Büyük ve güçlü sosyal medya şirketlerinin kendilerince “sorunlu” gördükleri hesaplar hakkındaki kapama ve sınırlandırma uygulamaları tartışma konusu olmaya devam ediyor.
Geçtiğimiz hafta peşpeşe gelen ve iki güne sığan üç haber, büyük sosyal medya şirketlerinin ‘etik’ ya da ‘doğru’ siyaset kaygısıyla aldıkları hesap kapama ya da hesap sınırlama uygulamaları hakkındaki soru işaretlerini artırdı.
İlk haber hafta ortasında (10 Şubat) Facebook’tan geldi. Turk-internet.com’da Emre Yılmaz imzasıyla aktarılan habere göre Facebook, Kanada, Brezilya ve Endonezya’da “siyasi içeriği kısmen engelleme” kararı almıştı.
Karar, Facebook’un patronu Zuckerberg’in Ocak ayındaki yatırımcı konferansında ‘siyasi konuşmalar’ hakkındaki değerlendirmesini izliyor. Zuckerberg konferansta “Siyasi konuşmaların ‘sıcaklığını düşürmek’ istediğini, çünkü bazı kullanıcıların rahatsız olduğunu, daha az siyasi içerik görmek istediğini açıklamış ve siyasi mesajları azaltmanın Facebook’un ‘insanları bir araya getirmeye, daha sağlıklı toplulukları teşvik etmeye ve daha iyi bir iş çıkarmasına’ izin vereceğini” söylemişti.
Ürün Yönetimi Direktörü Aastha Gupta tarafından yapılan açıklamaya göre, Facebook, şu anda platformda yüzde 6’lık bir payı olan siyasi içeriği Kanada, Brezilya ve Endonezya’da azaltmak için deneyler yapmaya başlayacak ve önümüzdeki haftalarda ABD’ye de uygulayacak.
Twitter: “Trump yeniden başkan seçilse de hesabı açılamaz”
İkinci haber bir gün sonra (11 Şubat) Twitter’dan geldi. Twitter’ın finans müdürü Ned Segal yaptığı açıklamada bir hesabın kapatıldıktan sonra yeniden açılamayacağını hatırlattı ve bunun Trump için de geçerli olduğunu söyledi. Anadolu Ajansı haberi şöyle verdi:
“Amerikan CNBC televizyonuna verdiği röportajda, Trump’ın kapatılan Twitter hesabı hakkındaki soruyu cevaplandıran Ned Segal, kapatılan bir hesabın tekrar açılmasının mümkün olmadığını, bu yasağın kalıcı olduğunu belirtti.
“Segal, ‘Aykırı bir davranıştan dolayı platformdan çıkarıldığınızda, eski veya mevcut bir kamu görevlisi de olsanız, kurallarımız gereği tekrar gelmenize izin verilmez’ dedi.
“Şirket politikalarının ‘insanların şiddete teşvik edilmediğinden emin olmak için’ tasarlandığına ve ‘ihlalcilerin’ geri gelmesine izin vermediğine değinen finans yöneticisi, Trump’ın tekrar ABD Başkanı seçilmesi durumunda bile kişisel Twitter hesabını kullanamayacağını net bir şekilde ifade etti.”
Instagram, eski ABD Başkanı’nın yeğeninin hesabını kapattı, gerekçe aşı karşıtlığı
Aynı gün (11 Şubat) Instagram’dan da benzer bir haber geldi. Bu defa hesabı kapatılan kişi, eski ABD başkanlarından Kennedy’nin yeğeni 800 bin takipçili Robert F. Kennedy Jr.’dı.
Gerekçe, “aşı karşıtlığı”ydı. Instagram’ı bünyesinde bulunduran Facebook tarafından yapılan açıklamada, “Bu hesabı, koronavirüsle ve aşılarla ilgili gerçek olmayan iddiaları defalarca paylaştığı için kaldırdık” denildi.
Şirketin hesabı kapatma kararı, Kennedy’nin paylaştığı ‘Planet Lockdown’ isimli bir videonun eleştirilerin odağına oturmasından sonra geldi. Kennedy’nin 300 bin takipçili Facebook sayfası ise hâlâ faaliyette. Facebook, bu sayfayı kapatma planlarının olmadığını açıkladı.