Dünya Kadınlar Günü de olmasa ne yapardık acaba? Bu sene pandemi şartlarının alıştırdığı kolaylıkla Kadınlar Günü etkinlikleri erkenden başladı. Hafta sonu (6-7 Mart), aynı saatlere kilitlenip çakışmasalardı, neredeyse saat başı online etkinlik -webinar, zirve, seminer, röportaj vb.- gerçekleşti, diyebilirdik. Sokağa çıkan kadınlar LGBTİ+’lar da vardı elbette. “Kadının gündemi, Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle/bahanesiyle de olsa yeterince görünür olabilecek mi?” sorusu eşliğinde gerçekleşen ve yarın -8 Mart Pazartesi günü- gerçekleşecek etkinliklerden -heştegleri de kullanarak- bir derleme yaptık.
#İstanbulSözleşmesiYaşatır #6284uygulansın #YaşasınKadınDayanışması
Genel olarak bütün kadınların ve kadın örgütlerinin eylemlerinde, çağrılarında İstanbul Sözleşmesi’nin bir an önce uygulanması talebi öne çıktı. İnsan Hakları Eylem Planı da bu hafta başında açıklandı.
Önce Anıt Sayaç rakamları: http://anitsayac.com 2021’in ilk 66 gününde 67 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Mart ayının ilk haftasında Fatma K. (Denizli) 6 Mart’ta, Hanım Pınarlı (Aydın) ve Nebahat Kuru (İstanbul) 5 Mart’ta, Nuran Koçer (Kayseri) ve Halime Türkaslan (Niğde) 4 Mart’ta erkekler tarafından öldürüldü.
Sosyal Medya Adalet Sarayı
Samsun’da Canik Belediyesi’nin bahçesinde meydana gelen olayda, eski eşi İbrahim Zarap tarafından küçük kız çocuğun gözleri önünde öldüresiye dövülen kadın yaralı halde hastaneye kaldırıldı. Tüyleri diken diken eden görüntülerin sosyal medyada yayınlaması üzerine çığ gibi büyüyen tepkilerin ardından Adalet Bakanı Gül, failin gözaltına alındığını açıkladı. Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı ise soruşturmanın titizlikle yürütüldüğünü duyurdu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, davaya müdahil olacaklarını açıkladı. İletişim Başkanı Fahrettin Altun da vahşetin hesabının sorulacağını bildirdi. 3 yıl önce boşandığı eski eşini 5 yaşındaki kızlarının gözü önünde tekme tokat döven İbrahim Zarap (27), emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği adliyede ‘adam öldürmeye teşebbüs’ suçundan tutuklandı.
Kaynak: Habertürk
“Şu an ümidini kaybetmiş 1.5 milyon kadın var.”
Duvar Gazete’nin haberine göre CHP Kadın Kolları Genel Başkanlığı’nın “Demir Leblebi” sohbetlerinin üçüncüsü, “Covid-19’un Emekçi Kadınlar Üzerindeki Etkileri” başlığıyla zoom üzerinden yapıldı. Toplantıya katılan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Covid-19’un yol açtığı istihdam ve işsizlik kaybında en çok kadınlar mağdur oldu, kadın ve genç kadın işsizliği Türkiye açısından çok ciddi bir gerçekliği gösteriyor. Bu süreçte kadına şiddet ve kadının iş yükü arttı. Var olan cinsiyet eşitsizlikleri derinleşti. Neredeyse her iki kadından biri işsiz. Yüksek genç ve kadın işsizliği ülkenin geleceğini etkiliyor. Kadınlar işgücünden daha fazla çekiliyor ve iş bulma ümidini kaybediyor. Şu an ümidini kaybetmiş 1.5 milyon kadın var. Güncel verilere göre kayıt dışı istihdamda kadınların erkeklerden dört kat fazla olduğu görülüyor” diye konuştu.
Kadınlar Meydanlarda
“Er ya da geç, #OPatriyarkaYıkılacak! Ondan önce biraz yürüyüş yapalım diyoruz!”
5 Mart Cuma Beşiktaş İskele Meydanı: Kadın Meclisleri ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun çağrısıyla Boğaziçili öğrencilerin de aralarında bulunduğu kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için Beşiktaş İskele Meydanında buluştu.
