2015 yılında Londra’dan beraberindeki 2 arkadaşıyla birlikte Suriye’ye kaçan Şamima Begüm, 2019 yılında Suriye’deki bir kampta yakalanmış; bunun üzerine ‘ulusal güvenlik sebepleriyle’ İngiliz vatandaşlığından çıkarılmıştı.
Şamima, henüz 15 yaşında bir lise öğrencisiyken, 2015 yılında IŞİD’e katılmak için Kadiza Sultana ve Amira Abase adında iki kız öğrenci arkadaşıyla birlikte Suriye’ye kaçmış ve burada IŞİD’li miltanlarla evlenmişti. Kaçışın hikayesi günlerde konuşulmuştu.
Üç yıldan fazla bir süre IŞİD yönetimi altında yaşayan ve grubun Hollandalı bir üyesiyle evlenen Şamima Begüm IŞİD’in mağlubiyetinden sonra, 2019 yılında Suriye’nin kuzeyindeki el-Roj kampında bulundu.
O sırada 9 aylık hamile olan Begüm’ün bebeği pnömoni dolayısıyla öldü. Öncesinde ise hastalıklardan ötürü 2 çocuğunu kaybetmiş olan Begüm kampta bulunduğunda çocuklarının artık ölmesini istemediğini söylemişti.
Şamima Begüm, daha sonra kampta verdiği röportajlarda “Kimse benim kadar kendinden nefret edemez. Yapabileceğim tek şey özür dileyip ikinci bir şans istemek” diyerek İngiltere’ye geri dönmek istediğini söylemişti.
Daha sonra çarşafını çıkarak yeniden İngiliz medyasına konuşan Şamima’nın isteği İngiltere’de tartışmalara neden olmuştu.
Birleşik Krallık’ta Bangladeş kökenli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Şamima Bangladeş vatandaşlığına sahip değil. 21 yaşına kadar Bangladeş vatandaşlığına başvurabilirdi ama yapmadı. Begüm, başka bir vatandaşlığı olmadığı için İngiltere’nin vatandaşlıktan çıkarma kararının hukuksuz olduğunu söylemiş, İngiltere İçişleri Bakanlığı’ysa doğuştan gelen Bangladeş vatandaşlığı olduğunu açıklamıştı. Geçen sene Bangladeş Dişişleri Bakanlığı, Begüm’ün vatandaşlığının bulunmadığını ancak almasıyla ilgili “hiçbir sorun” olmadığını belirtmişti.
Begüm şu anda Suriye’nin kuzeyindeki el-Roj gözaltı kampında yaşıyor.
Şamima Begüm’ün İngiliz vatandaşlığını tekrar kazanmak için yaptığı başvuru reddedildi. Kararı götürdüğü Temyiz Mahkemesi (The Court of Appeal) de bugün verdiği kararda, Begüm’ün vatandaşlıktan çıkarılmasının yasalara uygun olduğuna hükmetti. Başyargıç Sue Carr, 24 yaşındaki bir gencin vatandaşlıktan çıkarılması kararının “sert” addedilebileceğini fakat Begüm’ün “kendi seçimlerinin sonucu” olarak da yorumlanabileceğini söyledi.
Üç temyiz hakimi kararı oy birliğiyle aldı. Bu karara Begüm’ün Yüksek Mahkeme’de hala itiraz etmesi mümkün. Avukatı Daniel Furner, Begüm’e destek olan hukuk ekibinin “adalet sağlanana ve Şamima güvenli bir şekilde eve dönene kadar mücadeleyi bırakmayacağını” söyledi.
Avukatları, Şamima’nın insan kaçakçıları aracılığıyla Suriye’ye ulaştığını ve bu hadise yaşandığında henüz reşit olmadığının göz önüne alınması gerektiğini söyleseler de yargıçlar Begüm’ün tüm iddialarını tamamıyla reddettiler. Bu reddin neticesinde, Şamima’nın Yüksek Mahkeme’de tam temyiz başvurusu yapması daha zor hale gelmiş olabilir.
Şamima ile birlikte Rakka’ya giden Sultana’nın bir patlamada öldüğüne inanılıyor; Abase’in akıbetiyse bilinmiyor.