Dünya gazetesinden Şebnem Turhan’ın haberine göre, Berat Albayrak’ın istifası sonrası ekonomi politikalarında strateji değişikliğine gidileceği ve yapısal reformların hayata geçirileceği yönündeki mesajların ardından, Salı gününden bu yana 250 milyon doları hisse senedi piyasasına olmak üzere, TL varlıklara 1 milyar dolara yakın yabancı para girişi yaşandı.
JP Morgan, Citi, Société Generale ve TD Securities gibi önde gelen yabancı yatırım bankaları da, CDS’lerdeki düşüş ve özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları sonrasında TL’de uzun süreli pozisyonlarını artırma önerisinde bulundu.
Böylece yılbaşından bu yana süren para çıkışları ilk kez durmuş oldu. 6 Kasım itibariyle hisse senedinde 5 milyar 849 milyon dolarlık satış, devlet iç borçlanma senetlerinde ve şirket tahvillerinde sırasıyla 7 milyar 616 milyon dolar ve 194 milyon dolarlık net satış olmak üzere toplamda 13 milyar 659 milyon dolarlık çıkış yaşanmıştı.
“Erdoğan hiç bu kadar şahin konuşmamıştı”
Yabancı yatırım bankaları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları üzerine TL pozisyonlarını arttırdıklarına ilişkin raporlar yayımladılar. JP Morgan notunda, açıklamaların ve yapılanların olumlu olduğu belirtilerek, dolar-long pozisyonlarını kapattıkları bildirildi.
Citi’nin notunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istikrar sağlamak için “acı reçete” mesajına dikkat çekilerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hiç bu kadar “şahin” bir konuşma yapmadığı belirtildi. Kurum bu değerlendirmelerinin ardından TL, Türk tahvilleri ve CDS’leri ile ilgili pozisyonunu pozitif yönde güncellediğini belirtti.
TD Securities de Türk Lirası lehine 7,13 hedef seviyesiyle pozisyon aldı. Société Generale, TL’de dolar ve Euro’ya karşı uzun pozisyon alma önerisinde bulundu. Société Generale raporunda, dolar/TL’nin 6,92 seviyesini hedeflediği belirtilirken; zarar kes (stoploss) seviyesi 8,31 olarak belirlendi. Euro/TL’de ise hedefin 8,13; zarar kes seviyesinin ise 9,75 olduğu ifade edildi.
Risk primi Mart’tan beri ilk kez 400 baz puanın altında
Bloomberg’in haberine göre ise, hafta sonu gerçekleşen yoğun haber akışının ardından Türk Lirası cinsi varlıklara yönelik talebin artmasıyla birlikte tahvil faizleri ve ülke risk primi de düştü.
Türkiye’nin 5 yıl vadeli kredi temerrüt takas (CDS) primi, hafta başından bu yana, 500 baz puan seviyesinin üzerinden kademeli olarak Mart’tan beri ilk kez 400 baz puanın altına geriledi.
Türkiye’nin 2 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi Pazartesi gününden bu yana 177 baz puan azalarak yüzde 13,47’ye geriledi. 10 yıllıkların faizi yüzde 12,26 ile 27 Temmuz’dan beri en düşük düzeyi gördü.
Dolar/TLkuru hafta başından beri 8,5153’lük Cuma günkü kapanıştan bu yana yüzde 10’dan fazla düşüşle 7,6844’e kadar çekildi. (Dünya Gazetesi-Bloomberg)