Facebook’un kurucusu Mark Zuckenberg tarafından yönetilen Meta şirketinin geliştirdiği Threads isimli sosyal medya uygulaması 6 Temmuz itibariyle kullanıma açıldı.
Meta, kullanıma açılan uygulamayı “ilk versiyon” olarak adlandırdı ve yakın bir gelecekte Mastedon gibi farklı sosyal medya platformları ile entegre bir site olacağı bilgisini verdi.
Firma yeni platformun amacını, “Threads ile vizyonumuz, Instagram’ın en iyi yaptığı şeyi alıp bunu yazı hale genişletmektir” sözleri ile açıklıyor.
İlk günde kayıt olanların sayısı 30 milyonu aştı
Zuckenberg; Threads’a ilk gününde kayıt olanların sayısının 30 milyonu aştığını açıkladı. Bu oldukça yüksek bir rakam. Fakat 2 milyardan fazla kullanıcısı olan Instagram’dan direkt olarak Threads’a bağlanılabildiğini, kolayca kayıt olunabildiğini ve tüm Meta araçlarının bu uygulama için seferber edildiğini düşündüğümüzde bu sayının büyüklüğü konusunda soru işaretleri ortaya çıkıyor.
Twitter’ın dünya genelinde yaklaşık 350 milyon kullanıcısı olduğunu da hatırlatmakta fayda var.
Türkiye’den ve dünyadan kimler katıldı?
Türkiye’den Threads hesabı açan ilk siyasetçi Ali Babacan oldu. Kemal Kılıçdaroğlu da Threads’a katılan ilk isimler arasında yer aldı.
Türkiye’den Threads’a ilk katılan ünlüler arasında Hadise, Ezgi Mola, Sertab Erener, Pınar Altuğ, Gülben Ergen, Seda Bakan, Ebru Gündeş, Emel Çölgeçen, Reynmen, Hande Erçel, Can Yılmaz, Hande Yener, Kerem Bürsin, Mert Fırat, Mert Yazıcıoğlu, Simge Sağın gibi isimler yer alıyor.
Shakira, Kim Kardashian, Khloe Kardashian, Jennifer Lopez ve Justin Bieber da platforma katılan dünyaca ünlü ilk isimler oldu.
Türkiye’de birçok şirket, spor kulübü, internet sitesi ve platformu da Threads’ta yerini aldı. (Serbestiyet’i Threads’dan takip etmek için tıklayın)
‘Zamanlaması manidar’ başlangıç
Birçok yönüyle Twitter’a benzeyen Threads’ın ilgi görmesinin ve gelecek vaat etmesinin en önemli sebeplerinden biri; Elon Musk’ın Twitter’ı satın aldıktan sonra yaptıkları.
Malum, Musk son olarak kullanıcıların görüntüleyebilecekleri tweet sayısına kısıtlama getirmiş ve bu durum kullanıcılar tarafından büyük bir tepki ile karşılanmıştı.
Musk’ın uygulamalarından yorulan ve Twitter’ı terk etmek isteyen kişilerin bir süredir arayışta olduğu biliniyor. Threads bu bakımdan çok stratejik bir zamanda kullanıma açıldı. Birçok kişi, Twitter’ı bırakmak istemese de ‘Elon Musk’ı cezalandırmak için’ Threads hesabı açtığını söylüyor.
Güvenlik ve gizlilik tartışmaları ilk günden başladı
Threads ilk gününde tüm dünyada adından söz ettirse de; Meta’nın CEO’su Mark Zuckenberg ve Facebook’un gizlilik ve güvenlikle ilgili sicili Threads’a insanların ihtiyalı yaklaşmalarına sebep oluyor.
Örneğin Türkiye’nin, ABD’nin ve Birleşik Krallık’ın içinde olduğu birçok ülkede Threads kullanıma açılmışken, güvenlik sebebiyle Avrupa Birliği’nde henüz açılamadı.
App Store ve Google Play üzerinden indirilebilen Threads; konum bilgisi, satın alınan ürünler ve internet geçmişi gibi pek çok veriye erişebiliyor.
Threads’in Instagram’dan veri aktarması, özellikle reklam ve davranış bilgilerini içeren verilerin otomatik olarak aktarılması, Avrupa’da sorunlara neden olabilir.
Twitter’dan Meta’ya ‘hırsızlık’ suçlaması
Ayrıca Twitter “Threads”i geliştiren Meta’yı, eski çalışanlarını işe alarak Twitter’ın bir kopyasını yapmakla suçlayıp, dava etmekle tehdit etti.
Twitter’ın patronu Elon Musk da bir tweet atarak, “Rekabet iyi ama hile değil” dedi.