Erkek şiddeti sonucu öldürülen kadın kurbanların fotoğraflarını taşıdığı eylemde, kadın cinayetlerinde etkin kovuşturma ve soruşturma yapılması ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması talep edildi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, LGBTİ+’ların hedef gösterilmesinin kabul edilemeyeceğini söyledi ve kadın cinayetleriyle şüpheli kadın ölümleri için etkin kovuşturma ve soruşturma yapılması gerektiğini vurguladı.
Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin ve İşçi Kadın Meclisleri temsilcilerinin de konuşma yaptığı eylemde okunan ortak basın açıklamasında, “Kadın cinayetlerini şüpheli bırakmayacağız, İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağız.” vurgusu yapıldı.
Kadın cinayetlerini mücadelemizle durduracağız, şüpheli bırakmayacağız
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun açıklamasında yer verilen ifadelerden bazıları şöyle:“Bugün sadece burada değil, Türkiye’nin dört bir yanında kadınlarla buluşuyoruz. İstanbul’dan, Bitlis’e Antalya’ya, Balıkesir’den Tokat’a Aydın’a onlarca ilde eylemdeyiz.
Şubat ayında, 28 günde 28 kadın öldürüldü. 12 kadın şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Geçtigimiz 5 Mart’tan bu 5 Mart’a kadar, 303 kadın öldürüldü; 181 kadın şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Bu rakamlara kimse alışmasın.
Sadece açıklamalarla değil; atılacak adımlarla, izlenecek somut politikalarla kadınları yaşatmak mümkün.
Ancak İstanbul Sözleşmesi uygulanmadığı için, etkin soruşturma ve kovuşturma yapılmadığı için, katiller kadın cinayetlerinin üstünü kapatabileceğini düşünüyor. Şüpheli kadın ölümlerinde gerçek açığa çıkarılmıyor.”
6 Mart Cumartesi Günü Kadıköy Meydanı:
Kadınlar “Yaşasın 8 Mart”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Kadıköy bizim senin mi sandın?”, “İstanbul Sözleşmesi bizim senin mi sandın?”, “Kadınlar sokağa özgürleşmeye”, “Kadın, yaşam özgürlük” sloganlarıyla eyleme başladı.
Eylem öncesinde LGBTİ+ dövizlerinin ve gökkuşağı bayraklarının alana alınmaması üzerine gerginlik yaşandı. “Homofobiye hayır”, “Transfobiye hayır”, “Nefrete inat yaşasın hayat” sloganlarının atılmasının ardından LGBTİ+ korteji de eyleme katıldı.
“Büyük kadın buluşmasına hoş geldiniz” diye başlayan basın açıklaması Türkçe, Kürtçe ve Arapça okundu. Türkçe basın açıklamasını Nazlı Andan, Kürtçe basın açıklamasını Şenay Kumuz okurken Arapça açıklama İrem Kayıkçı tarafından yapıldı. Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“DÜNYAYI YERİNDEN OYNATACAĞIZ”
Özgürlüğümüz için bir aradayız. Özgürlüğümüzü kazanacağız. Yaşamımızı, kampüsümüzü, kentlerimizi biz yöneteceğiz. Pandeminin derinleştirdiği ekonomik krizi üzerimize yıkmaya çalışanları; üretim devam etsin diye fabrika karantinalarında çalışmayı unutmadık. Evden çalışmayı biz kadınlara bir lütuf gibi sunanları unutmadık.
Özgürlüğümüzü kazanmak ve hayatlarımızı savunmak için 8 Mart’ta ve her gün bir aradayız, alanları sokakları doldurmaya devam edeceğiz. Dünyayı yerinden oynatacağız!”
TRANS AKTİVİSTLERE TUTUKLAMA TALEBİ
Eylemin ardından, trans aktivistler durdurularak gözaltına alınmak istendi. Polise tepki gösteren diğer eylemciler, trans kadınların gözaltına alınmasını engelledi. Ardından alandan ayrılmak için taksiye binen trans kadınlar, araçları durdurularak polis tarafından gözaltına alındı. Bugün (7 Mart Pazar) gözaltına alınan trans kadınların tutuklama emriyle mahkemeye gönderildiği haberi geldi.
