızla ya da küçük kardeşlerinizle bir açıkhava film gösterimine katılmak istiyorsanız, Metro İstanbul’un etkinliği tam size göre.

5-) Feriye Açık Hava Sineması (Beşiktaş)

Beşiktaş Yıldız’da bulunan Feriye, hem denize sıfır pozisyonu itibariyle hem de film seçkisi ile güzel bir yaz akşamı için ideal.

Gösterim programındaki bazı filmler ve etkinlik saatleri ise şu şekilde:

  • Delicatessen – 27 Temmuz Çarşamba – 21.00
  • La Vi en Rose – 10 Ağustos Çarşamba – 21.00
  • Kefernahum – 17 Ağustos Çarşamba – 21.00

Neden tercih edilebilir?

Feriye’nin muazzam konumu ve mekânı tek başına bir etken olabilir elbette. Ama film seçimleri de en az bu kadar başarılı olduğu için ajandanıza not etmenizde fayda var.

Biletler için:

https://biletino.com/en/e-gtr/delicatessen-filmi-feriye-acik-hava-sinemasi-nda/

6-) Beykoz Kundura: Bir Yaz Gecesi Festivali (Beykoz)

29 Temmuz-14 Ağustos tarihleri arasında Beykoz Kundura’da altıncısı gerçekleşecek olan Bir Yaz Gecesi Festivali, İstanbullu sanatseverleri açık havada ve Boğaz’ın kıyısında keyifli yaz akşamlarına davet ediyor.

Organizasyonun takviminde bu hafta şu etkinlikler yer alıyor:

  • Pembe Panter – 29 Temmuz Cuma – 21.00
  • Karanlıkta Bir Çığlık – 30 Temmuz Cumartesi – 21.00

Neden tercih edilebilir?

Şehrin koşuşturmacasından Beykoz’a kaçmak ve tarihi Beykoz Kundura’nın binasını gezip boğaza kıyısı olan bahçesinde film seyretmek için ideal.

Biletler için:

https://www.beykozkundura.com/sinema/etkinlik-grup/bygf22

- Advertisment -