Yeni Şafak, bugün (10 Ekim) “Dövizi olana kredi verilmesin” manşetiyle çıktı.
Daha önce de “döviz stokçuluğu tehlikesi”ne dikkat çeken manşetler atan Yeni Şafak’ın bu son uyarı-haberinde şu ifadeler yer aldı:
“Döviz stokçuları kredi almaya devam ediyor. Elinde döviz olduğu halde kredi için bankaların kapısını aşındıran dolar stokçuları, piyasanın dengesini bozdukları için ekonomiye büyük zarar veriyor.
“Merkez Bankası’nın yaptığı düzenlemelerle ucuzlayan kredilerin yatırım ve üretim yerine döviz stokçularının eline geçmesi, yeni ekonomi modelinin meyvelerini toplamayı da geciktiriyor.”
Haberde, açıkladığı önlemlerin yeterli olmadığı öne sürülen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) yeni tedbir önerileri de sunuldu:
“BDDK, 24 Haziran 2022 tarihinde yaptığı düzenlemeyle bankalarda 15 milyon lira ve üzeri döviz varlığı olan veya şirketin cirosu ile aktif büyüklüğünün yüzde 10’undan fazla dövizi bulunan firmalara TL cinsinden kredi kullandırmama şartı getirdi.
“Bu düzenlemenin üzerinden yaklaşık 3,5 ay geçti ancak bankalardaki döviz stokunda kayda değer bir gerileme olmadı. 24 Haziran’da 236 milyar 764 milyon dolar olan bankalardaki döviz stoku, 30 Eylül itibariyle 234 milyar 808 milyon dolara geriledi.
“Aradan geçen 3,5 ayda sadece 1 milyar 956 milyon dolarla sınırlı kalan bankalardaki döviz stokunun düşürülmesi için daha sıkı tedbirlerin alınması şart. Bu nedenle; bankalardaki döviz stokunun erimesi ve kredilerin ihtiyacı olan alanlara gitmesi için elindeki dövizi bozdurmayana kredi verilmemeli.
“BDDK’nın 24 Haziran tarihli düzenlemesinin etkisini göstermesi için dile getirilen bir diğer öneri ise düzenlemeye, şahıs hesaplarını da kapsayacak şekilde ‘grup riski’ kuralının eklenmesi.
“Çünkü bazı büyük firmalar, ‘Borcum var, onun için döviz bulunduruyorum’ diyerek piyasadan çektikleri dolarların önemli bir kısmını kayıt dışına çıkararak kasalara taşıyor.
“Hem kayıt dışına çıkarılan paranın izini sürerken, hem de bankaların kredi kullandırırken ‘grup riski’ kuralını işletmesinin önemine dikkat çekiliyor. Aynı gruba ait şirketlerin birbiriyle olan organik bağı ve şirketlerin ortak ve yöneticileriyle olan parasalı ilişkisi, BDDK düzenlemesinin kolayca bypass edilebileceğini gösteriyor.”
Daha önce de döviz stokçuluğunu vurgulayan manşetler atmıştı
15 Ağustos’ta “Döviz stokçularına kredi verilmezse faiz, dolar ve enflasyon düşer” manşetiyle çıkan Yeni Şafak, BDDK’nın 24 Haziran tarihli kararının döviz stokçularını koruduğunu ileri sürmüştü.
Gazetenin 15 Ağustos’taki manşet haberinde BDDK’yla ilgili şu satırlar yer almıştı:
“BDDK, 24 Haziran 2022 tarihinde yaptığı düzenlemeyle bankalarda 15 milyon liralık döviz varlığı olan veya cirosu ya da aktif büyüklüğünün yüzde 10’undan fazla dövizi olan şirketlere TL cinsinden kredi verilmemesi kararı almıştı. Ancak BDDK’nın bu kararı stokçuları koruyor.
“Döviz olana kredi verilmemeli, bir şirketin kredi talebi incelenirken, gruba ait diğer şirketlerin ve ortakların da döviz varlığına bakılmalı. Kredi alamayan döviz stokçularının, ancak bu yöntemle ellerindeki dövizleri bozdurmak zorunda kalacağı ifade ediliyor.
“24 Haziran tarihli düzenlemedeki kredi kullandırma şartı ve oranlarının özel banka ve döviz stokçularının istediği şekilde ayarlandığı belirtiliyor.
“Döviz stokçularının BDDK düzenlemesine arkadan dolanmaması için bankaların ‘grup riski’ veya ‘aile riski’ gibi kuralları işletmesi gerektiği ifade ediliyor.”
Kavcıoğlu da aynı suçlamayı iş dünyasına yapmıştı
Yeni Şafak’ın “döviz stokçuluğu” aleyhindeki kampanyası, eski bir Yeni Şafak yazarı olan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun İSO Meclisi’ndeki toplantıda iş dünyasına aynı suçlamayı yapmasının hemen arkasından gelmişti.
Serbestiyet, Yeni Şafak’ın “döviz stokçuluğu suçlamaları” ile BDDK’ya “uyarılarını” yakından izlemişti.