spot_img
Ana SayfaDış HaberTürkiye, Rusya ve İran'dan Suriye-Türkiye normalleşmesi temaslarının yeniden başlaması için ortak çağrı

Türkiye, Rusya ve İran’dan Suriye-Türkiye normalleşmesi temaslarının yeniden başlaması için ortak çağrı

Türkiye, Rusya ve İran'ın garantörlüğünde oluşturulan Suriye konulu 22. Astana Görüşmeleri’nin sonunda yayımlanan ortak bildiride Suriye-Türkiye normalleşmesinin devamı için çağrı yapıldı: “Suriye krizinin askeri çözümü yok. Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin yeniden kurulması için temaslar karşılıklı saygı, iyi niyet ve komşuluk ilişkileri temelinde, her iki ülkenin de birliğine, toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı çerçevesinde sürdürülmeli.”

Suriye krizine çözüm amacıyla kurulan Astana formatının garantör ülkeleri Rusya, Türkiye ve İran’dan temsilciler, Astana formatındaki 22. tur görüşmeleriiçin 11-12 Kasım tarihlerinde Kazakistan’ın başkentinde bir araya geldi.

Görüşmeler sonucunda ortak bildiri açıklayan üç ülkenin temsilcileri, terörle mücadele,Suriyelilerin güvenli bir şekilde vatanlarına dönmesine yönelik elverişli koşulların oluşturulması, siyasi sürecin aktif hale getirilmesi ve tüm Suriye halkınainsani yardımlarınsorunsuz bir şekilde ulaştırılması amacıyla Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin karşılıklı saygı, iyi niyet ve iyi komşuluk temelinde yeniden tesisine yönelik çabaların sürdürülmesinin önemini vurguladı.

Suriye krizinin askeri çözümü olmadığının altını çizen temsilciler, Suriye Anayasa Komitesi’ninçalışmalarına yeniden başlamasının da önem arz ettiğini belirtti.

Suriye-Türkiye normalleşme temaslarının yeniden başlaması için çağrı

Suriye ile Türkiye arasındaki normalleşme temaslarının yeniden canlandırılması için çağrı yapılan açıklamada görüşmeye ilişkin şu ifadelere yer verildi:

“Suriyelilerin güvenli, gönüllü ve onurlu bir şekilde geri dönüşü için uygun koşulların yaratılması amacıyla Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin karşılıklı saygı, iyi niyet ve iyi komşuluk ilişkileri temelinde yeniden tesis edilmesine yönelik çabaların sürdürülmesinin önemi vurgulandı. 

Her iki ülkenin de birliğine, toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı çerçevesinde Türkiye ile Suriye arasındaki temasların sürdürülmesinin önemi yinelendi. 

25 Nisan 2023 tarihinde Moskova’da yapılan savunma bakanları toplantısında ve 10 Mayıs 2023 tarihindeki dışişleri bakanları toplantısında kararlaştırılan düzenlemeler çerçevesinde Rusya, İran, Suriye ve Türkiye’nin dörtlü format çerçevesinde çabalarını memnuniyetle karşıladı. Kişileri bu formatta sürdürmenin önemini vurguladı.

Putin’in Özel Temsilcisi Lavrentyev: Türkiye’nin Suriye’de yeni askeri harekat düzenlemesi kabul edilemez

Astana Zirvesi’nde Sputnik’e demeç veren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Türkiye’nin Suriye’de yeni askeri harekatdüzenlemesinin kabul edilemez olduğunu söyledi:

“Türkiye’nin Suriye’de yeni askeri harekat düzenlemesi kabul edilemez. Biz bunu kabul etmiyoruz, bunu defaatle belirttik. Her şeye rağmen Türk tarafının bu adımlardan kaçınacağını umuyoruz, zira harekatın Suriye’de olumsuz sonuçları olabilir.

Lübnan-İsrail sınırında ve Gazze Şeridi’nde çözüm bulunmamış kriz koşullarında, olası harekatın istikrarsızlaştırıcı etkisi olacak. Suriye’de İdlib gerilimi azaltma bölgesinde faaliyet yürüten Hayat Tahrir eş-Şam gibi yapılar bundan istifade edebilir.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Kasım’da yaptığı konuşmada, İnşallah önümüzdeki dönemde sınırlarımız boyunca oluşturduğumuz güvenli bölgenin eksik kalan halkalarını da tamamlayacağız diyerek Türkiye’nin Suriye’ye yönelik yeni bir sınır ötesi operasyon yapacağı sinyalini vermişti.

- Advertisment -