Üniversite Kadın Meclisleri’nden Ebru Batur’un gündeminde ise Boğaziçi’ne atanan kayyum rektör vardı. Batur, konuşmasında şu ifadelere yer verdi. “2021 yılına beş üniversiteye hukuksuzca atanan kayyumlarla giriş yaptık. Biz bu kayyumlara karşı bütün üniversitelerde tam 60 gündür direnişimize devam ediyoruz. Bizler genç kadınlar olarak da LGBTİ+’lar olarak da hiçbir zaman bu direnişin süslü, rengi olmadık. Biz bu direnişlerin eylemlerin ta kendisi, öznesi olduk. Bütün kayyumlar gidene dek, bütün arkadaşlarımız serbest bırakılana dek direnişimiz sürecek.”
Kaynak: KAZETE (Kadın Gazetesi)
Eşik önce TBMM’ye sonra hepimize sesleniyor: “Göreviniz olanları yapın; sizin göreviniz olmayanları görevlilerden talep edin.”
EŞİK-Eşitlik İçin Kadın Platformu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle bir açıklama yayınladı. Meclisi bir kere daha göreve çağıran açıklamada “Sizlerden ricamız, özellikle 9 Mart Salı günü toplanacak Meclis’te kadına karşı şiddet ve kadın cinayetlerinin önlenmesi için özel gündem talebimizin gündeme getirilmesi ve GREVIO Türkiye Raporu’nun meclis kürsüsünden anlatılmasıdır.” ifadelerine yer verildi.
EŞİK bugün de yine Twitter hesabından İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili yargılarla ilgili karikatürleri sosyal medyadan paylaştı.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü/Haftası
Gerçekleşecek Etkinliklerden Bazıları
-EŞİK Platformu tüm kadınları 8 Mart 11.15’te online basın toplantısı yapacak.
Platformun canlı yayın bağlantısı: https://youtube.com/c/esitlikicinkadinplatformu
-ABD Türkiye Büyükelçiliği’nce her yıl düzenlenen Uluslararası Cesur Kadınlar #IWOC ödül töreni sanal ortamda düzenlenecek. Bu yılın ödülüne -yıllardır sürdürdüğü kadın hakları çalışmalarıyla- Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü layık bulundu.
Pazartesi günü saat 18.00’da gerçekleşecek etkinliğe ABD Dışişleri Bakanı Anthony J. Bilinken ev sahipliği yapacak.
https://tr.usembassy.gov/tr/2021-yili-uluslararasi-cesur-kadinlar-odulune-layik-gorulenler-kisiler-aciklandi/
-Ankara Barosu, Youtube kanalında 8-9-10 Mart tarihlerinde “Yargıda Cinsiyetçi Savunmalar, Pandemide Kadın-Ev içi Emek, Sosyal Medyada İfşa Hareketi” seminerleri düzenleyecek.
-Adıyaman Üniversitesi, 11 Mart Perşembe günü, saat 14.30’da Üniversitelerde Toplumsal Cinsiyet Çalışmalarının Seyri online panelini Zoom üzerinden gerçekleştirecek. Panel sonunda Adıyaman Filarmoni Orkestrası konser verecek.
-Aramızda (Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Derneği) 12 Mart saat 20.00’da Akademide Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları konulu bir söyleşi gerçekleştirecek.
-Kadın ve Demokrasi Derneği KADEM, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde “Kadın Haklarına Dair İlkelerini” açıklayacak. “Varoluşta Eşitlik, Sorumlulukta Adalet” sloganıyla yola çıkan KADEM’in bildirgesini Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, bugün, saat 11:00’de ilan edecek. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın da katılacağı program, pandemi şartları nedeniyle seyircisiz gerçekleşecek.
Programın tamamı, KADEM’in Twitter ve Youtube hesaplarından naklen yayınlanacak.
#8MarttaTaksimdeyim
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde bir arada olmak isteyen kadınlar pandemi koşullarına da çare buldu. https://feministgeceyuruyusundeyiz.com/ web sayfasıyla nerede olursanız olun eyleme dahil olabiliyorsunuz.